skvorcevicPrigodom završetka nastavne godine 2019./20 požeški biskup Antun Škvorčević uputio je pismo roditeljima školske djece, svećenicima, vjeroučiteljima i učiteljima u kojem kaže:
„Ovih dana završava nastavna a potom i školska godina, koja se zbog ugroze koronavirusom tijekom drugog polugodišta odvijala online u obiteljima. Navedena ugroza onemogućila je i naša redovita okupljanja u crkvi kao i na župnoj katehezi te se povezanost s Crkvom i neposredna priprava za prvu svetu pričest i potvrdu, ostvarivala jednim dijelom također digitalno. Rado se pridružujem se djeci i mladima te svim školskim djelatnicima u zahvalnosti Bogu za pomoć, svjetlo i snagu primljenu tijekom školske godine 2019./2020. Od srca zahvaljujem svima onima koji su požrtvovnošću i marom u spomenutim izvanrednim okolnostima pridonijeli uspješnom završetku školske godine te pomogli djeci i mladima da nakon prestanka obustave okupljanja u svojim župama nastave sudjelovati u pripravi za slavlje prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde. Posebnu zahvalnost želio bih izraziti svećenicima, roditeljima, učiteljima, i vjeroučiteljima koji su posvjedočili od kolike je važnosti suradnja u nastojanju oko odgoja i obrazovanja mladih naraštaja za cjelovite osobe.
Navedeno iskustvo potiče nas da i dalje zajednički poduzimamo sve ono što služi dobru djece i mladih, od vrtićke i osnovnoškolske do srednjoškolske dobi, napose njihovu duhovnom rastu. Pozivam roditelje da se posluže svojim pravom te u javnim dječjim vrtićima zatraže od ravnatelja da za njihovu djecu organiziraju predškolski vjerski odgoj i oblikuju odgojne skupine, koje će voditi osposobljene odgajateljice u vjeri. Od sljedeće školske godine u prvim razredima javnih osnovnih škola, dosadašnjim izbornim predmetima, među kojima je i vjeronauk, pridružuje se i informatika. Zacijelo će roditelji znati tako odabrati izborne predmete da među njima u svakom slučaju bude vjeronauk kao bitna sastavnica odgoja njihove djece unutar školskog obrazovnog sustava, imajući na umu da je on i jedan od uvjeta za primanje prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde.
Za razliku od drugih izbornih predmeta, katolički vjeronauk u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te njegovim provedbenim aktima ima poseban status po tome što se održava u okviru redovite nastavne satnice te je njegova alternativa samo neki drugi konfesionalni vjeronauk, a u srednjoj školi to može biti i etika. Upisom na katolički vjeronauk u srednjoj školi mladi svjedoče kako su po sakramentu svete potvrde snagom Duha Svetoga postali dionici duboke duhovne ukorijenjenosti u Isusa Krista i njegovu Crkvu te ostaju s njime trajno povezani u svom hodu prema konačnom smislu života.
Suradnja između roditelja i svećenika, vjeroučitelja i učitelja u školi i župi od velike je važnosti za jedinstven pristup odgoju djece i mladih i njihovoj cjelovitoj izgradnji, rastu i sazrijevanju. Neka Bog blagoslovi sve ono što ćemo u tom pogledu nastojati i dalje zajednički činiti za njihovo dobro. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.“, zaključuje biskup Antun.

 

Požeška biskupija

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:10 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.