JRS 

Isusovačka služba za izbjeglice – JRS, kao provedbeni partner Vlade RH u projektu integracije osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske te integracije i zbrinjavanja osoba po osnovi drugih oblika solidarnosti s državama članicama Europske unije, jučer je započela s programom edukacije „Iskustva, izazovi i pozitivne prakse u integraciji osoba iz programa Preseljenja“ koja će se trajati do sutra, 2. srpnja, u Novom Vinodolskom.
Isusovačka služba za izbjeglice – JRS, kao provedbeni partner Vlade RH u projektu integracije osoba pod međunarodnom zaštitom preseljenih iz Turske te integracije i zbrinjavanja osoba po osnovi drugih oblika solidarnosti s državama članicama Europske unije, jučer je započela s programom edukacije „Iskustva, izazovi i pozitivne prakse u integraciji osoba iz programa Preseljenja“ koja će se trajati do sutra, 2. srpnja, u Novom Vinodolskom. Kroz ovu edukaciju stručni djelatnici Isusovačke službe za izbjeglice podijelit će sa sadašnjim i budućim ključnim dionicima u procesu socijalne integracije izbjeglica u naše društvo, sustavan i iskustven pregled postojećih praksi i alata za kvalitetnu suradnju institucija i civilnog društva. Edukativno – informativna izlaganja će obuhvatiti najrelevantnije korake u integraciji, uz prikaz nedavnih slučajeva i praksi. Susret je istovremeno i prilika za bolje međusobno upoznavanje i povezivanje, razmjenu iskustava i znanja, razgovor te otvaranje novih suradnji.

Na jučerašnjem otvorenju trodnevne edukacije, ravnatelj JRS-a u jugoistočnoj Europi p. Tvrtko Barun, SJ, predstavio je integracijske aktivnosti i rad JRS-a u slopu projekta integracije preseljenih osoba. Riječ je o 20 sirijskih obitelji u izbjegličkom statusu koje su usklopu europskog projekta solidarnosti, podjele odgovornosti i prihvaćanja svoj novi dom pronašle u Sisku, Karlovcu i Zagrebu, a kojima je JRS asistirao u svim koracima rane integracije, uz poticanje otvorenosti i suradnje s lokalnom zajednicom, nadležnim institucijama i volonterima. Predavanje koje je prikazalo uvod u pravni okvir međunarodne zaštite u RH održala je Marija Vujeva, pravnica i dugogodišnja volonterka JRS-a, dok je jučer bilo riječi i o utjecaju medija kao odraza društvene i političke situacije te instrumenta kreiranja stavova o izbjeglicama i migracijama. Svoje iskustvo rada s volonterima socijalnim mentorima u integraciji izbjeglica, pozitivne prakse i izazove, jutros je izložila Zrinka Tustonjić, koordinatorica volontera JRS-a, dok je o teoriji privrženosti u kontekstu rada s migrantima izlagala psihologinja Dijana Đapić, suradnica za integraciju JRS-a. Ulogu prevoditelja u integraciji izbjeglica iz prve je ruke objasnio Tony Toumeh, socijalni asistent i prevoditelj za arapski jezik, koji je s kolegama održao i radionicu o interkulturalnom dijalogu. Danas popodne će Iva Lizović, pedagoginja i socijalna asistentica JRS-a govoriti o radu s djecom izbjeglicama i njihovoj integraciji u osnovne škole, dok će nakon toga Janko Gredelj, koordinator za integraciju JRS-a i Dajana Ravlija, socijalna radnica JRS-a održati izlaganje o integraciji na tržište rada te važnoj ulozi znanja hrvatskog jezika u procesu edukacije i zapošljavanja. Sutra će se, prije završne diskusije, razgovarati i o rodno uvjetovanom nasilju, metodama prepoznavanja, spriječavnja te rada s osobama kojima je potrebna podrška i rehabilitacija.

Isusovačka služba z aizbjeglice ovu edukaciju održava pridržavajući se svih važećih epidemioloških preporuka, brinući o osobnoj i zajedničkoj sigurnosti, zdravlju i dobrobiti. Važno je, kontinuirano poručuju iz ove humanitarne katoličke organizacije, nikoga ne ostaviti po strani i ne zaboraviti važne teme koje pogađaju najranjivije i sve one kojima je potrebna sustvarna podrška te dobra suradnja civilnog i vladinog sektora u unaprijeđenju kvalitete njihova života i ljudskog dostojanstva.

Vatican news

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.