srce isusovo2Središnju svečanu proslavu svetkovine Srca Isusova u istoimenoj zagrebačkoj župi, koju vode oci isusovci, predvodio je u petak navečer, 19. lipnja, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Euharistija - kojoj je prethodila pobožnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom – slavljena je u dvorištu bazilike Srca Isusova.
Nuncij Giorgio Lingua je odmah u uvodu propovijedi izrazio bol što se svetkovina Srca Isusova ne može proslaviti u svetištu, kao prijašnjih godina, već u dvorištu ranjene bazilike, a ta rana je posebno bolno pogodila one koji se tu desetljećima okupljaju oko Isusova Srca.

No, ta nas nevolja nije udaljila od Isusa – nastavio je nuncij – naprotiv, na nov način dolazimo pred otajstvo Božje ljubavi koja se očitovala i očituje preko Isusovog probodenog Srca.
Svoje misli propovjednik je usmjerio i prema jedinoj stradaloj osobi tog kobnog 22. ožujka, srednjoškolki Anamariji, koja je upravo u ovoj zagrebačkoj župi – kako se izrazio – “naučila voljeti Isusa i koju je Isus želio kao svoju zaručnicu uzevši je prerano iz zagrljaja njenih voljenih”.

“S još većim povjerenjem danas ulazimo u otajstvo te ljubavi i upravo u toj ljubavi tražimo milost i novu snagu kako bismo izliječili vlastite rane, uslijed svakodnevnih potresa, i kako bismo u Božjoj ljubavi pronašli sigurnost, pri stalnom podrhtavanju tla, kao i oporavili se od šoka pandemije koja se još uvijek nije smirila u svijetu”, poručio je mons. Lingua.
U kontekstu govora o svetkovini Srca Isusova, ističu se riječi mons. Lingue da Isus na mržnju i izdaju odgovara ljubavlju, vjernošću savezu koji je Bog sklopio s Noom i obnovio više puta tijekom povijesti spasenja, a Isusovo probodeno Srce obnova je tog ‘saveza ljubavi’ između Boga i njegovog naroda.

“Znamo da je Isus dragovoljno uzeo na sebe taj strašan i sramotan kraj. Doživio je izdaju, nepravednu osudu, smrt na križu i tako dao zadovoljštinu za naše grijehe. Ali i pokazao do kuda idu ljubav i poslušnost Očevoj volji.”

Napomenuo je i da Isus nije došao samo kako bi nam govorio o Bogu i otkrio nam njegovo lice, već da je došao jer smo bili grešnici kako bi uzeo na sebe naše grijehe, a on je naše bolesti ponio, ‘naše je boli na se uzeo’, citirao je nuncij proroka Izaiju.
“Nakon nedavnog potresa, koji je teško materijalno ranio grad i našu baziliku i duhovno pogodio mnoge njegove stanovnike, molimo danas upravo za to dvoje: za kršćanski duh nepokolebljivosti u nevoljama i ustrajnosti u obnovi. Svaki križ ima smisao i to baš u Isusovu ljubavlju ranjenom Srcu”, rekao je provincijal nakon čega su se, u ime vjernika te donjogradske zagrebačke župe, nuciju kratko obratile i dvije djevojčice u narodnim nošnjama te mu darovale buket cvijeća.

Inače, usred mise započeo je jak pljusak i kiša je padala neprestano do samog kraja, pa je vjernicima – jer su ostali pod strehama i u ulazima Isusovačke rezidencije – apostlski nuncij na kraju i zahvalio na ustrajnosti.

 

IKA

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.