201008 osnazivanjeDjece 06 Vlakic Obr

Obiteljsko savjetovalište Caritas Zagrebačke nadbiskupije nedavno je pokrenulo novi preventivni program kojemu je cilj osnaživanje djece kako bi se mogla nositi sa stresom, krizama i izazovima odrastanja.

 

U savjetodavnom radu Caritasova Obiteljskog savjetovališta koriste se različite tehnike primjerene za djecu od četvrte godine nadalje. Pozitivna iskustava i pozitivne emocije proširuju lepezu razmišljanja i reagiranja, potiču kreativnost, fleksibilnost i učinkovitije donošenje odluka kao i altruistično ponašanje. Negativne emocije i stanja nerijetko se teško osvješćuju i prihvaćaju (npr. srdžba, krivnja, tuga), tako osoba nije ni svjesna da ta energija, neizražene emocije ostaju u organizmu i opterećuju ga.

Ekspresivne i kreativne tehnike koje se koriste u radu Caritasova Obiteljskog savjetovališta, a prethode vježbama osnaživanja, pomažu djeci u upoznavanju vlastitih emocija i stanja te im omogućuju da izraze i izbace dio tih osjećaja i energije na prihvatljiviji način. Primjerice, dok dijete gnječi glinu ili nanosi gusti namaz boje, ono pritom dio osjećaja i energije izbacuje iz sebe, na način da još uvijek može kontrolirati osjećaje i misli vezane uz tu energiju.

U radu s najmlađima u Savjetovališti se koriste i različite drvene didaktičke igračke koje također prethode vježbama osnaživanja, a osim što služe za razvoj fine motorike, navode dijete na razmišljanje i logičko zaključivanje. Dijete se usredotočuje na rješavanje zadataka koje ove igračke nude, razvija maštu, spretnost te kognitivnu i emocionalnu snagu.

Igra djeci omogućuje da stvore i otkriju svijet kojim mogu upravljati i kroz to pobijede strah dok vježbaju i pokušavaju raditi sve ono što rade i odrasli. Dok upravljaju svojim svijetom, igra im pomaže da razviju pažnju koja je iznimno važna za učenje s razumijevanjem, kao i nove vještine koje vode ka snažnijem samopouzdanju i dubljem upoznavanju sebe.

Vježbe osnaživanja mogu se primjenjivati u individualnom radu i u skupini sa sadržajima stvarnog života ili mašte. Važan dio vježbi osnaživanja čine unutarnje slike. Djeci je u pravilu lakše nego odraslima predočiti unutarnje slike, jer još nisu uvjetovana racionalnošću i sudovima o stvarnosti.

Dječje poteškoće u odnosima često su odraz neke problematike roditelja. Stoga je dobro u samom početku raditi i na osnaživanju roditelja.

U radu s djecom u Caritasovu Obiteljskom savjetovalištu ADI savjetnik nastoji se uskladiti s njihovim svijetom na način da im dopusti da mu ispričaju nešto što im se sviđa raditi, zanima se za njihove omiljene igre i sl. Uz to djeci se ukratko objasni što će raditi zajedno s ADI savjetnikom. Kroz vježbu osnaživanja (to može biti i priča u kojoj se naziru razne tematike vezane za njihov svijet) djeca se otvaraju, izražavaju svoje potrebe i želje. Djeca sama pritom postanu svjesna pozitivnih sadržaja koje nose u sebi, te tako sami na temelju istih dođu do novih rješenja, pronađu snagu za drugačije ponašanje i postupanje.

Za dodatne informacije zanteresirani roditelji mogu se obratiti Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 099 2391 610.

 

Tekst i fotografija: Irena Konda, dipl. soc. radnica, ADI savjetnik za djecu

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:15 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.