Stepinčevo Prezentacija 16 9 kopija

"Vjera nadbiskupa Stepinca u pismima majci Amadeji Pavlović"

 

O svetoj duši majke M. Amadeje svjedoči njezina prepiska s bl. nadbiskupom Alojzijem Stepincem. Iz tih pisama ona je crpila  snagu za odluke koje je trebala donositi u svojoj odgovornoj službi provincijalne poglavarice. Odgovori nadb. Stepinca odražavaju njihovo veliko pouzdanje u Božju providnost i život u vjeri i iz vjere.   Iz pisama otkrivamo njihovu svetost, jer svetci otvaraju dušu u pismima samo onima koji su dostojni da im se duša otvori. Majka je Amadeja  je godine 1955. bila ponovno potvrđena za službu provincijalne poglavarice, što joj je očito bilo teško  prihvatiti i o tome je pisala nadb. Stepincu, koji joj na to odgovara:  Primio sam Vaše cijenjeno pismo, u kojem mi javljate da morate i dalje nositi teret provincijalne glavarice. Budite mirni! Ja znam, da bi Vam mnogo lakše bilo , kad bi se ta odgovornost skinula s Vas, ali je isto tako sigurno, da je volja Božja po srijedi, da taj teret i dalje nosite. Kad je pak volja Božja po srijedi, onda je sasvim sigurno da će dati i potrebne milosti.  Tako i svi duhovni pisci naglašavaju , čak idu i korak dalje : ako te zajednica ili poglavar izaberu za neku službu, a ti si to možda potajno želio, tada prihvati, ali budi suzdržan i oprezan sa svojom voljom. Ali ako te izaberu za ono što nisi htio i što ti je teško, e tada djeluj s potpunim predanjem svoje volje.


Zanimljivo je kako se u pismima bl. kardinala Stepinca i majke M. Amadeje najmanje govori o neprijateljima Crkve, ali se govori o potrebi obraćenja nas samih. Poslušajmo  dio pisma od 16. listopada 1958, bl. kardinala Stepinca: To je jedina opasnost koja nam prijeti – malodušnost, nepovjerenje u Gospodina. Sve druge se dadu svladati i pobijediti bez većih poteškoća, ako smo čvrsto utemeljeni nadom u Bogu našemu. Učite Vaše drage sestre uvijek cijeniti svaku malenkost, jer mi jadni ljudi i onako ne možemo ništa velika dati Bogu. Sva je naša veličina u trunku ljubavi, što ju dajemo Bogu, a to možemo i kod najmanje stvari kao i kod onih najvećih u ljudskim očima. Želim i Vama i Vašim sestrama, da Isusa svaki dan mnogo puta razveselite svojim sitnim radom i pomognete Mu spasiti duše, za koje je umro na križu.“
Kada je do majke M. Amdeje došla vijest da će sestre ostati bez posla po bolnicama, jer ne žele ostaviti svoje redovničko odijelo, svoju patnju podijelila je s bl. kardinalom Stepincem, na što joj je on odgovorio:  Primio sam Vaše cijenjeno pismo kojim mi javljate nove pokušaje sa strane vlasti, ili bolje komunističke partije, da liše redovnice njihovog odijela. Nema nikakve sumnje, a za to ne postoji nikakva praktična potreba, nego je to zahtjev mržnje na sve što podsjeća na Boga. Vaše su bojazni potpuno opravdane. Tu muka i patnja ne prestaje. Majka M. Amadeja našla se pred još jednim izazovom u tim teškim ratnim godinama. Sestre su ostajale bez posla sve više, broj se sestara u provincijalnoj kući povećavao, a hrane je bivalo sve manje. Tada se majka M. Amdeja obraća za pomoć bl. kardinalu Stepincu, moleći njegovo mišljenje o tome da sestre rade po župama, jer to vidi sada kao put svojih kćeri. Bl. kardinal Alojzije Stepinac odgovara sa velikim ohrabrenjem i podrškom majci M. Amadeji: Što se tiče Vaše namisli , da se sestre spreme za rad po župama, mogu je samo od srca pozdraviti, jer ja na to mislim od početka dolaska komunista na vlast. Biti će čak potrebne i dulje vrijeme iza ovih nevolja, jer neće biti dovoljno svećenika, a mogu neizmjerno mnogo pomoći. Orguljanje, katehiziranje, pjevanje, krašenje crkve i toliko drugih stvari nisu nikakva malenkost. Komunisti osjećaju jako dobro, da samo redovničko odijelo jedne časne sestre znači veliku propovijed puku, premda odijelo još ne čini redovnika, Nitko ne može ni slutiti što može proizaći iz rada jedne jedine sestre, makar u prvi mah bilo sve nevidljivo našim očima. Osim toga, nema sumnje, da bi taj rad na župi donio Vašoj Družbi mnogo divnih zvanja. Ima na selu još toliko dobrih duša, ali si ne znaju pomoći. Gledajući pak časne sestre, čule bi od njih nešto više o redovništvu i oduševile se za takvo divno zvanje. Dakako, kao što naglašujete, najviše paziti na dobar duh Družbe.

Tako je majka Amadeja bila sigurna da postupa ispravno, jer odlazak sestara na župe bio je u to vrijeme pionirski pothvat i trebalo je hrabrosti i sa strane sestara i sa strane župnika započeti nešto novo.

Ovo ću razmišljanje završiti molitvom bl. Alojzija Majci Mariji koju su i on i majka Amadeja  posebno štovali:

 

Molitva bl. Alojzija Stepinca Majci Mariji
Zdravo, Presveta Djevice i Majko Božja Marijo,
moćna zaštitnice naše domovine Hrvatske!

Premda nevrijedni da Ti služimo, ipak, uzdajući se u ljubav i divnu blagost Tvoju,
izabiremo Te danas pred cijelim dvorom nebeskim
za Gospodaricu, Odvjetnicu i Majku svoju i cijelog našeg naroda
te čvrsto odlučujemo da ćemo Ti drage volje i vjerno služiti.

Molimo Te usrdno, da nam svima uz prijestolje božanskoga Sina
isprosiš milost i milosrđe, spasenje i blagoslov,
pomoć i zaštitu u svim pogibeljima i nevoljama.

Ti si Kraljica i Majka Milosrđa, Pomoćnica kršćana i Tješiteljica žalosnih.
Zato Ti iskazujemo svoje djetinje pouzdanje
kako Ti je naš narod vazda kroz vjekove iskazivao.

Tvojoj majčinskoj zaštiti preporučujemo svoje duhovne i svjetovne poglavare,
cijelu našu domovinu i cijeli naš narod u ovim teškim vremenima kušnja.

Izmoli nam svima vjernost u katoličkoj vjeri, da u krilu svete Crkve
provodimo dane u miru i bez straha, u blagostanju i poštenju
i tako zavrijedimo doći jednom do vječnog života
da slavimo ondje Trojedinog Boga uvijeke. Amen.

s. Franciska Ulrika Sajdl

POSLUŠAJ RAZMATRANJE

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Ivan I., papa
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.