dom za odrasle marija petkovic blato

U okviru devetnice bl. Mariji Propetoga, u Domu za odrasle osobe put Prigradice u Blatu, proslavljen je Dan doma euharistijskim slavljem koje je vodio župnik župe Svih svetih don Željko Kovačević. Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevala je s. M. Juliana Beretić.
Večernji duhovni program bio je posvećen molitvi za djecu, a započeo je molitvom radosnih otajstava svete krunice, koju su predmolili članovi dječjega zbora »Stope«. Oni su ujedno i uljepšali euharistijsko slavlje svojom pjesmom, pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.
Poznato je koliko je bl. Marija Propetoga voljela djecu, posebice onu siromašnu i bez roditelja, te s kolikom je ljubavlju radila da im pomogne materijalno, ali i da ih pouči o ljubavi Božjoj i da ih izgradi u čestite ljude koji će biti spremni prihvatiti odgovornost obiteljskoga života i rada za napredak domovine. A sve je krenulo od dvije sirotice u Blatu, koje je ona željela prigrliti u svoju obitelj, pa djece u Babini, siročadi u Blatu, Subotici, Zagrebu i drugim mjestima do domova za sirotnu djecu u Latinskoj Americi.
Euharistijsko slavlje predslavio je don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova u Potocima kod Mostara, u koncelebraciji s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, vlč. Marinkom Prstecom, svećenikom varaždinske biskupije i don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu. Što treba za uspjeh nekog naroda?, upitao se u svojoj homiliji don Josip. »Za uspjeh naroda treba mu država, granice, zdravstvo, vojska, infrastruktura, škole, fakulteti. Sve je to potrebno, ali nije najvažnije da bi neki narod opstao. Pa mi donedavno nismo imali ni države, ni granica, ni vojske. Najvažniji je novi život. Očevi i majke su donosili život. Večeras razmišljamo o daru života koji dolazi od Boga, a kojem mi ne smijemo reći ne, ni u mislima, ni u djelima, ni u savjetima. Nisam mislio da će se obistiniti riječi propovjednikâ iz moga djetinjstva koji su govorili: 'Ako se ne bude prihvaćao život, govorit će se da je ovdje nekoć živio narod Hrvata.' Ovo je ozbiljna tema. Pozvani smo da ostavljamo život u porastu, u moralnom i u tjelesnomsmislu. Budi podrška novom životu koji se rađa. Tko bude otvoren životu,baštinit će zemlju, ovo što nas okružuje bit ćenjegovo. Nemojmo da se govori: 'Ovdje su jednom bili Hrvati, ali su bili sebični i nisu rađali djecu, pa su izumrli i došli su drugi ljudi.' Isus nas poziva na duhovno djetinjstvo. Ne budete li kao djeca,ne, nećete ući u Kraljevstvo nebesko! Tko ovo maleno dijete prima, mene prima, kaže nam Isus. Dijete je čisto. Dijete se ujutro posvadi sa svojim prijateljem, a popodne ga već traži da se izmire jer ne može bez njega, a mi se odrasli svađamo za komadić zemlje i ne mirimo se, zamjeramo nekome mrk pogled i mrzimo se mjesecima i neprestano prigovaramo. Duhovnom djetinjstvu ispriječilo se zlo. Đavao je odjeven po novoj modi. Ismijava Boga i svetinje, a lopovluk naziva snalaženjem. Za prekid trudnoće kaže da je čišćenje. Izvikuje riječ sloboda, ali lukavo prešućuje imenjezine sestre blizankinje, a to je odgovornost. U vjeri nema godišnjeg odmora, nego je neprestana borba. Kršćanstvo je neprestani rast u duhu. Ne zaboravimo da smo mi ljudi sami po sebi beznačajni, ali čovjek i njegov Bog – to je sva vječnost.«
Djeca iz dječjega vrtića »Blato« i »Marija Petković«prinijela su prikazne darove: Bibliju, sliku bl. Marije Propetoga, hostije, kalež, loptu i cvijeće,a prigodne je tekstove čitala Slavica Bošković.
Kao i svake godine, iz Vela Luke je pješice stigla skupina hodočasnika, moleći i pjevajući. U blaženičinu su svetištu zahvalili Bogu i svojoj zagovornici za primljene milosti i preporučili se njezinu zagovoru, a potom sudjelovali u euharistijskom slavlju na Plokati.
Po završetku euharistijskoga slavlja i blagoslova s moćnikom bl. Marije Propetoga, vjernici su imali mogućnost za osobnu molitvu kod blaženičina oltara gdje je bio postavljen i njezin moćnik.

Blato 7. dan devetnice

 

s. M. Jasminka Gašparović,
promicateljica kauze

 

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva
20:40 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.