gorskiU Hrvatskom nacionalnom svetištu na svetkovinu Majke Božje Bistričke 13. srpnja svečano euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Mons. Gorski u propovijedi je protumačio navješteni evanđeoski odlomak o svadbi u Kani. „Rado slušamo ovaj događaj u Kani Galilejskoj na svadbi zato što se toliko poruka slilo u jedan kratki opis. Vidimo prije svega da se Isus pokazao u svoj svojoj božanskoj moći jer je kadar promijeniti narav prirode“, kazao je biskup te dodao kako je Isus svojom prisutnošću na svadbi potvrdio svetost bračnog zajedništva. Ukazao je na vino kao simbol euharistije, te na snagu zagovorne molitve Blažene Djevice Marije i na njezinu vjeru, kao i na vjeru slugu. „Kao da na neki način sažima sav naš život … i vodi nas od onoga što je vidljivo do onoga što je nevidljivo – do duhovnih stvarnosti“, dodao je biskup o tom događaju iz Evanđelja.

Zatim ga je usporedio s našom životnom situacijom. S mnogo oduševljenja svoje snage ulažemo u ostvarivanje svojih djela, no „prvotni planovi se promijene, elan splasne, teret briga svali se na naša leđa i odjednom se nađemo u situaciji u kojoj je Marija rekla: ‚Vina nemaju‘“, kazao je te ustvrdio kako se to događa kada nestane životne radosti, volje za rad s djecom, napora i brige za izgradnju društvene i crkvene zajednice. Protumačio je kako vino predstavlja radost, a život kada smo lišeni radosti postane mučan.

„Stanje svijeta je takvo da su važnije svadbe nego ljubav; da su važniji sprovodi nego pokojnik; da je važnija ambalaža nego sadržaj. To se događa kad se ispraznimo od Boga“, istaknuo je biskup Gorski. Naglasio je da nam tada pomaže Blažena Djevica Marija. „Marija nas uči kako u tim kriznim situacijama djelovati“; uči nas vidjeti ono što na prvi pogled nije uočljivo. Mi ne primjećujemo nevolje jer smo ‚u svom svijetu‘ zaslijepljeni.

„Marija je vidjela opasnost prije nego što se dogodila (…) zato što je gledala majčinskim okom“ koje vidi opasnost prije negoli se dogodi. „Zagovarala je prije nego je zamoljena za pomoć“ jer je gledala srcem, istaknuo je biskup.

„Često puta mi i namjerno zatvorimo oči samo da se ne bismo trebali umiješati“, kazao je, dodavši da nas priječi lažni obzir, strah ili kritika. Ustvrdio je kako „vidimo probleme ali šutimo (…) nadajući se na taj način sačuvati mir. Onaj tko šuti na nevolju sukrivac je nevolje. Onaj tko šuti na nepravde sukrivac je nepravde.“

Potom je naglasio važnost zagovorne molitve jer nitko ne može sam sebi pomoći. „Najsnažnija je zagovorna molitva ona Isusova na križu: ‚Oče oprosti im, ne znaju što čine‘“, istaknuo je te dodao da nas danas prati Marijina zagovorna molitva kao i ona ostalih svetaca i blaženika.

Biskup je pozvao da ne odustajemo od molitve ako nam odmah nisu vidljivi njezini plodovi „jer mnogo može žarka molitva pravednika“. Kazao je kako nas Marija potiče da slušamo Božju volju koja je ponekad nespojiva s našim razumom. „Marija nas tako zagovara da nas šalje Isusu.“ A „Isus traži uvijek poslušnost svojoj riječi pa i onda kada ju ne razumijemo i ne vidimo smisao.“ Stoga trebamo „vjerovati i ako se obećanje protivi našem iskustvu“ poput Abrahama. „Put od zemlje do neba, od ovog našeg tjelesnog i smrtnog do onog neraspadljivog i vječnog, uvijek je samo jedan – vršenje volje Božje.“ Spasenje se događa i kada ga nismo svjesni, naglasio je.

„Nitko za stolom u Kani nije znao da se dogodilo čudo, nitko nije znao da je Bog tamo prisutan bio – samo su nastavili slavlje”, primijetio je biskup. Upozorio je da mi u životu mnogo toga pripisujemo sebi i ne prepoznajemo čudo koje Bog čini u našim životima. Također, znamo reći „Bog me napustio“, ali, istaknuo je biskup, Bog je prisutan upravo tamo gdje je život težak.

Na kraju propovijedi biskup Gorski pozvao je molitvu. Kazao je kako Isus „nije djelovao dok nije bio pozvan.“ Bog je uvijek prisutan i želi nam pomoći. „Božje blizine osobito danas trebaju biti svjesne naše obitelji“, rekao je, te dodao da „Bog želi biti (…) gost u svakoj obitelji“. Kazao je da Bog svojom prisutnošću i blagoslovom može pretvoriti sve pretvoriti u najkvalitetnije vino radosti i života. Zazovite Gospodina jer „tko zazove Gospodina bit će spašen“, zaključio je biskup Gorski.


Prije slavlja misezagrebački pomoćni biskup Gorski blagoslovio je i obnovljeni zvonik bistričke bazilike.

Svetkovina Majke Božje Bistričke, ujedno je i Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica. U nedjelju, u predvečerje svetkovine održana je tradicionalna procesija sa svijećama od crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je prvu misu svetkovine predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe bl. Alojzija Stepinca u Krašiću. U procesiji su sudjelovale bistričke udruge, tj. apostoli, članovi Limene glazbe KUD-a „Lovro Ježek“, Udruge kuburaša „Marija Bistrica“, članice Udruge „Hrvatska žena“ Marija Bistrica, te vatrogasci sva četiri društva Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica (Marija Bistrica, Selnica, Laz i Tugonica-Podgrađe). Bilo je približno 800 sudionika, od kojih su mnogi stigli i iz udaljenijih krajeva.

Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.