radio_naslovno_1997.png

Pošaljite nam svoju poruku, čestitku ili svjedočanstvo:

bozo barun profilna monografija RM 1
Pod imenom Radio Marija započela je veličanstvena i specifična duhovna obnova, sada se sa sigurnošću može reći – duhovna obnova cijeloga svijeta u Duhu Božjem i pod zaštitom Isusove majke Blažene Djevice Marije. Svoj hod započela je 1983. godine sasvim skromno kao maleni župni radio u talijanskom gradiću Arcellasco d'Erba, u pokrajini Como u Milanskoj biskupiji.
Zahvaljujući skromnosti, poniznosti i vjernosti Majke Božje Marije i onih koji su se odazvali pozivu da budu njezini suradnici, taj je projekt zasnovan na katoličkoj duhovnosti marijanskog usmjerenja, dobio neobičan zamah te se počeo širiti i uskoro prešao granice Italije. U Hrvatskoj ga je najprije uočio p. Smiljan Kožul OFM, iz Zagreba, inače voditelj Pokreta krunice za obraćenje i mir. Zalaganjem njega i suradnika 1995. godine u Hrvatskoj je osnovana neprofitna, nevladina i nepolitička Udruga Radio Marija.

Udruga Radio Marija upisana je u Registar udruga s pravom djelovanja na cjelokupnom području Republike Hrvatske.
Temeljna je djelatnost Udruge proizvodnja i emitiranje radijskoga programa. U Statutu stoji također da se djelatnost Udruge odnosi i na druge oblike medijskog djelovanja – od izdavaštva do televizijskog emitiranja. Izdavačka djelatnost u širemu smislu podrazumijeva organizaciju kulturno-vjerskih priredaba, a zatim i druge djelatnosti koje proizlaze iz ciljeva, sukladno zakonu.
Udruga je sredinom godine 1996. dobila radijsku koncesiju za grad Zagreb. Prvi je studio izgrađen u potkrovlju župne crkve Rođenja Isusova na Kajzerici u Novom Zagrebu.
Veliku potporu projektu Radio Marije dali su blagopokojni sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, tadašnji zagrebački nadbiskup, i nadbiskup Giulio Einaudi, prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.
Možemo zaključiti da je Marija odabrala i blagoslovila ta dva crkvena velikodostojnika da na samom početku njezina projekta budu na neki način njegovi zaštitnici i promicatelji u našoj domovini. Tako su otklonjeni neki čisto ljudski nesporazumi, protivljenja, prijepori, koji su mogli spriječiti njegovo ostvarenje. Naravno, tu su i mnogi drugi, samozatajne žene i muževi, koji su na razne načine dali svoj doprinos ovom projektu.
Pogledom unatrag zamjećujemo da je ovaj Radio nakon ratnih stradanja i strahota u Hrvatskoj (1991.-1995.) na neki način postao duhovno m klinikom za bolesne na duši i tijelu.
Prisjetimo li se da su Hrvati od svog pokrštenja i ulaska u Katoličku crkvu postali i ostali marijanskim narodom, te da u domovini imaju njezina brojna svetišta, crkve, kapele i druga mjesta čašćenja, možemo reći da ne čudi relativno brza uspostava tog duhovno-medijskog projekta u nas.

Kao član Osnivačke skupštine Radio Marije Hrvatske bio sam i do dana današnjega ostao neposrednim sudionikom mnogih zbivanja koja su mi se neizbrisivo urezala u sjećanja. Nije tu riječ samo o običnim sjećanjima, već o nečem mnogo višem i dubljem, za što ne nalazim odgovarajući izraz. Riječ je, dakako, o duhovnom području. Konkretnije rečeno, o području kojega stvara Duh Sveti, a to je uvijek misterij kojega valja poštivati i pred kojim moramo iskazivati svoje divljenje, a ponekad i zašutjeti.



Upravo zato projekt Radio Marija doživljavam i proživljavam kao suradnju Neba i zemlje. Predvodnik 'nebeskog tima' je Duh Sveti, a zemaljskoga Blažena Djevica Marija. Naravno, svi znamo da je njihova suradnja davno započela, a ovaj je projekt tek etapa na putu velikog Božjeg projekta spasenja svijeta i čovječanstva.

Ta darovana spoznaja daje mi nepotpuno, ali ipak nekakvo objašnjenje za sve ono što se s tim projektom događalo u našoj Hrvatskoj.
Bilo je to neposredno nakon ratnih događanja i strahota koje su se sručile na nas. Ispaćenoj i ranjenoj Hrvatskoj, ranjenim ljudskim dušama trebala je utjeha, i nada, trebalo je previjati rane na duhu, duši i tijelu. Istodobno je trebalo započeti s obnovom svega porušenog u fizičkom i duhovnom smislu. Tko bi mogao izdržati bol i žalost zbog pobijenih, ranjenih i 'nestalih' ljudi, branitelja i civila, među kojima je bilo mnogo staraca i djece? Tko bi mogao gledati porušene kuće, crkve, škole, dječje vrtiće, bolnice, mostove, bez Božje utjehe i nade? Nitko. Svima nam je trebalo u srce i um ugraditi tu neophodnu utjehu i tako potrebnu nadu. Trebali smo nešto posebno za te dane boli. Trebali smo znati i moći nositi svakodnevni teret bolne prošlosti i neizvjesne budućnosti. Bili su to dani kada su se u nama miješali osjećaji žalosti i boli s osjećajima ponosa i slave zbog stečene slobode.

