Devetodnevna priprava za blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u njezinu rodnom mjestu Blatu na Korčuli počela je u utorak, 30. lipnja, a ove godine je posebna zbog više razloga. Svaki dan devetnice ima određenu nakanu, pa je tako prvi dan bio Dan molitve za nezaposlene i one u financijskim poteškoćama. Posebnost je i mjesto odvijanja devetnice, koje je ove godine, zbog pandemije, prostor ispred župne crkve Svih svetih, Plokata, a ne Svetište blaženice kako je to uobičajeno. Na Plokati će se svake večeri odvijati pobožnost i euharistijsko slavlje. Molitvu krunice na prvi dan devetnice predmolila su djeca, ovogodišnji prvopričesnici, koji su svojim pjevanjem uzveličali i euharistijsko slavlje.

Blato djevojcica moli krunicu

Predvoditelj slavlja don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu, u svojoj je homiliji naglasio da se nalazimo u velikoj milosnoj godini s dva velika jubileja: 100. godina od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, koje je utemeljila bl. Marija Propetog, i 225. obljetnici otkad su donesene relikvije sv. Vincence mučenice u Blato, što se u župi proslavlja kao godina sv. Vincence, mučenica. Dvije velike žene, ustvrdio je.

Propovijednik je dalje naglasio je da je Marija Petković shvatila Božju milost i predala se Božjem milosrđu da bude posvećena Bogu i njegovoj providnosti, da se brine za ljude u nevoljama siromaštva i bijede. Kad ljudi pokušavaju pronaći svoje životno ostvarenje, oni traže sebe, očekuju da im djeca postanu netko i nešto, ne pitajući se je li to u skladu s Božjom voljom, s onim što Bog želi od svakog čovjeka, kazao je župnik te je potaknuo na dalje promišljanje pitanjem: Jesam li ostvaren čovjek, je li moj život, moj poziv, ono što Bog očekuje od mene?

U traženju svoga smisla i sigurnosti trebamo tražiti i dopustiti da nam Bog progovori, nastavio je. Svoju sigurnost trebamo staviti u Božje ruke, u Providnost, te pokušati sebi odgovoriti na pitanje: Koliko ja imam povjerenja u Boga i vjere da on vodi moj životni put i da mi može i želi pomoći?

Kod blaženice možemo vidjeti njezino povjerenje u Božju providnost, ustvrdio je župnik Kovačević. Ona nije sigurnost stavljala u bogatstvo svoga oca Antuna, veleposjednika onoga doba. Njezino je nastojanje bilo nadahnuto od Boga, ali ona trenutke nejasnoća i nesigurnosti stavlja u Božju providnost. S takvim povjerenjem dobiva i pokaznicu od pape Pija XII. kojem se obratila za pomoć kad im je to zatrebalo.

„Svatko se od nas treba zapitati: Kakva je moja vjera? Moje osluškivanje Božjega poziva? Živimo u vremenu punom nepoznanica. Dubinska vjera se rađa u susretu s Bogom koji će omogućiti da shvatim koliko sam ljubljen kada se budem dijelio od ovoga života. Bog želi da se svatko od nas osjeti voljenim od njega. On nam daje sve, ali najviše ljubavi. Marija Propetoga je hodila u vjeri, obraćajući se svome nebeskom Ocu kojega je neizmjerno voljela, komu se redovito molila s povjerenjem, kao dijete. Neka svatko od nas bude dijete koje se obraća svome nebeskom Ocu, koga tražimo da nam bude pomoć kad nam je teško, kad su nam pomršeni svi putovi. Gospodine, sad mi pomozi i daruj mi svoga svjetla, svoje ljubavi da budem tvoje dijete zauvijek“, zaključio je propovijed predvoditelj slavlja.

Blato misa za bl. Petkovic don Zeljko Kovacevic

Molitvu vjernika su izrekli prvopričesnici, a u nju su bili uključeni oni u teškoćama zbog nezaposlenosti i manjka materijalnih sredstava. Euharistijsko slavlje je završeno blagoslovom s moćnikom bl. Marije Propetoga, koji je tijekom misnog slavlja bio izložen na oltaru.

 

Devetnica se nastavlja svake večeri pobožnošću u 19.30 sati i misnim slavljem u 20 sati. Na blagdan bl. Marije Propetog 9. srpnja svečano misno slavlje u 19 sati predslavit će hvarski biskup mons. dr. Petar Palić.

 

s. M. Jasminka Gašparović, promicateljica kauze

Fotografije: sestre Kćeri Milosrđa

Dubrovačka biskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.