U Blatu na Korčuli, trećega dana devetnice pred blagdan bl. Marije Propetoga 2. srpnja euharistijsko slavlje predvodio je don Josip Galić, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara, u koncelebraciji s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinkom Prstecom, svećenikom Varaždinske biskupije. Tema ovoga dana bila je djelotvorno milosrđe koje je bl. Marija Propetoga živjela od svoga djetinjstva, jer joj je Gospodin darovao srce osjetljivo za potrebe bližnjih, kako materijalne tako i one duhovne. To milosrđe je živjela i prenosila svojim sestrama i željela da ga svatko iskusi u svome životu.

 

Propovjednik je u homiliji, za koju je rekao da bi se mogla nazvati „Otkucaji altruizma ili otkucaji kozumerizma“, istaknuo: „Milosrđe ima svoj temelj u ljubavi. I to je znanje koje svatko od nas želi u životu doživjeti. Nijedna riječ na svijetu nije tako isprljana i zloupotrijebljena kao riječ ljubav. Stvoreni smo na sliku Božju. Smisao ne dolazi od nas samih, smisao je izvan nas. Bog je ljubav i svijet je plod ljubavi, a ne slučaja. Svoj smisao nalazimo u ljubavi i po ljubavi. Čini djela milosrđa i doći ćeš do Boga! Gdje god je ljubav, tu je Bog!“ Podsjetio je kako se nedavno slavio blagdan Presvetoga Srca Isusova koji na poseban način pokazuje „lice našega Boga“. Boga najprije susrećemo u stvaranju, kazao je, to su neponovljiva čuda. Bog je erupcija ljubavi, on se ne može zatvoriti, on postaje čovjekom u Isusu. U susretu s uskrslim Isusom vidimo otvorene njegove rane, nastavio je predvoditelj slavlja, Isus se i dalje dijeli po svetim sakramentima. „Ta ljubav traži nasljedovanje, želi biti življBlato 3. dan devetniceena po nama. Mi smo slika Božja. Opasno je govoriti o Bogu ako ga ne svjedočiš.“

 

Bl. Marija Propetog često je razmišljala o ljubavi, o Božanskom Srcu Isusovu i ona je, kao i mnogi sveci i blaženici, dokaz da Isusov nauk nije utopija nego stvarnost, ustvrdio je župnik Galić. Primijetivši kako blaženica započinje svoje djelovanje u teškim vremenima, između dva svjetska rata, kazao je kako je i to djelo pravo čudo. „To je vrijeme velikih gospodarskih kriza, a ona gradi sirotišta i nastavlja Božje djelo u Latinskoj Americi. Mi neprestano jadikujemo da nemamo sredstava i uvijek nam je malo ono što smo postigli. Malo nam je zato što nemamo Boga. Strah vlada nama jer nismo doživjeli Uskrsloga. Čovjek je sam po sebi bezvrijedan. Isus kaže da bez njega ne možemo ništa učiniti. Neka nam po zagovoru blaženice Bog udijeli milosrdno srce koje će bit kadro voljeti. Budimo ljudi koji izgaraju za druge.To je moguće jedino ako smo zagledani u Božansko Srce Isusovo.“

 

Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevao je župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a pobožnost molitve krunice predvodila su djeca iz skupine „Biseri Očeva milosrđa“.

Dubrovačka biskupija

 

s. M. Jasminka Gašparović
Fotografije: sestre Kćeri Milosrđa

Radio Marija

22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.