MG 0185

Kardinal Bozanić i pomoćni biskupi zagrebački pohodili u potresu stradala područja Sisačke biskupije.

 MG 0298

Fotogalerija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski obišli su u ponedjeljak 4. siječnja 2021. godine u pratnji sisačkog biskupa mons. Vlade Košića u potresu stradala područja Sisačke biskupije.

Kardinala i pomoćne biskupe u Žažini je dočekao sisački biskup mons. Vlado Košić ispred u potresu srušene župne crkve.

Pozdravivši biskupa mons. Košića, Kardinal i biskupi pomolili su se za tragično preminulog orguljaša gospodina Stanka Zeca i sve poginule te stradale u potresu.

 MG 0166

U obraćanju okupljenim medijima, kardinal Bozanić je rekao: „Ovdje smo ispred crkve u Žažini koja je porušena. Ovdje smo se pomolili i za pokojnog orguljaša gosp. Stanka Zeca i za sve poginule i za sve stradale u ovom potresu. Odavde ćemo se uputiti prema Sisku i Petrinji; vidjet ćemo kako i do Gline stići. Tu smo da, u prvom redu, odamo solidarnost, posvjedočimo blizinu biskupu Košiću i njemu povjerenim vjernicima i svim stanovnicima ovoga područja koji su stradali od potresa.

Nadalje, ovdje smo da odamo priznanje svima koji su tako brzo priskočili u pomoć potrebnima, posebno ističem naše mlade. Ovih se dana očitovao u našem narodu val solidarnosti. Na djelu su razni pojedinci, organizacije, tu je organizacija i Caritasa i Crvenoga križa i civilnih službi, vojnih i policijskih službi, svi su se našli zajedno. Očitovalo se, usred nevolje, hrvatsko zajedništvo.

Pitamo se - što nam Bog poručuje ovim? To je pitanje otvoreno, ali sve nas poziva da možda svi zajedno, od odgovornijih do svakog pojedinca, više mislimo upravo na ovo područje. Možda je ovo izazov da se nešto novo ovdje pokrene. Osobito za stanovništvo. Mislim ovdje na radna mjesta, na obitelji, na mlade. Možda je i ovo znak koji nas potiče da s većom nadom gledamo u budućnost.“

 MG 0298 

Na pitanje novinara o pomoći Crkve stradalima, Kardinal je odgovorio: „Ja ne bih rekao - koliko Crkva?, koliko ovi, koliko oni? Mi se često dijelimo. Tu smo zajedno! Recimo, u medijima sam primijetio da se gotovo nije spominjalo Caritas. A tu su i Caritas i Crveni križ. Svi su tu zajedno i svi moramo pomoći koliko je moguće. Ali, u prvome redu treba gledati na konkretnog čovjeka i na čovjeka koji ovdje živi: kako pomoći da ovdje može opstati, da ovdje može raditi. Jer ako dobije ovdje radno mjesto, on će tu ostati i izgrađivati ovaj dio naše Domovine. Možda je ovo trenutak da se razmisli o uspostavi nekih državnih institucija upravo na ovom području naše Domovine.“

Na pitanje o štetama na crkvenim objektima, Kardinal Bozanić je odgovorio: „Štete su sigurno velike, ali mislim da je najveća šteta na ljudskim osobama, na ljudima ako se može tu govoriti o šteti. Sve drugo će se popraviti. Treba graditi osobnost i treba biti blizu čovjeku u ovome trenutku nesreće i tražiti najpotrebnije. Zato, potrebno je da pomoć dođe do svih, da se pronađu svi koji su potrebni pomoći, osobito oni koji su po raznim selima možda sami, napušteni, stari.

Govoreći o pomoći koju pruža Crkva u svojim župama, gdje svećenici imaju najbolji uvid u stanje stvari na terenu, Kardinal je istaknuo da su svećenici prisutni, „oni su stalno s narodom, oni su ostali s narodom i oni rade ono što mogu. Ali, važno je da svi zajedno, svaki sa svoje strane učinimo što možemo u ovom trenutku.

