RI tu vukovar 1

Dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena 29. godišnjica sjećanja na žrtve Vukovara

29 baklji gorjelo je u večernjim satima 17. studenog u rukama članova Kluba navijača “Armada” kod Mosta hrvatskih branitelja u znak sjećanja na 29. godišnjicu sjećanja na žrtve Vukovara. U skladu s poštivanjem nužnih epidemioloških mjera vezanih uz prevenciju širenja koronavirusa, ovogodišnji “Vukovar u Rijeci” održan je bez tradicionalnog mimohoda i tribine, ali ipak dostojanstveno i s posebnim pijetetom Riječani su i ove godine odali počast herojskom gradu i spontano polagali upaljene svijeće na navedenom mostu u centru grada, pored spomen ploče poginulim herojima Domovinskog rata, kao i pored murala Vukovar i duž cijele Vukovarske ulice, a to su činili i narednog dana. Ovim povodom u utorak 17. studenog služna je misa zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civile u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i predvodio ju je prvostolni dekan i župnik ove najstarije riječke župne crkve mons. Sanjin Francetić.

RI tu vukovar 2

Naglasio je da bismo trebali biti svjesni veličine žrtve koja je podnesena u Domovinskom ratu. Nije riječ samo o žrtvama u Vukovaru, Škabrnji, Saborskom, nego u cijelom Domovinskom ratu, kazao je mons. Francetić. “Puno smo toga izgubili i puno smo toga dali. Zato mi, koji danas živimo u sigurnosti, u slobodi, zahvalni smo braniteljima, onima koji su dali najviše – svoje živote, ali i onima koji su, Bogu hvala, tu sada s nama.”

U propovijedi nadahnutoj pročitanim evanđeoskim tekstom o cariniku Zakeju i njegovom obraćenju, potaknuo je okupljena na promišljanje je li hrvatski narod nakon Domovinskog rata doživio svoje ‘obraćenje’ te jesmo li postali bolji i složniji ljudi? Ustvrdio je da nismo i kao primjer naveo osobne interese koji stoje između ljudi i zajedništva. Bogu moramo biti zahvalni za branitelje i moliti za njih. Trebamo poput Zakeja otvoriti srca za promjenu i potrebite. Primjer za nasljedovanje nam je bl. Miroslav Bulešić koji je rekao: “Moja osveta je oprost”. Biti vjernik znači – ne osvećivati se. Kao narod puno smo zla pretrpjeli kroz povijest, ali moramo znati oprostiti, poručio je propovjednik.

RI tu vukovar 3

Govoreći o budućnosti apostrofrao je bl. Alojzija Stepinca koji je proročki istaknuo da će se ratovi voditi protiv obitelji i obiteljskih vrijednosti. To je današnje polje na kojemu se bitke vode te je ohrabrio obitelji da ustraju u toj borbi. Zaključujući propovijed potaknuo je sve da ovih dana kada budu palili svijeće u svijesti imaju da taj plamen predstavlja i našu vjeru. Ne sramite se hrvatske zastave i svoje vjere, istaknuo je mons. Francetić.

“Vukovar u Rijeci” organizirali su Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i KN “Armada”.

 

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

12:15 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe
13:00 Čitamo knjigu – Jordan B. Peterson: "Izvan reda" - još 12 pravila za život
13:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.