DSC06725 scaled

Na Drugu nedjelju po Božiću, 3. siječnja 2021. u okviru Dana molitve u Požeškoj biskupiji za stradale u razornom potresu prije nekoliko dana u Petrinji, Glini te Sisku i okolici biskup Antun Škvorčević posjetio je Sisak i u Biskupskom domu susreo se s biskupom Vladom Košićem i njegovim suradnicima: Zdravkom Novakom, ekonomom Sisačke biskupije i Markom Karačom, župnikom Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa. Uz biskupa Antuna iz Požeške biskupije bio je moderator Biskupskog ordinarijata Ivica Žuljević i tajnik požeškog biskupa Matej Siluković.

 MG 0013

Tijekom razgovora u Biskupskom domu biskup Vlado Košić predstavio je biskupu Antunu teške posljedice potresa, napose na sakralnim objektima. Kazao je da je na području Petrinje i Siska potpuno uništeno šest župnih crkvi, a teško oštećeno još dvadesetak. Također je spomenuo kako je i Katedrala Uzvišenja Svetoga Križa, koja služi i kao župna crkva, teško oštećena u potresu te se euharistijska slavlja služe u dvorani Velikog Kaptola. Još je dodao što sve poduzima Caritas njegove Biskupije u ublažavanju nevolja koje je ljudima prouzročio potres, i podrhtavanje tla koje ne prestaje.

 MG 0046

Biskup Antun podsjetio je kako ove nedjelje vjernici u svim župama Požeške biskupije mole za žrtve potresa, napose poginule te se na svršetku misnih slavlja prikupljaju novčani prilozi za pomoć stradalima, koji će uskoro biti uplaćeni Sisačkoj biskupiji. Kazao je domaćem biskupu Vladi kako je svojim pohodom Sisačkoj biskupiji želio upravo ovoga dana iskazati svoju blizinu i pažnju ponajprije njemu osobno i svećenicima a potom svim vjernicima i drugim građanima, posvjedočiti duhovnu solidarnost i upoznati se s razmjerima štete, obećavši da će Požeška biskupija u okviru svojih materijalnih mogućnosti pomoći u obnovi. Kazao je kako je i Caritas Požeške biskupije prikupio pomoć u prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama te novčanim prilozima koje će se u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije podijeliti potrebitima na području pogođenom potresu. U razgovoru o obnovi sakralnih objekata, biskup Antun je kazao kako je moguće i u Sisačkoj biskupiji primijeniti model po kojem je pojedina biskupija u Republici Hrvatskoj nakon rata u Bosni i Hercegovini preuzela obnovu pojedine crkve, izrazivši spremnost da se u projekt uključi Požeška biskupija.

 MG 0045 1

Biskupi su iz bližega razgledali oštećenja na Katedrali, župnom domu, Svećeničkom domu i pastoralnom centru, a potom su se uputili u Distributivni centar Caritasa Sisačke biskupije u Sisku gdje više od 200 volontera svakodnevno raspoređuje i dijeli pomoć za stradale u potresu. U razgovoru s ravnateljicom Caritasa Kristinom Radić, koordinatoricom skladišta s. Smiljom Čirko, te vlč. Jankom Lulićem, kancelarom Sisačke biskupije i određenim volonterima biskup Škvorčević se upoznao s organizacijom rada u kojoj napose mladi predstavljaju glavnu snagu pri izvršavanju važnih zadaća. Biskup Antun zanimao se i za način na koji Caritas Požeške biskupije može što prije dostaviti prikupljenu pomoć potrebnima.

Na kraju je biskup Košić izrazio zahvalnost za pažnju i ohrabrenje koje je biskup Antun iskazao Sisačkoj biskupiji svojim posjetom.

Tekst i fotografije: Požeška biskupija

Radio Marija

04:30 Marijina legija – tema: Snaga Crkve je u zajedništvu; gosti: Ivan Iviček i Tomislav Miletić, bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu; ur. i vod.: Marijana Oroz
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Što se događa u misi? - Obred pričesti (I)

Nakon velikog „Amen“ kojim završava euharistijska molitva, cijela zajednica stoji jer je ovom molitvom nošena u Božju prisutnost i svoju budućnost u...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.