Stepinčevo Prezentacija 16 9 kopija

"Vjera nadbiskupa Stepinca u pismima majci Amadeji Pavlović"

 

U nizu razmatranja o vjeri nadbiskupa Stepinca u pismima majci M. Amadeji Pavlović provincijalnoj poglavarici Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu nastavljamo uranjati u duhovno bogatstvo ovih dviju svetih duša. Kao svjetlo na tom putu danas će nam poslužiti nadbiskupovo pismo koje je kao odgovor na uskrsnu čestitku majke M. Amadeje pisao iz Krašića s nadnevkom 23. travnja 1952. godine. Iz sadržaja pisma i nadbiskupovih stavova prema progoniteljima Crkve lako se može uočiti težina komunističkog režima za Crkvu, njezine službenike, redovnike i redovnice.  Poslušajmo nadbiskupovo pismo majci M. Amadeji!

Časna gospodjo!

„Primio sam Vaše cijenjeno pismo sa dobrim željama k svetim Uskrsnim blagdanima. Uzvraćam ih isto tako i Vama i cijeloj Vašoj Družbi. Imate pravo, kada kažete, da naši kalvarijski časovi još nisu prošli. O tome sam ja bio uvjeren, kada sam izlazio iz tamnice, i nijesam u tom pogledu dijelio optimizam s drugim ljudima. I dogadjaji su pokazali, da sam imao pravo. Do danas ne znam da li je ovdje prošao dan, a da nisu naši neprijatelji poduzeli bilo što protiv Crkve, u nadi da će i meni i ostalim svećenicima slomiti živce. Hvala Bogu! Jača je od svega milost Božja, s kojom se diči Sveti Pavao, kad kaže: “Sve mogu u Onom, koji me jača!”

Pišete mi, da Vam je ponovno produljena briga za Družbu. Kad je to učinjeno mimo Vaše volje, možete biti mirni i prikloniti se svetim odlukama Božjim. Jer, ako nijedan pametan gospodar ne tovari na svoje živinče više nego može nositi, zar bismo mogli i pomisliti, da bi dobri Bog nametnuo na nas više nego što mogu naše bijedne sile da podnesu? Zato i govori apostol: “Vjeran je Bog, koji ne će dopustiti da budete kušani više nego što možete, nego će kušnji učiniti kraj, da možete izdržati.” Nema nikakove sumnje, da će i ovim strašnim patnjama čovječanstva Gospodin učiniti kraj jednoga dana i svojoj svetoj Crkvi dati da opet odahne u miru i nastavi svoj posao. Kada, to je Njegova stvar. A na nama je, da se držimo riječi Duha Svetoga: “Strpljivi izdrži do pravoga vremena; poslije mu iz toga izraste radost.” Izrasti će jednom sigurno i za Vašu Družbu! Ne dajte se samo nikada zavesti mržnjom na one, koji nam zlo čine, nego se molimo za njih, da krv Spasitelja našega ne bude uzalud za njih prolivena, kad je i za njih umro na križu. Uz sveti blagoslov Vama i cijeloj Vašoj Družbi, Alojzije nadbiskup zagrebački“.

Iz prepiske nadbiskupa Alojzija Stepinca razvidno je da između njega i majke Amadeje  postoji duhovna povezanost. Dok čitamo ili slušamo njegova pisma upućena majci M. Amadeji, osjeća se prisutnost Duha, dah svetosti, žar ljubavi prema Gospodinu i njegovoj Crkvi.

Iz sadržaja Stepinčeva pisma majci Amadeji, koje smo upravo čuli, lako je prepoznati političke i društvene okolnosti, koje iako teške, bile su plodno tlo za rast u svetosti. Osvrćući se na riječi majke Amadeje: „Imate pravo, kada kažete, da naši kalvarijski časovi još nisu prošli“ nadbiskup Stepinac nastavlja opisom žrtava kroz koje prolazi Crkva, njegova braća svećenici  i on sam. Iz njegovih riječi vidljivo je kako nadbiskup u majci Amadeji prepoznaje dušu kojoj se može otvoriti i povjeriti, dušu koja teži svetosti i koja će ga razumjeti To što ih povezuje jesu trpljenje i kušnje kroz koje prolaze, velika   ljubav i pouzdanje u Gospodina. Zato joj s lakoćom piše o svojim proživljavanjima i o svojoj vjeri.