Premda je projekt Radio Marija započeo u Italiji 1983. godine, činilo mi se kao da je stvoren posebno za nas Hrvate i prilagođen situaciji u kojoj smo se tada nalazili. Sada je sve očitije da nas je kroz njega Duh Sveti pripremao i za buduće situacije u koje će nas uvesti Božji plan spasenja svijeta.
Kada smo se upoznali s tim projektom, u našim srcima i umovima začela se izazovna misao, zatim žarka želja, a potom i hrabra odluka da ga što prije započnemo. Ne sjećam se da smo, kao osnivači i budući nositelji projekta, previše raspravljali o ekonomskim, materijalnim, stručnim ili drugim preduvjetima koje bi trebalo ispuniti da se uopće krene u jedan, objektivno gledajući, za nas i našu situaciju tako zahtjevan medijsko-duhovni projekt.
Dobro se sjećam da smo se okupili, sjedinili i zdušno molili na tu nakanu kroz naš domaći hrvatski projekt koji se zove Pokret krunice za obraćenje i mir. Njega su osnovali biskupijski i redovnički svećenici zajedno s laicima, a odobrio ga je kardinal Franjo Kuharić 1.11.1993. godine. Bio je to blagdan Svih svetih, u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj. Dakle, ratnička i patnička Hrvatska imala je otvoren još jedan front. Onaj na duhovnome planu. Kao da smo predodređeni biti ratnicima – pobjednicima.
Zar se kroza sva ta zbivanja ne vidi jedna te ista nevidljiva, ali moćna Božja Ruka? Itekako! Samo se tako može razumjeti i prihvatiti sve što se zbivalo. Zar bi itko, osim Duha Svetoga, mogao 'izrežirati' cijeli niz dramatičnih zbivanja u takvu predivnu duhovnu cjelinu? Zaista, nitko!
Dakako, slijedili smo savjet velikog opata sv. Benedikta - Moli i radi! Radili smo što smo znali i kako smo mogli. Nije išlo bez problema, onih čisto ljudskih, ali je bilo i očitih zloduhovskih podmetanja. Više je nego jasno da je Neprijatelj predosjetio koliko će mu poraza nanijeti pothvat kojega predvode Duh Sveti i Blažena Djevica Marija. Nema sumnje da će taj duhovni front ostati otvoren do konačne pobjede dvaju srdaca – Presvetog Srca Isusova i Prečistoga Srca Marijina.

U tim prvim danima išlo se korak po korak. Često nismo znali što donosi sutra. No, Bog je otvarao ljudska srca i umove. Iz dana u dan povećavao se broj tzv. simpatizera i volontera koji su se pretvarali u aktivne pregaoce i ugrađivali svoje sposobnosti u taj, možemo reći, tajanstveni duhovni projekt.
Bilo nam je kao da snivamo kada smo se u podne, 22. 02. 1997. godine, okupili na Kajzerici, u Župi Rođenja Isusova, s našim blagopokojnim slugom Božjim kardinalom Franjom Kuharićem, i u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga započeli naše emitiranje na radijskoj frekvenciji 96,4 MHz za zagrebačko područje.

Točno u podne, u eteru se oglasio prvi katolički radio u Hrvatskoj. Bio je to glas Radio Marije koji je dolazio iz malene Župe Rođenja Isusova, u minijaturnom Centru bl. Augustina Kažotića - u potkrovlju, u gornjoj sobi, u zagrebačkom naselju Kajzerici. Bio je to jedinstveni Betlehem – skromno, ali slavno mjesto rođenja Isusova i mjesto rođenja naše Radio Marije.
Nakon službene najave i pjesme - radijske špice naše postaje "Rajska Djevo" - zagrebački nadbiskup, sada blagopokojni sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, izmolio je s urednicima molitvu Anđeo Gospodnji. Nakon zaziva blagoslova na djelatnike i slušatelje Kardinal se prvi obratio slušateljima riječima: "Dragi slušatelji! S radošću otvaram ‘Radio Mariju’. To je katolički radio koji će vam svakoga dana uputiti riječ, poruku, glazbu ­ tako da preko tog radija možete svoju dušu oplemeniti slušanjem Božjih poruka. Kroz taj radio Crkva vam progovara u ime Isusa Krista, a taj svoj govor povjerava posebnu zagovoru i zaštiti Majke Božje. Po zagovoru Majke Božje struji milost Božja u duše, u srca, milost koja tješi žalosne, podržava nadu onima koji su u teškim situacijama, poziva grešnike na obraćenje, dobre podržava u dobru i tako unosi u naše obitelji poruke sloge, vjernosti i ljubavi prema životu, u zajedništvu iste vjere, nade i ljubavi. Pa neka bude nad ovim djelom, nad suradnicima, nad svim slušateljima trajna zaštita Božjeg blagoslova."
Uvjereni smo da je i ova jednostavna, ali snažna molitva sluge Božjega kardinala Franje Kuharića doprinijela i dalje doprinosi ostvarenju i učvršćenju tog spasonosnog Marijinog projekta na našim prostorima.
Da, kao da snivam!

