25 godina Radio Marije

20210227 202629

Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem, koje je predslavio kanonik mons. Ivan Miklenić u subotu, 27. veljače, završeno je 21. biblijsko bdjenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici.

Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu, 17. veljače, večernjim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi predvodio župnik Norbert Ivan Koprivec. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu svijeću, a u njemu su sudjelovali vjernici iz župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Bdijenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su nadahnute homilije vjernicima uputili vlč. župnik Koprivec; đakon Matija Slišković; vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josipa u Zagrebu; vlč. Marko Golek, upravitelj župe sv. Stjepana u Botincu; vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te vlč. Tomislav Medić, župni vikar.

“Na kraju dvadeset jednogodišnjeg Biblijskog bdjenja zahvaljujemo Gospodinu za Njegovu riječ, predanu i zapisanu u Svetome pismu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je to sam Bog, naš stvoritelj i apsolutni gospodar, progovorio nama ljudima. Bogatstvo Božje riječi je neiscrpno te ga nikada ni jedan čovjek ne može u potpunosti dokučiti. Stoga je bitno da Božju riječ razumije i ispravno tumači Crkva Kristova što nam jamči da nećemo upasti u kakvo subjektivno krivo tumačenje. Zajedničko čitanje cjelovite Biblije dragocjen je način oživljavanja Božje riječi i omogućavanje da ona odjekuje u našim ušima i srcima. Stoga će plodove biblijskog bdijenja osim samih sudionika-čitača i slušatelja osjetiti i mnoge obitelji i čitava župna zajednica ovdje u Velikoj Gorici.

Božja riječ, kako nam je objavljeno, jednom posijana ne može ostati bez ploda. Božja riječ zapisana je nadahnućem i snagom Duh Svetoga i da bi bila prihvaćena u ljudskim srcima potreban je dar Duha Svetoga. Vjerujemo da je dar Duha Svetoga i ideja o biblijskom bdijenju, pa se možemo nadati da se Duh Sveti brine i da Božju riječ ispravno razumijemo, prihvatimo i po njoj mognemo živjeti. Danas se svakom čovjeku nudi i nameće bezbroj ideja i bezbroj životnih putova, a nama bi trebala biti najvažnija baš Božja riječ. Ako je nama ovdje okupljenima u našem životu Bog na prvome mjestu onda za nas ništa ne može biti važnije od Božje riječi”, rekao je u uvodu homilije mons. Miklenić.

20210228 084800

Osvrčući se na prvo nedjeljno misno čitanje iz Knjige postanka u kojem je praotac Abraham Boga stavio na prvo mjesto, razumio točno što Bog od njega traži i bio u potpunosti spreman učiniti što Bog zahtijeva, mons. Miklenić istaknuo je da će svi oni koji vjeruju u jednoga Boga biti blagoslov za svoje narode. “To znači da smo i mi katolički vjernici u našem hrvatskom narodu blagoslov za čitav naš narod i što smo Bogu bliži i vjerniji to smo veći blagoslov za sav naš narod.”

U nastavku se mons. Miklenić dotaknuo drugog nedjeljnog čitanja iz Poslanice sv. Pavla Rimljanima naglasivši da se Bog zauzima za nas. “Bog je naš podupiratelj, uvijek je na našoj strani, vrlo smo mu važni. Štoviše, Bog nam otkriva da naš protivnik nema nikakva izgleda protiv nas jer Bog je toliko na našoj strani da nije ni svoga Sina poštedio nego ga je predao za sve nas! Ova Božja riječ jamči nam Božju potporu u svakom času našega života. Otkriva nam da nema ugroze u kojoj nas Bog ne bi zaštitio i obranio u svemu što je vezi naše vječne sreće. Dakle, i u ovo naše vrijeme, označeno pandemijom i potresima, Bog je uvijek bez pridržaja na našoj strani. Zato u životu vjernika koji se pouzdaju u Boga, koji se predaju u Božje ruke i koji su spremni izvršavati Božju volju – nema mjesta ni za kakav strah, ni za kakvu tjeskobu.”

Na kraju se propovjednik zaustavio na Evanđelju u kojem je Isus na visoku goru poveo sa sobom Petra, Jakova i Ivana i pred njima se preobrazio – zasjao u svom božanskom svjetlu kad se začuo glas iz oblaka. "Bio je to glas Boga Oca koji je trojici apostola, kao predstavnicima svih ljudi, posvjedočio za Isusa da je njegov božanski Sin. Bio je to poziv Boga Oca ljudima da slušaju Isusa Krista, da ga nasljeduju, da žive kako je Isus kao Bog i čovjek živio na zemlji. A znamo, Isus je prošao zemljom čineći dobro, ljubeći najbjednije, pomažući potrebnima, najranjivijima i žrtvujući svoj život.

20210228 084937

Isusovo preobraženje na gori snažna je Božja potvrda vječnosti, života nakon ljudske smrti. Pojavom živih Mojsija i Ilije, događaj je pokazao da je nebeska stvarnost važnija, nije kao zemaljska ograničena, nego je vječna. Vjera u vječnu stvarnost svakome čovjeku otkriva novi i pravi smisao cjelokupnoga ljudskoga života, patnje i sreće. Molimo da bismo uvijek bili Bogu zahvalni za njegovu objavljenu riječ. Molimo da bismo uvijek iznova spoznali da je naša domovina na nebesima i da bismo i mi poput Isusa prolazili zemljom čineći dobro i postali dionici njegove vječne slave”, zaključio je propovijed mons. Miklenić.

Euharistijsko slavlje uzveličao je pjesmom župni zbor mladih Navještenje. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko bdijenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja.

U Biblijsko bdijenje čitanjem Svetog Pisma uključile su se i druge zajednice župe: Obiteljska, Marijina blagoslovna zajednica, ministranti, Misijska zajednica.

Ovogodišnje, kao i dosadašnja biblijska bdjienja, imalo je za cilj ne samo da se Biblija pročita nego je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

U župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdijenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Riječ je Božja putem Biblijskog bdijenja iz Velike Gorice "nastavila trčati i proslavljati se" (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje, a 2020. godine u sveopćoj smo Crkvi po prvi put slavili novi blagdan - Nedjelju Božje Riječi.


Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

02:15 Krunica – Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - „Snaga ljubavi: činiti dobro - žene u Domovinskom ratu“ urednice Marije Slišković
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Iz Misli bl. Ivana Merza o Euharistiji, Blaženoj Djevici Mariji i ljubavi prema bližnjima i domovini

"Iz svakog rada koji je Merz napisao osjetio sam snagu, jer sve ono što je napisao, napisao je u svetom zanosu i blistavom okrilju nerazjašnjene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2022
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.