U namjeri neprijatelja Crkve da njemu i ostalim svećenicima slome živce na to odgovara: “ Jača od svega je milost Božja, s kojom se diči sv. Pavao, kad kaže: „Sve mogu u onome koji me jača“. Taj koji ih jača jest Duh Sveti. Kako je lijepo svjedočanstvo znati da s Njime sve možemo. Pred izazovima života Duh Sveti nam pomaže da pobijedimo sve zapreke. Ojačani njegovom snagom možemo sa sv. Pavlom i blaženim Stepincem reći: “Sve mogu u Onome koji me jača“. Tim riječima Kardinal svjedoči vjeru u Duha Svetog koji nas oslobađa straha, tjeskobe i zlih ljudi. On je naš Branitelj i Tješitelj. On nas uvjerava da nas Bog neizmjerno voli i da je On jači od svih naših strahova i tjeskoba. Duh Sveti unosi Božji mir u našu dušu. On nas oslobađa od straha od smrti.

U daljnjem tekstu na zabrinutost majke Amadeje da će u ta teška vremena za Crkvu i redovničke zajednice i po treći puta možda biti izabrana za poglavaricu, što očito nije htjela, kardinal je hrabri: „Kad je to učinjeno mimo Vaše volje, možete biti mirni i prikloniti se svetim odlukama Božjim.“ Dok ju hrabri, iz njegovih riječi ponovo progovara povjerenje u majku M. Amadeju, da će prihvatiti  volju Božju. To opet svjedoči koliko je njihovo srce baždareno za Boga i njegovu volju, koliko su bili prožeti Kristovim Duhom. Isus Krist je savršeno ispunjenje volje Božje. Njegova je hrana bila vršiti volju onoga koji ga posla, i u tome je ustrajao, poslušan do smrti, smrti na Križu (Fil, 2, 8). Čitajući životopis bl. kardinala Alojzija Stepinca i majke M. Amadeje Pavlović lako se može prepoznati njihova otvorenost za volju Božju u najtežim trenucima  života. Spremnost i poslušnost volji Božjoj najbolji je pokazatelj njihove svetosti.  .

Svoje pismo majci M. Amadeji nadbiskup završava nadom u bolju budućnost za Crkvu i čovječanstvo. Kada će to biti, to je Božja stvar, a na nama je da se držimo riječi Duha Svetoga „ Strpljivi izdrži do pravoga vremena, poslije mu iz toga izraste prava radost. Izrasti će sigurno i za Vašu Družbu. Ne dajte se samo nikada zavesti mržnjom na one, koji nam zlo čine, nego se molimo za njih, da krv Spasitelja našega ne bude uzalud za njih prolivena, kad je i za njih umro na križu.“ Osluškujući žubor vode Duha Svetoga koji se izlio iz srca bl. Stepinca dok je pisao ove riječi i po njima ušao u srce majke Amadeje, Duh Sveti nam pomaže razumjeti koliko su zapravo obadvoje usvojili Kristov zakon ljubavi, kojim nas On poziva da ljubimo i svoje neprijatelje. Usvojiti Kristov Duh znači biti svet. O tome nam danas svjedoče bl. kardinal Stepinac i blagopokojna majka M. Amadeja Pavlović, koju mi sestre štujemo kao uzor svoga redovničkog života, kojoj se molimo u svojim nakanama i bivamo uslišane te je toplo preporučamo i vama dragi slušatelji da okusite moć njezina zagovora.

s. Meri Gotovac

POSLUŠAJ RAZMATRANJE

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.