P. Stjepan Fridl: razmatranje na sv. misi Radio Marije - 30. 09. 2020, Sveti Jeronim

Domenico Ghirlandaio St Jerome in his studyKad razmišljamo o svecima, javlja se određena znatiželja: rado bismo znali kako je zapravo izgledao sv. Jeronim? Slika, koju svi poznajemo, prikazuje ga smirena pogleda uronjena u vječnost.
Jedan poznavatelj svetaca kaže da je Jeronim bio skladno građen, privlačne vanjštine; imao je blagi, ali prodoran pogled, a sjaj crnih očiju zrcalio je snažnu, neustrašivu i karakternu osobnost. Imao je visoko čelo, znak inteligencije i oštroumnosti, a lijepa dugačka sijeda brada odavala je otmjenost i dostojanstvo. Bio je uvjerljiv u govoru i nastupu. Odlučan i beskompromisan u obrani moralnih načela. Po temperamentu je bio sangvinik. Veoma nagle i opore naravi; znao planuti, povrijediti drugoga i više reći no što je trebalo. Sebe je sam opisao rečenicom: Oprosti mi Gospodine jer sam dalmatinac.
Kakogod je sv Jeronim. izgledao, nije to ono najvažnije; nije važno KAKAV je bio, nego TKO je on bio? Jeronim je bio prorok svoga vremena, zadubljen u Božju riječ koju je prevodio, meditirao i prema njoj usklađivao svoj život. Bio je zaljubljenik u Isusa Krista. I zato je mogao reći: Ako ne poznajemo Pisma, ne poznajemo ni Isusa Krista. Ako ne prijateljujemo s Božjom riječi, nismo prijatelji Isusovi.
Sv. se Jeronim rodio 347. godine u Stridonu, „gradu što ga Goti razoriše, a bijaše na granici Dalmacije i Panonije", tako da nitko živ ne zna gdje je to: Grahovo u Bosni, sv. Petar na Krasu ili Štrigova u Međimurju. Nije to bitno; mi smo ponosni što je podrijetlom iz naših krajeva. Jeronim je toliko univerzalan, te jednostavno pripada cijelome svijetu. Bog ga je obdario mnogim talentima uma i srca. Odgojen je u kršćanskom ozračju, iako nije bio kršten sve do svoje 20. godine.
Njegov put od poganina do kršćanina je zanimljiv. Otac Euzebije poslao ga je, nakon osnovne izobrazbe u Stridonu, na daljnje školovanje u Rim koji bijaše san svakomu studentu da stekne dobru izobrazbu ali i pogibeljna zamka za zlo; monden život koji pruža tjelesne užitke. Koliko se Jeronim uspinjao u stjecanju znanja, toliko je klizio na području ćudoređa i kreposna života prije samoga krštenja. Sam s bolju u duši piše u starijim godinama o „mladenačkom putu“ na kojem je posrtao. Iz jednog samostana piše prijateljima o svojim duševnim mukama: Natrag ne želim, naprijed ne mogu.: U jednom trenutku Bog mu reče: Jeronime, dosta! Van iz kaljuže! Grijeh puno nuđa...Teško se razbolio. Uhvatio ga je samrtni strah. Počeo je misliti na dušu, na vječni život. Zatražio sakrament krštenja. Možda ga je krstio papa Liberije. S krsnom milošću počelo se vraćati i tjelesno zdravlje. Bijaše to presudna prekretnica na životnom puti sv. Jeronima.
U Antiohiji je zaređen za svećenika. Odlazi ponovo u Rim. Svidio se papi Damazu i postaje njegov tajnik. Papa mu je povjerio da prevede Bibliju s izvornih jezika na latinski, što je i učinio u betlehemskoj špilji, gdje je provodio pokorničke dane. Posljednje 34 godine života proveo je u Svetoj zemlji kraj Gospodinovih jaslica u Betlehemu, gdje je molio i studirao Božju Riječ. Pripovijeda se kako je u svojim staračkim danima često znao doći do jaslica razgovarati s Isusom. Jednom rekao malom Isusu: “Dijete moje, dok dršćeš na tom tvrdom ležaju, reci mi što mogu učiniti za tebe?” Isus mu je na to odgovorio: “Jeronime, ništa ne želim od tebe! Samo pjevaj: Slava Bogu na visini!” Jeronim mu je ipak dao do znanja kako mu je nakanio “pokloniti sav svoj novac i imetak!” Maleni Isus mu je sa smiješkom odgovorio: “Nebo i zemlja su moji. Neću tvoga novca! Daj ga siromasima, pa ću ga tako primiti kao da je meni darovan”.
Jeronim nije bio zadovoljan odgovorom i nastavio zboriti da “bi ipak htio za Isusa nešto učiniti i darovati mu”. “Dobro, reći ću ti što bi mi mogao darovati. Daj mi svoje grijehe; daj mi nemire svoga srca!” Zbunjen takvim prijedlogom, Jeronim mucajući upita: “A što ćeš s tim učiniti”, dragi moj Spasitelju? “Tvoje grijehe, nemire tvoga srca želim staviti na svoja ramena i odnijeti ih.” Na te riječi Jeronim zaplakao i rekao: “Dobri Isuse, kad već želiš, onda uzmi moje grijehe. Uzmi sve što je moje, i daj mi što je tvoje!” Jeronim je tada iz najdubljeg uvjerenja svoga srca izrekao rečenicu koja objašnjava njegovu potpunu predanost Bogu i njegovoj Riječi: „Tko se predaje Kristu, taj ima sve i ne boji odmah i umrijeti. Tko se boji, umire svaki dan, a tko se ne boji, umire samo jednom – za vječnost. Amen

Slika: Domenico Ghirlando - sveti Jeronim u ćeliji

Radio Marija

08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.