izl kruh nebeski 2

U četvrtak, 27. kolovoza, u Gradskom muzeju Požega otvorena je vrlo vrijedna izložba molitvenika pod nazivom „Kruh nebeski“, a nastala je u suradnji muzeja i Gradske knjižnice Požega. Autorice su Dijana Klarić i Ljiljana Marić, a značajan doprinos dala je i Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku. Izložbu su financirali Ministarstvo kulture i Grad Požega.
Na izložbi su prezentirani molitvenici iz fundusa Gradskog muzeja Požega i molitvenici koje su posudili i poklonili građani Požege i drugih mjesta, ustanove i udruge. Predstavljena je i najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće, pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini prošle godine.
Najstariji izloženi molitvenik je vodič kroz kršćanske pobožnosti na francuskom jeziku tiskan u Parizu 1681., a najzanimljiviji molitvenik zasigurno je Variapietatis autora Stanislava Losgotta, tiskan u Budimu 1769. Pripadao je grofu Antunu Jankoviću Daruvarskom, a poseban je zbog rukopisnih bilježaka na zadnjim stranicama gdje je grof temeljito zapisivao podatke o rođenju i smrti svoje djece kao i podatke o zarukama i vjenčanju sa svojom suprugom.
Izloženi su i stari i rijetki zavičajni molitvenici Antuna Kanižlića, Jeronima Lipovčića, Emerika Pavića, Jurja Muliha, kao i prvi cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik na kojemu je radio i zavičajnik Grgur Čevapović. Također, izloženi su i raritetni zavičajni molitvenici tiskani nakon 1850., kao i molitvenici iz ostavštine obitelji Julija Kempfa. Osim raznih izdanja biblija i vrlo vrijednih rukopisnih molitvenika među kojima se nalazi i onaj Ive Čakalića, kao i zanimljivih molitvenika s pučkim pobožnostima, posebno su izdvojeni molitvenici s raskošno ukrašenim uvezom, mala umjetnička djela, tiskani u nakladi Johanna Steinbrenera, tiskara koji je izumio takozvani molitvenik „za pokazivanje“.
Izložba „Kruh nebeski“ svoj je naziv dobila upravo po istoimenom najizdavanijem molitveniku u povijesti hrvatskog nakladništva. Izloženo je više različitih izdanja uključujući i prvo iz 1909. Godine.
Uz izložbu je tiskan i kvalitetan katalog koji donosi i pregled značajnijih događaja iz hrvatske crkvene i nacionalne povijesti koji su utjecali na razvoj hrvatskog katoličkog nakladništva, ali i neke događaje iz europske crkvene povijesti koji su utjecali na smjer djelovanja hrvatskog katoličkog nakladništva.
Uz otvorenje izložbe upriličena je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici medija upoznati s vrijednošću izložbe i izlošcima, a ista je odmah pred novinarima i otvorena uz sve potrebne epidemiološke mjere.
Izložba „Kruh nebeski“ Gradskog muzeja Požega i požeške Gradske knjižnice ukazuje na iznimne dragocjenosti skrivene u riznicama baštinske zavičajne građe, tumačeći knjigu svjedokom neumoljivih i višestoljetnih težnji za očuvanjem vjere, promicanjem kulture i obrazovanja i nastojanjem da opstane kao čuvarica tradicije i neprolaznih vrijednosti…na ponos i radost nas i generacija koje dolaze…“ napisala je u predgovoru kataloga Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica u Muzeju Slavonije Osijek, suradnica na izložbi.
Izložba će biti otvorena do 31. listopada, a na otvorenju bila Višnja Mikić.

Više o izložbi doznajte u emisiji Hrvatske vrednote u subotu, 29. kolovoza, u 9 sati.

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:15 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.