1

''Dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi'' - sv. Majka Terezija

I ovog je adventa Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju ''Obitelj za obitelj''. Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz naše župe koja je u potrebi. Paketi su sadržavali prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine,ukrase za Božić, igračke za djecu i slično. Akcija je započela na 1. Nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca 2020. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve.
Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je popularni obrazac, nazvan Caritasov adventski kalenDAR u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu koju župljani mogu darovati. Da ne bi ostalo sve na samom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmišljeni su i ''posebni zadatci'' – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

6Ove godine našu akciju podržala je i Osnovna škola Julija Klovića koja je među svojim učenicima pokrenula razrednu akciju ''Razred za obitelj''. Bilo je posebno radosno vidjeti kako predstavnici učenika svakog razreda donose bogate i lijepo ukrašene kutije u predvorje škole. Isto tako, akciju su podržali djelatnici, roditelji i dječica Dječjeg vrtića Trešnjevka donijevši u Caritas pune vrećice raznih namirnica i potrepština.
U ponedjeljak, 21. prosinca, župljani su svoje brižno pripremljene pakete predali u prostoru Župnog caritasa. Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalenDAR prepoznat i izvan granica naše Župe u što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja.

8U utorak, 22. prosinca, volonteri Župnog caritasa organizirali su podjelu i dostavu božićnih paketa potrebitim obiteljima naše Župe. Bila je to ujedno prilika i za međusobni kratki susret želeći im obilje Božjeg blagoslova za nadolazeći Božić. Ove godine podijeljeno i dostavljeno je ukupno 125 božićnih paketa.
U srijedu, 23. prosinca, u uredovno vrijeme našeg Caritasa, našim korisnicima dijelili smo i tople zimske jakne dobivene donacijom Caritasa Zagrebačke Nadbiskupije.

U četvrtak, na sam Badnjak, u Pučkoj kuhinji sv. Josipa, koja dnevno podijeli stotinjak toplih obroka, bilo je posebno lijepo. Uz glazbenu pratnju na violončelu, dječica naše župe pomagala su volonterima u podjeli toplog obroka. Tom prigodom, zahvaljujući dobročiniteljima Pučke kuhinje, korisnicima su se dijelili i božićni kolači te pečeni odojak.

4Da ne bi ostalo sve na samom primanju dobara, volonteri Župnog caritasa pobrinuli su se napraviti darove i za štićenike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Iako nije bilo moguće osobno uručiti djeci njihove darove, sama pomisao na njihove osmijehe bilo je dovoljna. Također, nismo zaboravili darivati niti časne sestre karmelićanke u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici te časne Sestre Pohoda Marijina iz kapele Corpus Domini koje molitveno podupiru i prate rad našeg Župnog caritasa.
Tjedan Caritasa u našoj župi završen je u nedjelju, 27. prosinca molitvom krunice ispred jaslica u našoj crkvi. S obzirom da je papa Franjo proglasio Godinu svetoga Josipa i, povezano s time, omogućio milost potpunoga oprosta uz uobičajene uvjete, nastojali smo upravo na blagdan Svete Obitelji povezati obitelji naše župe molitvom krunice i da time zadobiju milost potpunog oprosta. Također, bio je omogućen i izravan prijenos molitve krunice putem župne Facebook stranice.

8
Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ove aktivnosti Župnog caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa uspiju i urode brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. Zahvalni smo što je upravo u Tjednu Caritasa zaživio duh Božića, malog Boga u punom smislu– donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni, usamljeni ili zaboravljeni.
Također, zahvalni smo dragome Bogu kao i svim dobročiniteljima koji omogućuju da naš Župni caritas kao i Pučka kuhinja sv. Josipa nesmetano svakodnevno djeluju u ovim izazovnim vremenima.
I na kraju, posebno zahvaljujemo što se, poštivajući sve propisane epidemiološke mjere, na prvo mjesto i prije svega ipak stavila najvažnija mjera – mjera ljubavi prema našem bližnjem u potrebi.

7

Autor teksta i fotografija: Damir David

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla
20:40 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.