gospa

Papa Franjo je pozvao Božji narod da osobito u mjesecu listopadu moli krunicu. Preporučio je da se molitvi krunice doda molitva Gospi „Pod Tvoju zaštitu utječemo” te molitva „Svetom Mihovilu” protiv zala koja vladaju u svijetu. U listopadu slavimo spomendan Kraljice svete krunice. Širenju krunice pridonijela je pobjeda kršćanske vojske nad moćnom turskom vojskom kod Lepanta 7. listopada 1571. Naš narod rado moli krunicu. Poznato nam je da je to bio jedan od razloga da je u vrijeme Domovinskog rata krunica zauzimala posebno mjesto ne samo kao privjesak oko vrata naših vojnika, nego kao izražaj duboke vjere u Marijinu pomoć i zaštitu. Naša draga Gospa iz Fatime poručuje po maloj Luciji: ”Ja sam Gospa svete krunice. Neka se krunica moli svaki dan!”, da biste izmolili mir svijetu i svršetak rata!“
Listopad je mjesec krunice, vjerojatno najslušanije emisije na Radio Mariji. Nedavno mi reče jedan sveučilišni profesor, da rado moli krunicu slušajući naš Radio. Posebnu pohvalu zavrjeđuju predmolitelji, jer svjedoče o svojoj istinskoj pobožnosti i iskrenoj ljubavi prema Mariji.
Sveti papa Ivan Pavao II. je govorio: “Krunica je moja najdraža molitva“. Mnogi znaci pokazuju i danas kako Djevica Marija želi po toj molitvi ostvarivati majčinsku brigu kojoj je umirući Otkupitelj povjerio, u osobi ljubljenog učenika, sve sinove Crkve: ”Ženo! Evo ti sina!” (Iv 19, 26)
Riječ "krunica" umanjenica je od riječi "kruna", a uveo ju je mistik dominikanac Heinrich Seuse iz Konstanze. U njegovo vrijeme bio je običaj među zaljubljenima, da se međusobno darivaju krunama – vijencima ruža. To ga je navelo na ideju da Bl. Djevici Mariji isplete vijenac od 150 ruža, i tako je nastao dvostruki naziv krunica i ružarij. Ovo je mjesec koji nas podsjeća na košaricu punu različitog cvijeća. Možemo se pitati, koji bismo cvijet odabrali za ovaj mjesec kao simbol svoje odanosti Bogu: ružu da nas podsjeti na ljubav; ljiljan, simbol čistoće; ljubičicu koja upućuje na skromnost; ili, možda, krizantemu da nas podsjeti na prolaznost života? A možemo se pitati, koji bismo cvijet mi položili u Gospinu košaricu kao svoj dar i obećanje: ružu ljubavi prema drugima, tulipan velikodušnosti, margaretu nade ili ružmarin vjernosti?
Dragi prijatelji, hvala vam na pismima koje mi šaljete. Iz njih izdvajam dragu mi rečenicu: «Radio Marija je čudesan dar s neba. Marija nam pokazuje siguran put k Isusu. Kakva radost i duhovno bogatstvo: biti Isusov prijatelj!» Vaša pozitivna iskustva, dragi prijatelji, potiču nas da još savjesnije radimo povjereni nam posao. Velika mi je radost što svake srijede molimo krunicu na vaše nakane, jednom mjesečno prikazujemo svetu misu za Vas te jednu svetu misu za sve naše drage pokojne koji su za života pripadali našoj velikoj Obitelji, a preselili su u zagrljaj Gospodinu.
Uvijek rado naglašavam: Radio Marija postoji, jer je velika vaša ljubav. Hvala Vam na svesrdnoj pomoći: molitvenoj i materijalnoj.
Neka vas na svim vašim putovima i osobnim potrebama prati i zagovara Kraljica svete krunice.

Radio Marija

21:01 "ZVUCI SRCA" - KONCERT UŽIVO; poslušajte zbor mladih "Izvor" iz župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.