godinjak barjak bl Jule

U nedjelju, 15. studenog, u Godinjaku, filijali staropetrovoselske župe i rodnom selu blažene sestre Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, održana je osnivačka skupština udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak.
Nakon što je himnom pozdravljena domovina, molitvu za zagovor Drinskih mučenica Gospodinu je uputio staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić.

Godinjak zupnik Nikolic

 

Pozdravljeni su gosti, među njima načelnik staropetrovoselske općine, Nikola Denis i predstavnici udruga koje djeluju u Godinjaku - Dobrovoljnog vatrogasnog društva, kulturno-umjetničkog društva, NK „Dinamo“ i stolno-teniskog kluba. Poslije usvajanja dnevnog reda, o ciljevima i svrsi osnivanja udruge govorio je Tomislav Ivanišević.

Godinjak udruga Tomislav Ivanisevic predsjednik

Rekao je kako u mjestu žele osnovati udrugu koja će imati svojstvo pravne osobe, a promicat će prvenstveno duhovnost i pobožnost blaženim Drinskim mučenicama, poglavito sestri Juli. Podsjetio je Ivanišević na 2011. godinu i na beatifikaciju Drinskih mučenica u Sarajevu, na svečanost i čin za koji su se u Godinajku i staropetrovoselskoj župi dugo pripremali kroz brojne aktivnosti, među ostalim i trodnevnicom, okitili su cijelo selo u slavonskom stilu, hodočastili u sarajevsku „Zetru“ na jedinstvenu svečanost, jer je veliki događaj i čast za selo i župu - imati blaženicu. Kasnije je otkrivena spomen-ploča na kući - mjestu gdje je nekada bila rodna kuća bl Jule. Na inicijativu grupe molitelja iz Godinjaka svake godine u selu se odvija molitveni program od 25. studenog, od dana rođenja bl Jule Ivanišević, do 15. prosinca, dana mučeničke smrti Drinskih mučenica: sestre Jule i još četiri njezine susestre iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. Na završetku, 15. prosinca, svečanu euharistiju redovito slavi požeški biskup, msgr dr Antun Škvorčević, a uz vjernike, misi nazoče i časne sestre iz spomenute Družbe. Na pročelju župne crkve u Starom Petrovom Selu postavljen je vitraj s likom bl Jule, u crkvi je njezina velika slika, a nabavili su i barjak s likom blaženice. U selo počinju stizati hodočasnici i štovatelji Drinskih mučenica, pa su vjernici Godinjaka željeli štovanje blažene sestre Jule podići na jednu višu, kvalitetniju razinu. Razmišlja se o izgradnji spomen-kuće blaženice, ali i o crkvi posvećenoj Drinskim mučenicama, o perivoju ispred crkve s kipom bl Jule. Do sada je osigurano zemljište, dar obitelji Ivošević, a u kupnju kuće i zemljišta obitelji Ivanović uključila se općina Staro Petrovo Selo i načelnik, Nikola Denis, pa danas sve spomenuto pripada župi i čini jednu cjelinu. Kompletan prostor je očišćen i spreman za buduće aktivnosti.

godinjak osnivanje udruge


Uz promicanje duhovnosti blaženica, u mjestu žele razvijati i volonterstvo i civilno društvo, lokalnu zajednicu, kulturnu baštinu itd. Žele organizirati hodočašća i prihvat hodočasnika, surađivati s Družbom Kćeri Božje ljubavi i sl. Smatrali su da je za sve to bilo potrebno osnovati udrugu, pa su pripremili i održali osnivačku skupštinu. U opsežnom dnevnom redu, nakon usvajanja Statuta, među ostalim, izabrana su tijela koja će predstavljati udrugu i omogućiti njezin redoviti rad. Za predsjednika udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak jednoglasno je izabran Tomislav Ivanišević, za dopredsjednika Vinko Ivanišević, (jedan od tri živa pranećaka blaženice). U Upravni odbor su izabrani Tomislav i Vinko Ivanišević, Mario Čuturić, Ljerka Ivanišević, Ana Akmačić, David Gašparović i Mihaela Vlainić. Nadzorni odbor čine Vlado Pospišil, Zdravko Ivanišević i Antun Topić.
Na kraju osnivačke skupštine, predsjednik udruge, Tomislav Ivanišević zahvalio je na ukazanom povjerenju, a onda su novoosnovanu udrugu, njezine članove i vodstvo pozdravili župnik, Ivan Nikolić i načelnik općine, Nikola Denis.Tekst i fotografije; Višnja Mikić

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.