sv. misa polaznici HVU a

 

U četvrtak, 25. lipnja u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebuvojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je svetu misu u zajedništvu s vojnim kapelanom p. Zoranom Vujičićem DI i župnikom fra Rokom Bedalovom OFMConv. Evanđelje je navjestio đakon don Mate Mihaljević.

Uz sudjelovanje svih polaznika vojnih škola, na misnom slavlju su prisustvovali zapovjednik HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika brigadni general Ivan Turkalj, načelnik Centra vojnih škola brigadir Damir Stručić, svi načelnici ustrojstvenih jedinica HVU-a i zapovjednici.

Biskup je na početku propovijedi pozdravio sve okupljene te se osvrnuo na aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa koja pogađa nas i cijeli svijet. Prisjetio se riječi koje je papa Franjo izgovorio na Trgu sv. Petra u ožujku ove godine: „Gusta se tama nadvila nad naše trgove, ulice i gradove; zagospodarila je našim životima ispunivši sve zaglušujućom tišinom, pustoši i prazninom… Poput učenika iz Evanđelja iznenada nas je zahvatila neočekivana i žestoka oluja. Shvatili smo da se nalazimo na istoj lađi, svi krhki i dezorijentirani, ali istodobno važni i potrebni, svi pozvani veslati zajedno, svi potrebni utjehe drugoga.“

Zagreb i okolicu pogodila je dvostruka kriza: pandemija, ali i potres koji je ostavio razorne posljedice. U ovoj teškoj situaciji, biskup je ipak istaknuo da je ova kriza „iznjedrila velikodušne i požrtvovne pojedince i institucije, zdravstvene djelatnike, Caritasove volontere, djelatnike Crvenoga križa… Uloga Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca svakodnevno očituje prevažnu ulogu u životu naše društvene zajednice. Prigoda za učiti biti dobri, brižljivi i solidarni sa svima u istoj barci ove godine je posebita.“ Osvrnuvši se na odlomak iz današnjeg Evanđelja o kući na stijeni i kući na pijesku, biskup je rekao: „Mudar čovjek iz evanđeoske parabole o gradnji kuće na stijeni i kuće na pijesku, je onaj prvi koji sluša riječ Božju i čuva ju u svome srcu. Gradi kuću na stijeni. Riječ je Božja svakodnevno svjetiljka njegovim stopama. Volja je Božja program njegovog života. Ni kiša, ni vjetrovi, ni bujice ne ruše zgradu, osobnost tog izgrađenog karakternog čovjeka. Drugi pak čovjek postupa površno, nerazborito, neodgovorno. Čuje Božju riječ, ali ju ne opslužuje. Ne uzima ju za ozbiljno. Tek onako usput. Mi bismo rekli: 'Na jedno uho ušlo, a na drugo izašlo!'“

Isusov Govor na gori, iz kojeg je ova parabola o dvije kuće uzeta, daje smjernice za izgradnju ljudskog i kršćanskog identiteta u svim životnim okolnostima, daje temelje za izgradnju kuće na čvrstoj stijeni. Isusov učenik mudar je čovjek koji se svojim životom oslanja na Riječ Božju i ne prepušta se duhu ovoga svijeta. Biskup je to naglasio istaknuvši kako je Benedikt XVI. u jednom od svojih intervjua s novinarom Peterom Seewaldom upozorio na opasnost širenja globalne diktature prividno humanističkih ideologija i protukršćanskog vjerovanja. Kršćani se tome trebaju suprostaviti čvrsti u vjeri.

Prije završnog misnog blagoslova vjernicima su se obratili vojni kapelan pri HVU p. Zoran Vujičić DI i župnik fra Roko Bedalov OFMConv te uputili riječi zahvale ocu biskupu i svima nazočnima.

Foto: HVU/ M. Sever

Vojni ordinarijat u RH

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.