papa angelus cathopic naslovna
Napominjući prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja da se u Italiji i u još nekim zemljama danas slavi svetkovina Tijelova, papa Franjo se u podnevnom nagovoru osvrnuo na značenje Posljednje večere tijekom koje Krist čini gestu predanja: u razlomljenom kruhu i u čaši pruženoj učenicima, On sam se daje za cijelo čovječanstvo i prinosi samoga sebe za život svijeta. Kada nadvladamo sebičnost i otvorimo se ljubavi, tada poput Isusa lomimo kruh svoga života.

PAPA FRANJO
ANGELUS
Trg Svetog Petra
Nedjelja, 2. lipnja 2024.

 

Draga braćo i sestre, ugodna vam nedjelja!

U Italiji i još nekim zemljama danas se slavi svetkovina Tijelova. Evanđelje današnje liturgije govori nam o Isusovoj Posljednjoj večeri (Mk 14, 12-26), tijekom koje Gospodin čini čin predanja: naime, u razlomljenom kruhu i u čaši pruženoj učenicima, On sam se daje za cijelo čovječanstvo i prinosi samog sebe za život svijeta.

U tom Isusovom činu lomljenja kruha ima jedan važan vid koji se u Evanđelju ističe riječima „dade im“ (r. 22). Neka nam se u srce utisnu te riječi: dade im. Euharistija, naime, doziva prije svega u pamet dimenziju dara. Isus uzima kruh ne da ga sam blaguje, nego da ga razlomi i daje učenicima, otkrivajući tako svoj identitet i svoje poslanje. On nije zadržao život za sebe, već ga je dao nama; nije svoje božansko biće držao blagom koje ljubomorno čuva samo za sebe, nego je samoga sebe lišio slave kako bi podijelio s nama naše čovještvo i uveo nas u vječni život (usp. Fil 2, 1-11). Isus je sav svoj život učinio darom. Zapamtimo to: Isus je sav svoj život učinio darom.

Shvaćamo, dakle, da slavljenje Euharistije i blagovanje ovoga Kruha, kao što na poseban način činimo nedjeljom, nije bogoštovni čin odvojen od života ili jednostavan trenutak osobne utjehe; moramo uvijek imati na umu da je Isus, uzimajući kruh, razlomio ga i dao njima, te nas stoga zajedništvo s njim osposobljuje da i mi postanemo razlomljeni kruh za druge, da dijelimo ono što jesmo i što imamo. Sveti Leon Veliki je govorio: „Naše dioništvo u tijelu i krvi Kristovoj nema drugi cilj, već to da postanemo ono što blagujemo“ (Sermone XII sulla Passione, 7).

Braćo i sestre, eto to je ono na što smo pozvani: postati ono što blagujemo, postati „euharistijski“, to jest oni koji više ne žive za sebe (usp. Rim 14, 7), u logici posjedovanja i konzumacije, nego oni koji znaju kako svoj život učiniti darom za druge. Tako, zahvaljujući Euharistiji, postajemo proroci i graditelji novoga svijeta: kad nadvladamo sebičnost i otvorimo se ljubavi, kad njegujemo veze bratstva, kad sudjelujemo u patnjama naše braće i dijelimo kruh i dobra s onima koji su u potrebi, kad sve svoje talente stavljamo na raspolaganje svima, tada lomimo kruh svoga života poput Isusa.

Zapitajmo se, dakle: držim li svoj život samo za sebe ili ga dajem kao što je to učinio Isus? Razdajem li se za druge ili sam zatvoren u svoje malo „ja“? I znam li u svakodnevnim situacijama dijeliti ili uvijek tražim svoj interes?

Neka Djevica Marija, koja je primila Isusa, Kruh koji je s neba sišao, i potpuno se predala zajedno s njim, pomogne i nama da postanemo dar ljubavi, sjedinjeni s Isusom Euharistijom.

 


Izvor: Vatican News - sa

Foto: Cathopic

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.