25 godina Radio Marije

 MG 4262

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 14. ožujka misno slavlje u dvorani Područne škole u Maji, koja služi kao privremeni bogoslužni prostor župe. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Ivica Mađer, a slavlju su prisustvovali brojni vjernici koji su u potresu 29. prosinca prošle godine ostali bez svoje župne crkve, a neki i bez vlastitih domova.

Na početku biskup je pozdravivši sve okupljene poručio da iako je bio ovdje nakon potresa, želio je i zajedno s njima slaviti nedjeljnu svetu misu kako bi im iskazao potporu u ovim teškim trenucima.

 MG 4274

U homiliji biskup je ustvrdio kako današnja Riječ Božja upućuje na jednu bivalentnu dinamiku života koju nam je često teško razumjeti i protumačiti kada se susretnemo s njom. „U prvom čitanju iz Druge knjige Ljetopisa čuli smo kako su Židovi odvedeni u babilonsko ropstvo. Prorok doduše to pripisuje da su oni učinili toliko zla da je to moralo slijediti kao jedna opomena. Tamo ih je odveo Nabukodonozor, ali kada se dogodila promjena vlasti jer su Babilonce pobijedili Perzijanci koji su dali slobodu svima da idu u svoju domovinu. Tako je kralj Kir učinio Židovima veliku uslugu rekavši da će im sagraditi jeruzalemskih hram, a svatko tko želi neka se vrati u Jeruzalem. O tome govori i Psalam koji kaže: Na obali rijeka babilonskih sjeđasmo i plakasmo, a neprijatelji naši zaiskaše od nas da pjevamo… kako da pjesmu pjevamo u zemlji tuđinskoj. To je ta muka koja je bila u duši Židova, koji su bili izvan domovine, a tražili su od njih da pjevaju pjesme. Tek nakon povratka u svoj zavičaj te vidjevši da se stvarno obnavlja jeruzalemski hram kojeg su Asirci srušili, počeli su slaviti Gospodina“, pojasnio je biskup.

 

Biskup je rekao i kako se mi danas također nalazimo s tim nekim podijeljenim osjećajem. „Sve nas je uzdrmao ovaj potres, a posebno ovaj kraj. Mnoge su kuće stradale i teško je to sve bilo gledati kada sam dolazio ovdje, posebno jer znam koliko ste svi vi stradali i u Domovinskom ratu. Nakon rata vratili ste se, obnovili smo kuće i crkve, a sada evo opet nas je pogodila teška nevolja. Ali ipak trebamo znati da Bog sve nas poziva: veseli se Jeruzaleme te mi znamo da slaveći Uskrs kojem idemo ususret, ipak imamo razloga za veselje. Taj događaj Uskrsa sve te naše tragedije i nevolje prekreće u nešto dobro. Međutim da bismo došli do uspjeha i Uskrsa potrebne su i žrtve. Tako je i za vječni život potrebno da se iskušamo kroz različite nevolje, kako bismo došli do našeg cilja“, poručio je na kraju biskup.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku te riječima podrške i utjehe zahvalio vlč. Mađer istaknuvši i kako je biskup sa svojim narodom oduvijek bio i u trenucima slavlja, ali i u trenucima teškoća i križeva.

Nakon mise biskup se zadržao u razgovoru s vjernicima, a na kraju u pratnji župnika razgledao je i teško oštećenu župnu crkvu sv. Ilije proroka.

 MG 4275

 

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

 

 

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Sveta Bogorodice

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Tumačenje lauretanskih litanija započinjemo zazivom: Sveta Bogorodice. Ovim zazivom također ispovijedamo vjeru da je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.