p.Tomislav Magic 1

Župa Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, na radost brojnih vjernika, ponovno je postavila blagoslovljenu vodu na ulaz u crkvu. Ideja i realizacija ponovnog postavljanja blagoslovljene vode, potaknula nas je na razgovor sa župnikom ove župe p. Tomislavom Magićem o tome kako pronalaziti put u današnjim izazovima.

P. Tomislav Magić rodom je iz okolice Varaždina, mjesta Jalžabet. U Družbi Isusovoj je 14 godina, a nakon povratka sa studija duhovnosti sv. Ignacija u Rimu, postao je upravitelj župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu. U ovoj godini, epidemija koronavirusa donijela je brojne izazove i mnoge promijene, posebice u živote vjernika, no u tome svemu možemo prepoznati poruku nade i tražiti put u krizi.
Izazov koji je pred nama, ne nosimo sami, moramo biti otvoreni i spremni osluškivati, jer nam Bog uvijek progovara, kako je p. Tomislav Magić istaknuo: „Nema tako velikih problema da se ne bi moglo pokazati put u svim tim krizama."
Put koji možemo prepoznati kao odgovor Crkve u krizi je naviještanje i obraćenje. Iako se često zbog brojnih izazova ne čini tako, ali ističe kako Bog djeluje i u vrijeme epidemije. U vrijeme zatvaranja, osjetili smo uskraćenost župnog zajedništva na svetim misama, upravo ta duhovna povezanost važna je u vremenima krize. Potrebe vjernika nisu samo za duhovnim rasterećenjem i razgovorom, nego je veća potreba i svojevrsnog psihičkog rasterećenja radi udaljavanja od drugih. Svjedočiti svojim primjerom, jedan je od odgovora i primjera kojima se trebamo voditi. Kako te izazove doživljava kao župnik, pitali smo p. Tomislava Magića koji nam je rekao: "Tu sam vidio koliko je velika važnost kako se nosiš s time, osobito kao Pastir svoje župe, koliko osvjetljavaš svojim stavom i ponašanjem".

Novi uvjeti i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite za zatvorene prostore, poput dezinfekcije ruku, nošenja maski, održavanja razmaka, za crkve su donijeli mjeru – prazne škropionice na ulazu. Kako je i sam p. Tomislav Magić u razgovoru rekao, bilo je zanimljivo osluškivati i tražiti odgovore u vrijeme ove krize. Jedan od osluhnutih odgovora bio je i ponovno postavljenje posude za blagoslovljenu vodu na ulazu u crkvu.

zupa Jordanovac 1

Župa Bezgrješnog Srca Marijina nedavno je ponovno postavila posude za blagoslovljenu vodu, zahvaljujući ideji jedne župljanke koja je prišla župniku i predložila kako bi aparati na senzor za dezinfekciju ruku, trebali biti nabavljeni i za blagoslovljenu vodu. Samu ideju dobila je od sestre iz Njemačke gdje se u nekim crkvama već duže vrijeme postavljeni. Reakcije i pohvale vjernika nisu izostale, kako je p. Magić primijetio kroz ova dva tjedna, župljani se iskreno raduju i on s njima. „To je zbilja jednu novu dimenziju radosti i duha unijelo", rekao nam je i dodao kako su vjernici s drugih župa pitali gdje se mogu takvi aparati kako bi ideju prenijeli svojim župnicima.
Za blagdansko vrijeme pred nama, važno je hoditi ususret blagdanima uz mjeru razumijevanja i otvorenosti prema drugima. Kako ne bismo zatvaranjem tonuli dublje, „ako smo otvoreni drugima i idemo u susret, jedni druge potičemo na ljepotu i radost života.“ Uz mjere, trebamo ići u susret jedni drugima.
Blagdansko vrijeme, vrijeme je i blagoslova obitelji, stoga smo pitali kako i tu osluhnuti i biti otvoren. P. Tomislav rekao nam je da su ove godine odlučili posebno pristupiti i vjernicima koji iz različitih razloga ne mogu primiti posjetu tako da će im ponuditi jednu posebnu svetu misu na kojoj bi sudjelovao jedan član iz te obitelji te će mu dati blagoslovljenu vodu i molitvu za obitelj, kako bi blagoslovili svoje domove. Ideja je da ostanu duhovno povezani, jer kako nam je rekao p. Magić, „u svemu se može pronaći duh Božji.“

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.