biskup Uzinic dom za starije e1601470808361

Uz Međunarodni dan starijih osoba, koji se u 2020. godini obilježava u četvrtak, 1. listopada, Vijeće HBK za život i obitelj uputilo je prigodnu čestitku koju potpisuje mons. Mate Uzinić. dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj:

Drage starije osobe, dragi naši djedovi i naše bake!

Dugovječnost je blagoslov, poručuje nam Sveto pismo. Starost je doba mudrosti i vrijeme nove plodnosti, kazuju nam pape našega vremena. Lijepo je biti star, čitamo u duhovnim priručnicima za starije osobe. Sve su to želje koje bismo vam htjeli uputiti za Međunarodni dan starijih osoba koji obilježavamo 1. listopada.

No vi najbolje znate da starost ima svoje svijetle, ali nažalost i svoje tamne strane. Poznato je da mnogi ne uspijevaju pronaći način za novu plodnost u svojoj starosti i da zato starost ne smatraju lijepom, pa svoju dugovječnost ne doživljavaju blagoslovom. Osim s prirodnim pojavama svojstvenima starosti, poput odlaska u mirovinu, kopnjenja fizičkih i mentalnih snaga, bolesti i nemoći, gubitka voljenih osoba, mnogi od vas se suočavaju sa samoćom i odbačenošću, marginalizacijom i siromaštvom, dobnom diskriminacijom, a i različitim oblicima nasilja. Ta ionako teška situacija dodatno se pogoršala u proljeće ove godine pandemijom uzrokovanom koronavirusom, u kojoj ste upravo vi, a osobito vi koji ste smješteni u domovima, bili posebno pogođeni. Nažalost, u nekim je zemljama ta situacija iskorištena za nametanje eutanazije kao »elegantnog« rješenja koje je posve u suprotnosti s poimanjem dostojanstva ljudskog života u neprekinutom kontinuitetu od začeća do prirodne smrti. U drugima se, pak, zbog izostanka posjetâ i preopterećenosti osoblja, u domove za starije i nemoćne osobe probno počinju uvoditi humanoidni roboti koji nikako ne mogu nadomjestiti osobni ljudski kontakt.

Vašu situaciju dodatno otežavaju i brojna pogrešna uvjerenja i mitovi o starenju onih koji smatraju da su vaše životno iskustvo i mudrost nepotrebni suvremenom društvu te da vi sami želite da vas se ostavi na miru. Ipak, najopasniji mit je onaj da će se sve to riješiti samo od sebe. Problemi se ne rješavaju stavljanjem glave u pijesak ili njihovim guranjem pod tepih. Dapače, kako se udio starijih osoba u društvu povećava, tako će se povećavati i ovi problemi. Zato je potrebno žurno poraditi na demistifikaciji mitova i ozbiljno se uhvatiti u koštac s problemima prije negoli postanu nerješivi. To je zajednička odgovornost svih čimbenika društva, počevši od onih koji njim upravljaju pa sve do djece koju od rane dobi valja poučavati poštovanju starijih osoba i učiti pružanju potrebne pomoći i skrbi. Katolička Crkva u tome prepoznaje jedno od svojih poslanja. Čini to nadahnuta evanđeljem, nadahnuta osobito Blaženstvima u kojima se mnoge starije osobe danas lako mogu prepoznati, ali i naći svoju utjehu u Kristovim obećanjima onima koji su siromašni duhom, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, onima koji su mirotvorci, kao i progonjenima zbog pravednosti (usp. Mt 2,1-10). Dobro je činiti dobro, to su doživljavali i doživljavaju svi oni koji čine dobro, a osobito kad ga čine onima u potrebi. Ovdje valja podsjetiti i na djela duhovnog i tjelesnog milosrđa, koja su trajna zadaća svakoga kršćanina.

Čitajući znakove vremena i društvena kretanja, Crkva se stoga posljednja dva desetljeća sve intenzivnije bavi i problematikom starijih osoba. Na tome su tragu i Vijeće i Ured HBK za život i obitelj u sklopu trećega ciklusa obiteljskog pastorala posvećenoga starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, u proteklom razdoblju priređivali i nudili različite sadržaje. Želimo to nastaviti činiti i tijekom pastoralne godine 2020./2021.

Već na njezinom početku, odgovarajući na poziv pape Franje, želimo vas zagrliti pjesmom u inicijativi Zagrlimo starije pjesmom. Nadamo se da ćete, ako već niste, doživjeti taj zagrljaj i primiti takvu čestitku kao znak zahvalnosti i pažnje naših klapâ i drugih vokalno-instrumentalnih sastava, a s njima i svih nas. S tim ciljem, mi ćemo nastaviti promicati i širiti spomenutu inicijativu, ali i pokretati nove.

Za ovu pastoralnu godinu već smo priredili i katehetski materijal naslovljen Osmišljena starost. Željeli bismo da vam taj materijal pomogne u ponovnom otkrivanju i lakšem ispunjavanju vašega poslanja starijih osoba te djedova i baka u obitelji, Crkvi i društvu. Nemoguće je bilo pokriti svu širinu problematike s kojom se susrećete, ali vjerujemo da će vam ponuđeni sadržaji biti od koristi. Ne sumnjamo da ćete naći načina da taj materijal dodatno obogatite i oplemenite vlastitim iskustvom i životnom mudrošću koju posjedujete. Kako bi vam bile dostupnije, kateheze će biti obrađene i u radijskom formatu u sklopu istoimene emisije koja će se emitirati na Hrvatskom katoličkom radiju prvog i četvrtog utorka u mjesecu od 21 sat, počevši od 6. listopada ove godine. Emisije koje se temelje na katehezama bit će emitirane i na Radio Mariji treće srijede u mjesecu od 10.30. Laudato TV će, pak, nastaviti svakoga prvog u mjesecu emitirati emisiju Zrnca mudrosti, donoseći vam od 1. studenoga deset novih poticajnih razmišljanja koja su ujedno i sastavni dio kateheza.

S nadom da će vam sve ovo pomoći osjetiti blagoslov dugovječnosti i da ćete zračeći mudrošću donositi dobre plodove i doživljavati ljepotu starosti, na sve vas zazivam Božji blagoslov, moleći da vas prati zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa, a da nad vama bdiju sveti arkanđeli Rafael, Mihael, Gabriel i vaši anđeli čuvari.

U Zagrebu, o blagdanu svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, 29. rujna 2020.

Mate Uzinić

dubrovački biskup

predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

 

Izvor: Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.