izl kruh nebeski 2

U četvrtak, 27. kolovoza, u Gradskom muzeju Požega otvorena je vrlo vrijedna izložba molitvenika pod nazivom „Kruh nebeski“, a nastala je u suradnji muzeja i Gradske knjižnice Požega. Autorice su Dijana Klarić i Ljiljana Marić, a značajan doprinos dala je i Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku. Izložbu su financirali Ministarstvo kulture i Grad Požega.
Na izložbi su prezentirani molitvenici iz fundusa Gradskog muzeja Požega i molitvenici koje su posudili i poklonili građani Požege i drugih mjesta, ustanove i udruge. Predstavljena je i najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće, pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini prošle godine.
Najstariji izloženi molitvenik je vodič kroz kršćanske pobožnosti na francuskom jeziku tiskan u Parizu 1681., a najzanimljiviji molitvenik zasigurno je Variapietatis autora Stanislava Losgotta, tiskan u Budimu 1769. Pripadao je grofu Antunu Jankoviću Daruvarskom, a poseban je zbog rukopisnih bilježaka na zadnjim stranicama gdje je grof temeljito zapisivao podatke o rođenju i smrti svoje djece kao i podatke o zarukama i vjenčanju sa svojom suprugom.
Izloženi su i stari i rijetki zavičajni molitvenici Antuna Kanižlića, Jeronima Lipovčića, Emerika Pavića, Jurja Muliha, kao i prvi cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik na kojemu je radio i zavičajnik Grgur Čevapović. Također, izloženi su i raritetni zavičajni molitvenici tiskani nakon 1850., kao i molitvenici iz ostavštine obitelji Julija Kempfa. Osim raznih izdanja biblija i vrlo vrijednih rukopisnih molitvenika među kojima se nalazi i onaj Ive Čakalića, kao i zanimljivih molitvenika s pučkim pobožnostima, posebno su izdvojeni molitvenici s raskošno ukrašenim uvezom, mala umjetnička djela, tiskani u nakladi Johanna Steinbrenera, tiskara koji je izumio takozvani molitvenik „za pokazivanje“.
Izložba „Kruh nebeski“ svoj je naziv dobila upravo po istoimenom najizdavanijem molitveniku u povijesti hrvatskog nakladništva. Izloženo je više različitih izdanja uključujući i prvo iz 1909. Godine.
Uz izložbu je tiskan i kvalitetan katalog koji donosi i pregled značajnijih događaja iz hrvatske crkvene i nacionalne povijesti koji su utjecali na razvoj hrvatskog katoličkog nakladništva, ali i neke događaje iz europske crkvene povijesti koji su utjecali na smjer djelovanja hrvatskog katoličkog nakladništva.
Uz otvorenje izložbe upriličena je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici medija upoznati s vrijednošću izložbe i izlošcima, a ista je odmah pred novinarima i otvorena uz sve potrebne epidemiološke mjere.
Izložba „Kruh nebeski“ Gradskog muzeja Požega i požeške Gradske knjižnice ukazuje na iznimne dragocjenosti skrivene u riznicama baštinske zavičajne građe, tumačeći knjigu svjedokom neumoljivih i višestoljetnih težnji za očuvanjem vjere, promicanjem kulture i obrazovanja i nastojanjem da opstane kao čuvarica tradicije i neprolaznih vrijednosti…na ponos i radost nas i generacija koje dolaze…“ napisala je u predgovoru kataloga Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica u Muzeju Slavonije Osijek, suradnica na izložbi.
Izložba će biti otvorena do 31. listopada, a na otvorenju bila Višnja Mikić.

Više o izložbi doznajte u emisiji Hrvatske vrednote u subotu, 29. kolovoza, u 9 sati.

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.