photo5969587195629123367 1

Blagovijest je prijevod grčke riječi euangelion – evanđelje. U anđelovoj blagovijesti zrcali prvo evanđelje, navještaj spasa.. Marija je zora spasenja, Isus je dan. Blagovijest se slavi kao blagdan Utjelovljenje Sina Božjega, ali i kao Dan Marijin. Dva otajstva: utjelovljenje i bogomajčinstvo su nerazdruživi. Kao što je Marija primila Blagovijest i vjerom odgovorila, tako je i svaki kršćanin pozvan da svojim životom i primjerom odgovori na ono što je dolaskom Isusovim primio.

«Neka mi bude!» Po tom pristanku Marija je rodila Spasitelja svijeta. O njenom pristanku ponuđeno je spasenje svakom čovjeku. Bog dolazi u mali nepoznati Nazaret. Velika Božja djela dolaze preko neznatnih, neprimječenih ljudi. Kad razmišljamo o budućnosti svijeta, ne treba upirati oči u centre svjetske moći, već u Nazaret. Svatko od nas može biti Nazaret, ako dopustimo da se Nazaretski događaj i u nama dogodi.

Kako je Marija prepoznala anđela? Ne čitamo, da ga je vidjela već mu je samo čula glas. Anđeo nam dolazi kroz susrete, događaje, i doživljaje. Kako u mnoštvu glasova prepoznati anđelov? Anđeo dira dušu svojom riječju tamo gdje to nitko drugi ne umije. Mariji je rekao da je «milosti puna». Bila je to tajna koju samo ona i Bog znaju. Anđela se prepoznaje po tom jer nam govori istinu o nama. Mariji je rekao da će začeti Sina Božjega. Izrekao je njenu slutnju, ono što nije umjela izreći. Anđeli nam otvaraju oči za budućnost koju slutimo.

Kad je Marija srcem i razumom shvatila da je u pitanju djelo Duha Svetoga – izrekla je svoj «Da». Bio je to promišljeni, svjesni, i sveobuhvatni «da». Značio je spremnost da Josipa razočara, da je sunarodnjaci kamenuju, da joj mač boli probode dušu zbog tog Djeteta, da se za nju ne nađe mjesta u prenoćištu. Izgubila je svoj život poradi Boga, ali ga je ponovo i zadobila. Bog se rodio u njenom životu – i po njoj svima nama. Poradi tog «da» svi će je naraštaji zvati blaženom.

Razmišljajući o Marijinom «da», prisjećam se priče o alpinistu koji se u predvečerje hladnog dana uspinjao sam uz liticu. U jednom trenutku popustila je kopča i kliznuo je po užetu u ponor, ostavši visjeti. A bila je hladna noć. Počelo se smrzavati. Nigdje nikoga. Zavapio je: «Bože pomozi!» Začuje Božji glas: «Prereži uže!» Kakva ironija, mislio je u sebi. Zar mi sad treba još ovakav okrutan savjet? Ujutro su ga našli kako visi o užetu, mrtav i smrznut – a bio je tek metar od zemlje.

Biti spašen, znači bezuvjetno Bogu reći «da». Po takvom «da» rađamo se u Bogu i on u nama. Nema Emanuela, Boga s nama, Božića bez Blagovijesti. Nema Radio Marije, bez Marije i njezinog „Da". Po tom da, valovima Radio Marije, tim milosnim nitima rađa se Isus u našim srcima.

Blagovijest je na poseban način svetkovina svih radiopostaja Radio Marije u svijetu. Toga dana molimo posvetnu molitvu Mariji da budemo dostojni navjestitelji Božje blage vijesti svima koji su otvorena srca da prime Istinu – Isusa.

Toga će dana posebno biti svečano u Marijinom domu Radio Marije Hrvatske. U 12 sati naš kardinal Josip Bozanić blagoslovit će našu radio postaju, koja nosi lijepo ime Marije.

Čin blagoslova možete izravno pratiti na programu Radio Marije u četvrtak s početkom u 11:50 sati.

Sve vas srdačno pozdravljam!

Vaš p. Stjepan Fridl

 

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.