Prije desetak dana u Centru za integraciju izbjeglica SOL Isusovačke službe za izbjeglice u Zagrebu održana je interaktivna diskusija na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i prakse zajedničkog projekta Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) i Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu „TrAZILica - socijalna inkluzija i jačanje konkurentnosti azilanata na tržištu rada u RH“.

Nedavno je u Centru za integraciju izbjeglica SOL Isusovačke službe za izbjeglice u Zagrebu održana interaktivna diskusija na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i prakse zajedničkog projekta Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) i Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu „TrAZILica - socijalna inkluzija i jačanje konkurentnosti azilanata na tržištu rada u RH“. Ovim se projektom pruža podrška, edukacija i integracija u društvo i na tržište rada osobama koje u Republici Hrvatskoj imaju izbjeglički status, čime se istovremeno odgovara i na trenutnu potrebu tržišta za ciljano osposobljenom radnom snagom sukladno deficitarnim zanimanjima.

Naime, osobe pod međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj skupina su koja je u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, samim time pripadaju najranjivijoj skupini migranata.

Integracija na tržište rada ključan je korak ka osamostaljivanju te društvenoj i socijalnoj integraciji, dok ovaj projekt uključuje otklanjanje najveće prepreke koja stoji na tom putu – budući da kroz njega, uz novo zanimanje, polaznici dobivaju i mogućnost usavršavanja hrvatskog jezika. „Uz samo osposobljavanje važan dio je i motivacija polaznika koju smo odlučili riješiti održavanjem nastave hrvatskog jezika u Centru za integraciju izbjeglica “SOL” gdje su osobe pod međunarodnom zaštitom uvijek dobrodošle doći i odmoriti, popiti kavu, družiti se“ – poručuje Dajana Ravlija iz Isusovačke službe za izbjeglice. „Naši prevoditelji za arapski i farsi jezik uključeni su u jezične i kulturološke radionice te su katkad prisutni na nastavi hrvatskog jezika. Nadalje, oni sami daju primjer kvalitetne integracije u hrvatsko društvo što našim polaznicima daje dodatni polet za nastavak osposobljavanja. Uz njih tu je i socijalni mentor koji upoznaje sve polaznike, procjenjuje njihove potrebe, asistira prilikom tečajeva hrvatskog jezika, organizira motivacijske, jezične i kulturološke radionice te osmišljava zajedno s polaznicima individualne planove promjene“ – objašnjavaju iz Centra SOL.

Ovo je mjera koja s jedne strane omogućuje azilantima učenje novog jezika, stjecanje novih profesionalnih vještina, konačno i posao kojim mogu priskrbljivati za svoju obitelj. S druge strane poslodavci koji se odluče upustiti u ovu “avanturu” dobivaju radnike koji im nedostaju i to kvalitetne koji vrlo brzo daju konkretne rezultate, kako govori iskustvo spomenutog poslodavca i projekta. U konačnici predrasude prema azilantima polako jenjavaju i stvara se pozitivno radno i socijalno okruženje ne samo za njih već za sve koji žive i rade u Republici Hrvatskoj.

„Najboljim načinom integracije osoba pod međunarodnom zaštitom na tržište rada u Republici Hrvatskoj pokazuje se uska suradnja između državnog sektora, poslodavaca i civilnog društva, jer iskustvo kaže da će se oni ukoliko zapnu u nekom koraku integracije ponajprije obratiti jednoj od organizacija civilnog društva poput Isusovačke službe za izbjeglice u koje imaju najviše povjerenja. Ostaje misao da je budućnost tržišta rada u RH upravo u većoj otvorenosti za primanje osoba pod međunarodnom zaštitom na potrebna radna mjesta, što je ujedno i benefit za cjelokupno hrvatsko društvo“ govore Dajana Ravlija i voditelj hrvatskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice, Janko Gredelj, koji ovih dana na tržište rada ispraćaju nove konobare, kuhare, frizere, računalne operatere, slastičare i soboslikare.

azilanti osposobljeni za rad

 

Vatican news

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.