bl. Pauline Marie Jaricot

161 godina od smrti bl. Pauline Marie Jaricot,

utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere i “Žive krunice”.

(bl. Paulina Marie Jaricot, 22.7.1799. – 9.1.1862.)

 

9. siječnja 2023. godine obilježava se 161 godina od smrti bl. Pauline Marie Jaricot, utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere i “Žive krunice”.

Rođena je 22. srpnja 1799. u Lyonu i bila je kći bogatog proizvođača svile. Njezin stariji brat Fileas bio je sjemeništarac, poslije svećenik i utjecao je na nju otvarajući joj vidike životne misionarske duhovnosti.

Kad je imala 15 godina, pala je i teško povrijedila te ozbiljno razboljela. Njezina majka zavjetovala se Bogu da ona daje svoj život samo da njezina Paulina ozdravi. Zavjet se ispunio i Paulina je ozdravila, a majka je umrla. 1816. kad je Paulina imala 17 godina, nakon propovijedi jednoga svećenika, obratila se. Odrekla se svjetovne taštine, zavjetovala tjelesno i duševno djevičanstvo, iako nije osjećala redovničkoga zvanja.

Kada se Paulina obratila i odlučila uzeti život u svoje ruke, zapravo prepustiti ga u Božje ruke, ona odabire ljubav usmjerenu na misijsko djelovanje. Paulina piše: „Ogromna želja za ljubavlju i sveobuhvatna žeđ da posjedujem svog Boga natjerala me da poželim djelovati u njegovu slavu. Željela sam pridonijeti slavi Crkve. Nikad nisam osjećala poziv za redovničkim životom. Željela sam gledati proslave odijevanja redovnica, ali neodoljiva sila izvela me s radošću iz tog svetog mjesta i kao da je meni zavapila: na ovaj se način ne bi trebala posvetiti Isusu Kristu“ (Georges Naïdenoff, Pauline Jaricot, op. cit., str. 39) Paulina je cijenila samo unutarnji vapaj ljubavi – molitvu tijekom koje vjernik ujedinjuje svoje srce s predragocjenim veličinama svetih srca – srca Isusova i Marijina. Na taj način postupno učimo djelovati tako da smo ujedinjeni s Isusom i Marijom. Pozvani smo, po primjeru Pauline Jaricot, moliti Isusa i Mariju da pogledaju čovječanstvo s ljubavlju koja „budi najtvrdokornija srca i oživljava najtužnije mrtve duše“ (vidi Chantal Paisant, op. cit., str. 29). Pozvani smo ljubiti i širiti Božju ljubav u svim krajevima svijeta. Onda to postaje „susret snaga koji povezuje naša srca, da savršenije ljubimo sve koje je Bog stvorio na svoju sliku i otkupio svojom dragocjenom krvlju“ (Pravila Žive krunice, 1829; vidi Chantal Paisant, op. cit., str. 27).

Tri lekcije iz života blažene Pauline Jaricot…

Postoje tri aspekta Paulinina života i svjedočenja misionarskog poziva koji može biti uzor našim životima.

Predanost misiji svaki dan. Za Pauline misija nije bila rezervirana za određene trenutke, već za svaki dan. “Krugovi” radnika u tvornici svile njezine obitelji obećali su dnevnu molitvu i redovitu žrtvu. Molimo se svaki dan za one koji služe u misijskim crkvama diljem svijeta, te za siromašne i ranjive koji čuju njihovu poruku o „nadi koja spašava”!

Vizija cijelog svijeta. Pauline je snažno osjećala da pomoć ponuđena misijama njezina vremena treba biti univerzalna – da nitko ne bude zaboravljen. Kada je Društvo za širenje vjere službeno ustanovljeno 3. svibnja 1822., ista vizija je prevladala – molitva i žrtva za misije svijeta.

Živjeti u ljubavi. Kao mlada žena, Pauline je izrazila želju da “voli bez mjere, bez završetka.” Naša bi se ljubav trebala izliti u zajednicu, šireći se izvan nas samih, do onih dalekih mjesta, gdje nitko ne gleda.

1822. godine osnovala je Djelo za širenje vjere i željela je da se za misije u svijetu ne brinu samo biskupi, svećenici i redovnici nego  svaki kršćanin. Svaki član je svakodnevno molio kratku molitvu za misije i svaki tjedan donirao po jedan novčić (tada je kava koštala kao dva takva novčića). Na taj način svi su se mogli uključiti i pomoći, bez obzira na socijalni status jer iznos koji su izdvajali nije bio preveliko opterećenje. I svatko je trebao pronaći nove članove te su molitvom I prilogom podržavana misijska društva I misionari. Nekoliko godina kasnije, 1826. godine, Pauline je osnovala molitveni pokret pod nazivom “Živa krunica”. 1835. godine Pauline se smrtno razboljela i odlučila se na mukotrpno hodočašće u Mugano kod Napulja nag rob svete Filomene. Na svetičin blagdan Paulina je čudesno ozdravila za vrijeme svete mise.

S imetkom koji je naslijedila od svojih roditelja, željela je pomoći izrabljivanim radnicima i radnicama tvornice i osnovati tvornicu socijalnog modela. Pritom je nasjela na varalice koji su glumili pobožnost i koji su joj oduzeli sav njezin imetak. Tako je Paulina odjednom ostala bez svega. Doživjevši razočaranje i nerazumijevanje u tom društvenom pothvatu, napuštena od ljudi, još se više utjecala Bogu i kod njega nalazila okrepu i utočište. Nekoć bogata, umrla je siromašna, nalazeći se na popisu gradskih siromaha.

Sveti Otac Franjo odobrio je 26. svibnja 2020. godine dekret o čudu po zagovoru službenice Božje Pauline Jaricot, osnivačice Djela za širenje vjere i žive krunice.

"Ta vjernica laikinja, koja je živjela u prvoj polovici devetnaestog stoljeća, bila je hrabra žena, pozorna na promjene vremena s univerzalnom vizijom poslanja Crkve. Neka njezin primjer u svima probudi želju za sudjelovanjem, molitvom i milosrđem, u širenju Evanđelja u svijetu. Pljesak novoj blaženici!" poručio je papa Franjo nakon molitve Kraljice neba u Rimu, u nedjelju, 22. svibnja 2022. godine.

Iz ovoga vidimo da ni jedno veliko djelo nije nastalo bez silne ljubavi i rada i potpunog darivanja Bogu.

Molitva za dobivanje milosti po zagovoru blažene Pauline Marie Jaricot

Bože naš Oče,

ti si nadahnuo blaženu Paulinu Marie Jaricot

na utemeljenje Djela za širenje vjere i „Žive krunice“,

kao i na zalaganje za bolesne i siromašne.

Udijeli nam, po njezinu zagovoru...

[izgovara se tražena milost].

Neka se, po njezinu primjeru,

što veći broj kršćana posveti naviještanju Evanđelja,

kako bi muškarci i žene našeg vremena

i svi narodi mogli otkriti tvoju beskrajnu ljubav

očitovanu u Isusu Kristu, Gospodinu našemu,

koji živi i kraljuje s Tobom

u jedinstvu Duha Svetoga u sve vjekove.

Amen

Zadobivene milosti poslati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PAPINSKA MISIJSKA DJELA U REPUBLICI HRVATSKOJ – NACIONALNA UPRAVA, www.misije.hr

Posjetite www.misije.hr  i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR  ili www.instagram.com/misije.hr

Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055;

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.    

Radio Marija

21:01 Iz tame u svijetlo - emisija zajednice Cenacolo - ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.