akademija sv jeronim 1

U utorak, 29.rujna, na Medicinskom fakultetu u Splitu priređena je Svečana akademija povodom obilježava Jubileja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije.
Predavanje o sv. Jeronimu održao je kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, arhivist i bibliotekar svete Rimske Crkve.


Jedan od načina proslave XVI. stoljeća od smrti sv. Jeronima je pokušaj da se izmjeri opstojnost njegova djela i sjećanje na njega u životu ljudi i institucija, posebno u velikim institucijama kršćanske kulture. Trebamo se zapitati: Osim što je bedem kulture u prošlosti, je li Jeronim još uvijek učinkoviti nadahnitelj naše sadašnjosti? Kakav je trag ostavio? Kako se danas hranimo njegom uzornošću? Kao arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve istaknuo je kako Vatikanska Apostolska Biblioteka čuva i dijalogizira s bogatom ostavštinom sv. Jeronima i to se nastavlja jako snažno kazao je na početku predavanja kardinal José Tolentino. Govoreći o osobi i djelu sv. Jeronima kardinal je istaknuo kako je sv. Jeronim prvak prevoditelja, a nadasve je prevoditelj Biblije na latinski te je podsjetio kako je sv.Jeronim postao jedan od najboljih poznavatelja kršćanskog grčkog jezika i književnosti, i poduzeo je veliki napor kad je počeo učiti hebrejski. Nepoznavanje jezika i kultura znači nepoznavanje Svetog pisma. A 'nepoznavanje Svetog pisma znači nepoznavanje Krista', njegova je izjava stavljena u prolog njegovih komentara o Izaiji koju je Drugi vatikanski koncil naveo u Dogmatskoj konstituciji o božanskoj objavi. Govoreći o Jeronimovoj osobnosti naglasio je : Uvijek naglost, u askezi i sukobima, u usredotočenosti na studijski rad i borbi protiv heretika, ili protiv svih neprijatelja koje je s lakoćom stjecao, nakon što bi prethodno bili plodni suradnici.
Kadrinal je završio sa riječima: u zaključku, htio bih podsjetiti kako je među tolikim pohvalama i naslovima koji se s pravom pripisuju velikom svetom Jeronimu, jedna od najljepših ona „Bibliotheca Ecclesiae matris – Biblioteka majke Crkve“. Sa svom preciznošću možemo reći kako Jeronim nije bio samo jedan od najvećih promicatelja knjižnica, prepoznajući im životnu važnost za kršćanstvo već da je on sam veličanstvena „Biblioteka Crkve“; trajna biblioteka koja i poslije šesnaest stoljeća nastavlja učiti nas što znači ljubav prema Kristu i njegovoj Riječi.


U sklopu programa obilježavanja ove važne obljetnice danas je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je kip sv. Jeronim a potom je otvorena Riznica splitske prvostolnice koji je prvorazredni događaj za kulturu ne samo grada Split nego i cijele RH.
Kruna događanja obilježavanja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije je euharistijsko slavlje u 18 sati koje će u novoj solinskoj crkvi Svete Obitelji predvodi kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça.

O danima svetog Jeronima u Splitu poslušajte u našem programu u prigodnoj emisiji u srijedu u 17 sati.

Govore nadbiskupa, ministrice i pročelnika konzervatorskog odjeka u Splitu o otvaranju riznice i njezine važnosti za kulturnu baštinu Splita i Hrvatske poslušajte u emisiji "Hrvatske vrednote" u četvrtak u 9 sati.

Tekst i fotografije: Zdravka Andrijašević

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.