cathopic 1497799056406827

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.

Prvi tekst: Sveti Josip - stidjivi čuvar Djevice

Drugi tekst: Sveti Josip - slavni porod Davidov

Treći tekst: Sveti Josip - svjetlost patrijarha


Ovoga tjedna donosimo tekst koji tematizira litanijski zaziv Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

IMG 0126

S naslovnice knjige Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa


Sveti Josip – hranitelj Sina Božjega
U uvodu kardinal Alojzije Stepinac, koji se u trenutku pisanja ove homilije nalazio u zatvoru u Lepoglavi, navodi kako nije jednostavno odgojiti dijete za samostalan život. Također, nabraja sve aspekte djetetova života za koje su se roditelji dužni brinuti: za hranu, odjeću, stan, zdravlje djeteta te za njegovu duševnu hranu.

Nadalje, kardinal Stepinac govori o roditeljskoj ulozi svetoga Josipa: „Isus je došao na svijet kao malo nemoćno djetešce u krilu Bogorodice. I on je trebao zajedno sa svojom Presvetom Majkom hranu, stan, odijelo i sve ostalo što ljudski život iziskuje, makar i u najskromnijoj mjeri. Iako je Isus kao Bog mogao sebi sve priskrbiti jednim činom svoje božanske volje, htio je proći sve situacije ljudskoga života na zemlji, počevši od začeća u krilu Djevice Majke pa do zrelog muža.

 sv. josip klc

Sv. Josip s Isusom, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu


Na svetoga je Josipa pala zadaća da onako kako svaki drugi čestiti otac skrbi za svoju djecu, i on, kao hranitelj od Boga postavljen, vodi skrb za dijete Isusa“, ističe naš Blaženik i nastavlja: „njegove žuljave radničke ruke doista su se skrbile da Isusu ne uzmanjka ni potrebno odijelo. Brinuo se svom ljubavlju da djetetu Isusu kao i Bogorodici ne uzmanjka ni potrebna hrana: jednom riječju brinuo se za sve za što je dužan brinuti se čestit i brižan otac obitelji. Brinuo se i za njegov odgoj, jer iako mu kao Bogu nije trebalo ni od koga kakve upute, pa ni od Marije ni od Josipa, ipak je kao ljudsko dijete, veli Sveto pismo, „napredovao u mudrosti, u dobi i milosti kod Boga i kod ljudi“ (Lk 2, 52)“ (Batelja, 2009: 57).

Blaženi Alozije Stepinac podsjeća nas kako su Josipov trud i briga oko Isusa donijeli velik plod. „Isus Krist, koga je othranio sv. Josip, spasitelj je čitavoga svijeta: i Židova i pogana, i bijele i žute rase, i kulturnih i barbarskih naroda. Tako je sv. Josip, makar na određeni način postao suuzrok milosti za druge ljude, pridonijevši nešto otkupljenju roda ljudskoga, jer je dragovoljno preuzeo na sebe očinsku dužnost prema Isusu, Otkupitelju svijeta“ (Batelja, 2009: 58). Zbog svojih je kreposti sv. Josip odabran za zaštitnika cijele Crkve.

„Ne veže li i nas svakoga dužnost zahvalnosti prema svetom Josipu, jer je tolikom ljubavlju i brigom othranio Isusa Krista, Spasitelja našega“ (Batelja, 2009: 59), ističe naš Blaženik te upućuje sljedeću poruku svima kojima je povjerena briga za djecu i mlade: „Svi kojima je povjerena briga za dječje, mladenačke duše, neka cijene te duše kao najdraže blago od Boga im povjereno. Nikada nitko ne zna, osim Boga, što se krije u jednoj takvoj duši i takav blagoslov može proizaći za čovječanstvo samo od jednog dobro odgojenog djeteta“ (Batelja, 2009: 59).

IMG 0131

O knjizi Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa više možete pronaći na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.

FOTO: Cathopic

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.