Barisic 100. Peran

Svečanim euharistijskim slavljem koje je, na svetkovinu Rođenja Ivana Krstitelja u srijedu 24. lipnja u Župi Ivana Krstitelja – Kaštel Stari, predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić proslavljena je 100. obljetnica rođenja sluge Božjega fra Ivana Perana. U koncelebraciji su bili vicepostulator Kauze fra Bernardin Škunca, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Andrija Bilokapić, župnik don Franko Prnjak te još pet svećenika. Đakonirao je fra Filip Čogelja, a pjevao je župni zbor. Misi je nazočila i Anka Lučić, sestra fra Ivana Perana.

U uvodnom dijelu homilije mons. Barišić je vjernike upoznao s fra Ivanovom biografijom, kazavši: „Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom 1920. godine. Imao je tri sestre i bio je najstarije dijete u obitelji oca Ivana i majke Nediljke. Na krštenju je dobio ime Srećko, po svom djedu. Njegov otac je bio trgovac i želio je da on nastavi njegov posao. No, Srećko je osjećao duhovni poziv u čemu mu je obitelj bila podrška. Najprije želi otići u dominikansko sjemenište, ali ga oni odbijaju jer je sin jedinac. Na poticaj župnika šalje zamolbu franjevačkom samostanu na Poljudu, u kojoj prešućuje da je sin jedinac, te biva primljen. Godinu novicijata započinje 1936. godine u samostanu na Košljunu te 1937. godine polaže prve redovničke zavjete, uzevši redovničko ime Ivan“.

Nadbiskup je istaknuo „da je Srećko izabrao ime Ivan iz poštovanja prema ocu i jer je bio određen duhovnošću svoje župne zajednice koja je posvećena Ivanu Krstitelju“. „Za svećenika je zaređen 1943. godine, a 1946. godine odlazi u Ljubljanu služiti vojni rok. U vojsci je zbog svoje vjere i svećeništva lažno optužen kao neprijatelj države. On nije bio niti državni neprijatelj niti rušitelj komunističkog sustava. Bio je svećenik koji je pošteno, odgovorno i savjesno vršio svoje poslanje. Prilikom lažnog optuživanja pozivao se na Ustav, po kojem je vjera bila slobodna, ali su ga zbog toga ismijavali. Konačno, optužili su ga na smrtnu kaznu strijeljanjem, a prilikom ispitivanja podnosio je različite dugotrajne torture“, nastavio je, pročitavši zatim fra Ivanov tekst koji je napisan dok je iščekivao smrtnu presudu. „Ovaj tekst nam govori da je fra Ivan, bez obzira na sve nepravde, bio spreman svima oprostiti i umrijeti za Krista“, poručio je, dodavši „kako je želio ostati na životu samo da bi ljudima bio 'odsjev Božji', posrednik Kristove radosne vijesti“.

„Vojni sud u Beogradu je promijenio presudu, a fra Ivan je osuđen na pet godina robije i tri godine gubitka građanskih prava. Iako je tijekom te robije nailazio na različita moralna podmetanja i maltretiranja, fra Ivan nije posustajao. Još je jače svijetlio u tami oko sebe“, konstatirao je mons. Barišić, rekavši „da je fra Ivan nakon svega što je u životu prošao ostao vedar i veseo redovnik koji je cijeli život živio u dijalogu s Bogom“.

„Osim što je obogatio našu kulturnu i glazbenu baštinu, s djelima poput 'Peranove mise' koju poznaje cijela Domovina, fra Ivan nas je naučio kako treba strpljivo podnositi nepravdu usmjeravajući pogled na Krista – na Onoga koji je također 'na ljudskom sudištu izgubio parnicu'“, zaključio je.

Na kraju mise župnik don Franko Prnjak zahvalio je Nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima.

Zatim je održan kratki recital temeljen na fra Ivanovim proznim tekstovima, stihovima i skladbama. Tekstove su čitali tajnica Postupka Renata Jukić i vicepostulator fra Bernardin Škunca, a pjevao je solist splitskog HNK – a Špiro Boban.

Postupak za proglašenje svetim fra Ivana Perana pokrenut je u travnju 2011. godine te se vodi u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu pod predsjedanjem nadbiskupa Barišića, uz rad njegova delegata mons. Josipa Delića i komisije od dvanaest članova. Također, postupak se odvija i preko „Vicepostulature sluge Božjega fra Ivana Perana“ u franjevačkom samostanu na Poljudu.

 

Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.