RI tu vukovar 1

Dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena 29. godišnjica sjećanja na žrtve Vukovara

29 baklji gorjelo je u večernjim satima 17. studenog u rukama članova Kluba navijača “Armada” kod Mosta hrvatskih branitelja u znak sjećanja na 29. godišnjicu sjećanja na žrtve Vukovara. U skladu s poštivanjem nužnih epidemioloških mjera vezanih uz prevenciju širenja koronavirusa, ovogodišnji “Vukovar u Rijeci” održan je bez tradicionalnog mimohoda i tribine, ali ipak dostojanstveno i s posebnim pijetetom Riječani su i ove godine odali počast herojskom gradu i spontano polagali upaljene svijeće na navedenom mostu u centru grada, pored spomen ploče poginulim herojima Domovinskog rata, kao i pored murala Vukovar i duž cijele Vukovarske ulice, a to su činili i narednog dana. Ovim povodom u utorak 17. studenog služna je misa zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civile u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i predvodio ju je prvostolni dekan i župnik ove najstarije riječke župne crkve mons. Sanjin Francetić.

RI tu vukovar 2

Naglasio je da bismo trebali biti svjesni veličine žrtve koja je podnesena u Domovinskom ratu. Nije riječ samo o žrtvama u Vukovaru, Škabrnji, Saborskom, nego u cijelom Domovinskom ratu, kazao je mons. Francetić. “Puno smo toga izgubili i puno smo toga dali. Zato mi, koji danas živimo u sigurnosti, u slobodi, zahvalni smo braniteljima, onima koji su dali najviše – svoje živote, ali i onima koji su, Bogu hvala, tu sada s nama.”

U propovijedi nadahnutoj pročitanim evanđeoskim tekstom o cariniku Zakeju i njegovom obraćenju, potaknuo je okupljena na promišljanje je li hrvatski narod nakon Domovinskog rata doživio svoje ‘obraćenje’ te jesmo li postali bolji i složniji ljudi? Ustvrdio je da nismo i kao primjer naveo osobne interese koji stoje između ljudi i zajedništva. Bogu moramo biti zahvalni za branitelje i moliti za njih. Trebamo poput Zakeja otvoriti srca za promjenu i potrebite. Primjer za nasljedovanje nam je bl. Miroslav Bulešić koji je rekao: “Moja osveta je oprost”. Biti vjernik znači – ne osvećivati se. Kao narod puno smo zla pretrpjeli kroz povijest, ali moramo znati oprostiti, poručio je propovjednik.

RI tu vukovar 3

Govoreći o budućnosti apostrofrao je bl. Alojzija Stepinca koji je proročki istaknuo da će se ratovi voditi protiv obitelji i obiteljskih vrijednosti. To je današnje polje na kojemu se bitke vode te je ohrabrio obitelji da ustraju u toj borbi. Zaključujući propovijed potaknuo je sve da ovih dana kada budu palili svijeće u svijesti imaju da taj plamen predstavlja i našu vjeru. Ne sramite se hrvatske zastave i svoje vjere, istaknuo je mons. Francetić.

“Vukovar u Rijeci” organizirali su Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i KN “Armada”.

 

Tekst i fotografije: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja
13:00 Čitamo knjigu - p. Mihály Szentmártoni: "Svijet mladih"
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.