DV u sutnji objava 1

Dođi u osamu, jer Bog želi govoriti s tobom. Želi On to i danas i sutra i svakoga dana tvojega života. Ta za to te stvorio. Za sebe! Želi da ste stalno zajedno, da neprestano jeste u intimnu i intenzivnu odnosu.

Čini mi se dok slušam ljude, kao da nikada nije bilo teže čuti Božji glas, pa i vlastiti. Toliko je zbrke, žurbe, pritisaka, moranja, mora… Postaje sve zahtjevnijim naći trenutke mira i otpočinuti. Čak i snovi su nam nemirni.

Samo Bog nam može pomoći, samo je u Njemu mir, samo On može opustiti napete lance naših obveza i ropstava, samo On će nam pokazati gdje je blago i kako ga zadržati. Tajna je u odnosu s Njime.

Kaže sveti Ignacije da je za dobru molitvu važno moći otpočinuti. Stati, ostati u tišini, na miru… dok ne doživiš to:
Kako te čeka!
Kako te gleda!
Kako čezne za tobom…. i kako ta čežnja u tebi ima smiraj samo u Njemu!

I ako svakodnevno odlučiš stati, otpočinuti, čekati i odgovoriti na Njegovo čekanje, onda to već postaje jedan ples dviju volja koje se vole. To je voljenje, i ljubav koja je difuzna, zarazna, preobražava okolinu. Pa odjednom stvari poprimaju drugi oblik, ozračje je toplije, izrazi lica mekši, komunikacija jednostavnija, ulaziš u svojevrsnu lakoću postojanja. Čak i kada je teško, i kada je dan pun izazova, ne toneš, ne propadaš, ne truliš, jer znaš da nisi u nevolji sam i iščekuješ kako će On to okrenuti na dobro.

Život s Bogom itekako je vidljiv i opipljiv. Odražava se u tome kako si posložila ladice sa donjim rubljem, kako si pospremio krevet, kako se šminkaš, kako se briješ, namještaš kosu, kako hodaš, voziš bicikl i/ili auto, kako ulaziš u prostoriju i odlaziš od nekoga, govoriš i smiješ se, kako učiš i radiš, kako odlučuješ, kako se zabavljaš i uživaš, kako odmaraš…

Ima ljudi koji prođu mimo tebe i jednostavno znaš – ovaj nosi Boga.

Želiš li biti jedan/jedna od tih? Želiš li s Bogom tako duboko da živiš s njime svugdje: od kuhinje do sobe, od radnoga stola do kupaone, na faksu, na poslu, u kafiću, na plaži i u planini, kad si sam i s nekim? Želiš li više od vašega odnosa? Želiš li izići s Njime iz Crkve u svaku minutu svojega života? Želiš i da ne moraš vikati sa krovova, nego da u malenim svakodnevnim stvarima bude očito: Bog je tu! Ako želiš sve to, onda možeš početi vježbati! Da bi skočio u dubine odnosa s Njime, kao skakaonica ti mogu poslužiti duhovne vježbe u šutnji. One ti omogućuju jedan zalet da ideš više s Bogom.

Duhovne vježbe ti ne garantiraju spasenje. Nisu ni duhovna diploma koju ćeš s ponosom pokazivati prijateljima. Niti su one nešto čime možeš uhvatit Boga za bradu. Bome, neće ti ni omogućiti da ne griješiš više. Ali ono što ti granatiraju jest punih 7 dana tišine i osamljivanja. Udaljavanje od svih tvojih uloga, većine navika, užurbanosti svakodnevice, veš mašine budućnosti, ponora prošlosti. Vježbaju te da živiš sada. One su privilegirano vrijeme za intimu s Bogom. Kada sve utihne, kada uspiješ biti sada i ovdje, možeš jasnije razaznati glasove u sebi, otkriti svoj glas, i jasnije prepoznavati Njegov. I odjednom se usudiš ići za tim zovom iz dubine, bez obzira ili unatoč obzirima, skrupulima, prisilama…

Duhovne vježbe su poput vremena sjetve… Vježbaš se: čupaš, kopaš, oreš po njivi života. Mučiš se i znojiš, nadajući se da On sije, i da će dati i kiše i sunca da štogod vrijednoga izraste. Na momente ti se čini da na njivi ničega nema, a nekad i da njiva nije vrijedna da bi na njoj šta posebno raslo. Ali On na tvoju velikodušnost da odvojiš sedam dana odgovara još velikodušnije. On sije i sadi – ne za sedam dana, ni sedam godina, nego za puninu života! Ti si dao tek mali dio njive, ali On je sve zasijao. I prošle i buduće dane, i zalijeva svojom Dobrotom tvoje jučer, danas, sutra. Zašto? Jer može, jer želi, jer voli.

Takav je naš Bog!

Ako se osjećaš pozvanim više u dubinu odnosa s Njime, možeš se prijaviti na duhovne vježbe u šutnji na POVEZNICI.

 

Preuzeto sa: SKAC.hr

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica – Otajstva svjetla

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.