photo5969587195629123367 1

Blagovijest je prijevod grčke riječi euangelion – evanđelje. U anđelovoj blagovijesti zrcali prvo evanđelje, navještaj spasa.. Marija je zora spasenja, Isus je dan. Blagovijest se slavi kao blagdan Utjelovljenje Sina Božjega, ali i kao Dan Marijin. Dva otajstva: utjelovljenje i bogomajčinstvo su nerazdruživi. Kao što je Marija primila Blagovijest i vjerom odgovorila, tako je i svaki kršćanin pozvan da svojim životom i primjerom odgovori na ono što je dolaskom Isusovim primio.

«Neka mi bude!» Po tom pristanku Marija je rodila Spasitelja svijeta. O njenom pristanku ponuđeno je spasenje svakom čovjeku. Bog dolazi u mali nepoznati Nazaret. Velika Božja djela dolaze preko neznatnih, neprimječenih ljudi. Kad razmišljamo o budućnosti svijeta, ne treba upirati oči u centre svjetske moći, već u Nazaret. Svatko od nas može biti Nazaret, ako dopustimo da se Nazaretski događaj i u nama dogodi.

Kako je Marija prepoznala anđela? Ne čitamo, da ga je vidjela već mu je samo čula glas. Anđeo nam dolazi kroz susrete, događaje, i doživljaje. Kako u mnoštvu glasova prepoznati anđelov? Anđeo dira dušu svojom riječju tamo gdje to nitko drugi ne umije. Mariji je rekao da je «milosti puna». Bila je to tajna koju samo ona i Bog znaju. Anđela se prepoznaje po tom jer nam govori istinu o nama. Mariji je rekao da će začeti Sina Božjega. Izrekao je njenu slutnju, ono što nije umjela izreći. Anđeli nam otvaraju oči za budućnost koju slutimo.

Kad je Marija srcem i razumom shvatila da je u pitanju djelo Duha Svetoga – izrekla je svoj «Da». Bio je to promišljeni, svjesni, i sveobuhvatni «da». Značio je spremnost da Josipa razočara, da je sunarodnjaci kamenuju, da joj mač boli probode dušu zbog tog Djeteta, da se za nju ne nađe mjesta u prenoćištu. Izgubila je svoj život poradi Boga, ali ga je ponovo i zadobila. Bog se rodio u njenom životu – i po njoj svima nama. Poradi tog «da» svi će je naraštaji zvati blaženom.

Razmišljajući o Marijinom «da», prisjećam se priče o alpinistu koji se u predvečerje hladnog dana uspinjao sam uz liticu. U jednom trenutku popustila je kopča i kliznuo je po užetu u ponor, ostavši visjeti. A bila je hladna noć. Počelo se smrzavati. Nigdje nikoga. Zavapio je: «Bože pomozi!» Začuje Božji glas: «Prereži uže!» Kakva ironija, mislio je u sebi. Zar mi sad treba još ovakav okrutan savjet? Ujutro su ga našli kako visi o užetu, mrtav i smrznut – a bio je tek metar od zemlje.

Biti spašen, znači bezuvjetno Bogu reći «da». Po takvom «da» rađamo se u Bogu i on u nama. Nema Emanuela, Boga s nama, Božića bez Blagovijesti. Nema Radio Marije, bez Marije i njezinog „Da". Po tom da, valovima Radio Marije, tim milosnim nitima rađa se Isus u našim srcima.

Blagovijest je na poseban način svetkovina svih radiopostaja Radio Marije u svijetu. Toga dana molimo posvetnu molitvu Mariji da budemo dostojni navjestitelji Božje blage vijesti svima koji su otvorena srca da prime Istinu – Isusa.

Toga će dana posebno biti svečano u Marijinom domu Radio Marije Hrvatske. U 12 sati naš kardinal Josip Bozanić blagoslovit će našu radio postaju, koja nosi lijepo ime Marije.

Čin blagoslova možete izravno pratiti na programu Radio Marije u četvrtak s početkom u 11:50 sati.

Sve vas srdačno pozdravljam!

Vaš p. Stjepan Fridl

 

Radio Marija

00:30 Iz baštine grkokatolika – tema: Blagdan Krista čovjekoljupca - Srce Isusovo; ur. i vod.: o. Danijel Hranilović
01:15 Glazba i meditacije
02:15 Krunica – Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.