Caritas se angažirao jako puno. Caritas, ne samo Sisačke biskupije, nego i iz susjednih biskupija i čitave Hrvatske te susjednih zemalja i to je poziv Caritasa i to je ono čime se ne hvalimo, nego što konstatiramo. Zato je potrebno da u ovakvim momentima budu svi složni i da rade zajedno; i Caritas i Crveni križ i sve humanitarne organizacije. Tko čini dobro, on je za nas! Moramo uspostaviti i graditi veliki savez dobra.“

 MG 0350 

Nakon Žažina, Kardinal je s biskupima obišao Sela kod Siska u kojima je župna crkva teško oštećena, a potom je u Sisku posjetio djelatnike i volontere Caritasa, najviše je mladih, koji u centralnom skladištu Caritasa Sisačke biskupije razvrstavaju pristiglu pomoć, slažu pakete i dostavljaju ih dalje najpotrebnijima diljem pogođenih područja.

Kardinal im je odao priznanje na svemu što čine, na svim znakovima ljubavi kojima svjedoče blizinu, podršku, solidarnost onima koji su najpotrebniji.

Nakon susreta sa djelatnicima i volonterima Caritasa, Kardinal je s biskupima obišao sisačku katedralu koja je također teško stradala u potresu. U Sisku, Kardinalu i biskupima pridružio se i bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

 

Svoj pohod Kardinal i biskupi završili su u Petrinji gdje su obišli u potresu također oštećenu župnu crkvu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kardinal je ponovio da „ovo što narod ovdje proživljava u danima potresa, to je što moramo staviti na prvo mjesto i ljudima treba pomoći. Istina je da su stradale i mnoge crkve na ovom području i još se zbrajaju sve štete. Biskup, mons. Košić je govorio o sedam crkava koje su porušene, kao što je Žažina, Kravarsko ili su teško stradale dok ih je dvadeset teško oštećeno. Ovdje smo ispred crkve u Petrinji koju sam posvetio nakon što je bila srušena u Domovinskom ratu. Evo, teško mi je gledati da je opet narušena. Ona nije potpuno srušena, ona će se popraviti, ali trebamo izdržati i pomoći.“

 MG 0429

 

Osvrćući se na pomoć Caritasa stradalima Kardinal je rekao: „U Sisku sam se susreo s velikom skupinom mladih koji rade u sabirnom centru što ga je organizirao Caritas. Ovo je čudo dobrote! Čovjek je u dubini duše otvoren dobru. I kad se susretne s nesrećom, poteškoćom, s boli drugih, srce se otvara. Caritas se angažirao na raznim dijelovima domovine. Dolaze kamioni, dolazi roba, negdje se treba i bolje organizirati da dođe ono što je u ovom trenutku najpotrebnije. Caritas će se i dalje angažirati, jer Caritas je Crkvi vlastito djelovanje. Crkva ne može bez Caritasa, ne može da ne čini dobro. U Hrvatskoj, ali i šire, na djelu je pokret dobra.“

Odgovarajući još jednom na pitanje financijske pomoći Crkve za stradale, Kardinal je odgovorio da je u ovom trenutku teško reći točan iznos financijskih sredstava uplaćenih za potrebne s obzirom da se pomoć organizira po biskupijama i župama diljem Hrvatske, preko raznih crkvenih organizacija u domovini i izvan domovine, u hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta i ona ne staje. Osim toga, Hrvatska biskupska konferencija dodijelila je, kao prvi korak, sedam milijuna kuna pomoći za stradale.

Upućujući svoju poruku Kardinal je ponovio pitanje - zašto ovaj narod koji je toliko trpio i u Domovinskome ratu, koji je trpio i u Drugom svjetskom ratu, koji je prolazio razne križne putove, zašto se taj narod opet susreće s ovim izazovom? Što nam Bog time želi reći? Odgovarajući, istaknuo je: „S jedne strane vidim da je na djelu savez dobra. Mnogo dobra se pokrenulo u ljudskim srcima! Možda je ovo znak da se mi u Hrvatskoj više okrenemo prema ovome području. Da se tu nešto učini, da možda i hrvatska država tu uspostavi za naciju važnu instituciju.

Potrebno je ovdje ljudima pomoći, pomoći da mogu ovdje živjeti, raditi, zarađivati i organizirati svoj život. Možda je to izazov svima nama; pomoći ovom dijelu naše domovine - Sisku, Glini, Petrinji i okolnim mjestima. A želio bih ovdje spomenuti i to da je potrebno misliti i na sela koja su u okolici, možda do njih ne dolaze ni oni koji nose pomoć, jer ne znaju doći tamo. Zahvaljujem i vama medijima koji ste svojom djelatnošću pomogli da se ono što se ovdje dogodilo što više približi našim sugrađanima. Tim svojim radom vi ste u službi pokretanja dobra kod mnogih.“

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.