Screen Shot 2022 05 15 at 12.24

„Đir za rožice“ naziv je humanitarne utrke Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ koja je po prvi put održana u subotu 14. svibnja. Ove godine prvo Prihvatilište za beskućnike u Rijeci i PGŽ – „Ruže sv. Franje” slavi svoju 15. godišnjicu uspješnog djelovanja, tijekom kojeg je u njemu boravilo gotovo 700 korisnika, od čega je njih gotovo 70% uspješno resocijalizirano. Tim povodom održan je i prvi Đir za rožice, manifestacija dobrotvornog karaktera čiji organizator je Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat.

Đir za rožice ima dvostruku ulogu – da sudionici svojom donacijom pomognu Prihvatilištu i njegovim korisnicima te da se tako aktivno uključe u njihovu resocijalizaciju, kao i da ovo bude jedan od načina razbijanja stigmatizacije beskućništva. Svojom rutom on je povezao dva značajna mjesta za Prihvatilište. Start je bio na Kozali u dvorištu Prihvatilišta, a pošto je osnivač i provoditelj projekta Prihvatilišta Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, cilj je bio upravo kod Svetišta Majke Božje Trsatske. Sudionici su na cilj došli umorni, ali s velikim osmijehom na licu, znajući da su napravili dobro djelo i još važnije, učinili korak naprijed u smjeru ljubavi i prihvaćanja svake osobe.

Bio je to ujedno i način zahvale svim građanima koji su uvijek bili velika podrška radu Prihvatilišta. Uz sve institucije koje financijski pomažu radu Prihvatilišta, tu je i veliki broj građana koji također pomažu na razne načine, u skrovitosti. „Ova utrka je na poseban način jedno veliko hvala tim ljudima velika srca“, istaknuli su organizatori.

Po završetku utrke u Trsatskom svetištu je slavljena sveta misa zahvalnica za sve dobrotvore Prihvatilišta, koju je predslavio mons. Sanjin Francetić. U propovijedi se osvrnuo na Isusovu zapovijed iz Evanđelja – da ljubimo jedni druge. “Danas kad govorimo o ljubavi, često se ta riječ krivo tumači. Ljubav je prije svega sebedarje, kako govori Isus. Onaj tko ljubi, taj se daruje. On prihvaća logiku svijeće koja, ako hoće svijetliti, mora se trošiti, mora se davati. Vi ste danas uložili određeni napor, darovali ste svoje vrijeme, jer imate cilj. Želite biti u službi ljudima koji su potrebni naše ljubavi i pažnje”, rekao je obraćajući se sudionicima Đira za rožice „Možemo i trebali bismo živjeti ovu logiku svijeće, ono što Isus stavlja pred nas kao ideal – ljubiti sve, pa i one koje je nekada teško. Često te osobe prije vode i hrane traže nešto drugo, traže prijateljstvo, toplu riječ, nehinjenu ljubav, ljubav koja ne ide za tim da treba biti uzvraćena. Ljubav koja ljubi svakog čovjeka – jednostavno jer je čovjek.“

Zaključio je molitvom da ova hvalevrijedna manifestacija zaživi, i po želji mnogih, postane tradicionalni događaj u gradu Rijeci, po kojem će građani svojim sudjelovanjem pokazati beskućnicima da su vrijedni ljubavi i poštovanja.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Kulturni uskličnik - ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:20 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.