Započeli smo u Župi Rođenja Isusova i nastavili rasti pod budnim okom i srcem nebeske Majke Marije!
Drugi važni događaj zbio se nakon nešto više od pet godina djelovanja Radio Marije. Tada su Udruga i Radio promijenili radni prostor preselivši se oko blagdana Velike Gospe u Župu Bezgrešnoga srca Marijina na Jordanovcu 110, u prostor koji je tri puta veći od prijašnjega.
Tim činom simbolično nam je potvrđeno da je taj duhovno-medijski projekt zaista smješten u samom Bezgrešnom srcu Marijinu. Budući da je tako, onda je sasvim razumljivo da je nastavio rasti i širiti se korak po korak na jedan prikriveno čudesan način.


Trenutačno Radio Marija emitira program na sljedećim frekvencijama: Zagreb 96,4 i 106,8 MHz, Split 97,2 MHz, Rijeka i Opatija 88,8 MHz, Virovitica 88,3 MHz, Vinkovci i Vukovar 91,6 MHz te putem satelita Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz. Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487.

Tako stigosmo do 'iznenadnog' događaja koji nas je sve silno obradovao. Bio je to prijelaz u sadašnje prostore koji se nalaze na području Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama (Kameniti stol 11). Marija surađuje sa svojom djecom, dodiruje njihova srca, blagoslivlja ih i potiče na dobra djela. Upravo se u tom slučaju tako nešto dogodilo kada su gospođa Jadranka Radić i njezina obitelj velikodušno i samozatajno darovali Radio Mariji nedovršenu kuću, koja je kreditima i prilozima dobročinitelja dograđena i pretvorena u sadašnje prekrasne i funkcionalne prostore. U ponedjeljak 4. siječnja 2021. u 12 sati započelo je emitiranje programa iz novih prostora zajedničkom molitvom djelatnika i uprave Radio Marije u zajedništvu sa slušateljima. Slučajnost? Nikako. Za mene je to više od običnoga znaka. To je otvoreni pokazatelj da Duh Sveti preko Blažene Djevice Marije upravlja tim duhovno-medijskim projektom. Nema slučajnosti u našem dosadašnjem tako sigurnom hodu – Župa Rođenja Isusova, Župa Bezgrješnog srca Marijana, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske.

Ne želim prestati 'snivati' blagoslove, ni one koji su bili, ni one koji jesu, niti one koji će doći. Zašto? Zato što sam uvjeren da Božji projekti ne propadaju. Ali i zato što i dalje želim svim svojim sposobnostima biti u njima. Velika je milost za svakoga koji se dao ugraditi u taj Božji i Marijin projekt. Koliko je velika ta milost, ne znam, ali znam ono što je važno za svakoga od nas, za svakog člana obitelji Radio Marije, koja se proširila po cijelome svijetu: Važno je biti i ostati na raspolaganju Duhu Svetome i Majci Mariji. Na koji način? Na Marijin način – u iskrenosti i poniznosti, u ustrajnosti i ljubavi.
Svi smo pozvani u taj veličanstveni i predivni duhovni plan, u to jedinstveno obiteljsko zajedništvo u kojem ne postoji isticanje nad drugima, rivalstvo i dokazivanje moći, važnosti i veličine, znanja i sposobnosti, u kojem ne postoje zaslužni i zaslužniji. Svaki novi član dobro je došao u taj obiteljski projekt Neba. Iz iskustva mogu potvrditi da je dobro došao svatko tko se iskreno i ponizno daruje Bogu i Gospi, i da je došao u pravo vrijeme. Sjetimo se onih radnika iz Isusove prispodobe koji su na posao dolazili u različito vrijeme, ali su svi bili jednako nagrađeni.
Bog i Gospa žele nas počastiti članstvom u svom projektu, to je ono najvažnije što trebamo shvatiti i prihvatiti.

Čekamo vas, draga naša braćo i sestre!
Na kraju, iz srca mi naviru divne riječi slave, časti i zahvale Trojedinome Bogu i Blaženoj Djevici Mariji za sve što nam učiniše kroz ovaj Projekt. Naravno, ne zaboravljam ni sve one svete duše na Nebu, kao ni one na zemlji koje su se dale u njega ugraditi.
Ostani s nama, Gospodine! Vodi nas, Duše Presveti! Zagovaraj nas i štiti draga naša Majko Marijo! Amen!

 

Tekst: Božo Barun, zamjenik predsjednice Udruge RM

Rm monografija klikni 3

 

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba
04:30 Duhovno pomoći čovjeku - emisija djelatnika i suradnika Centra za duhovnu pomoć - tema: Iz besmisla u radovanje životu - hagioterapijskim koracima; ur. i vod.: Slavica Črnac i Kristina Jurković
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.