25 godina Radio Marije

1 MG 8881

Zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću održano je u subotu 23. travnja. U ovom najstarijem marijanskom svetištu Sjeverne Hrvatske od 13. stoljeća časti se Marija kao Majka milosrđa. Hodočašće kao i središnje svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, rektorom Svetišta fra Robertom Ćibarićem i petnaestak svećenika pristiglih zajedno sa svojim vjernicima iz cijele biskupije. Hodočašće su obogatili i brojni članovi kulturno-umjetničkih društava u narodnim nošnjama, članovi povijesnih postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U homiliji biskup je rekao da kao što je Isus, naš Spasitelj, morao proći kroz muku i smrt na križu da bi osvojio život vječni i uskrsnuo, tako možemo gledati i Mariju, majku njegovu, kako je bila najprije Gospa žalosna koja je stajala pod križem, a da bi onda na uskrsnuće Isusovo bila Kraljica neba koja se raduje. „To je doista bila velika promjena. Toliko velika da, kao što smo čuli u Evanđelju, učenici prvo nisu mogli povjerovati kada im je došla Marija Magdalena i rekla: vidjela sam Gospodina. Oni su nju slušali, ali nisu mogli shvatiti što govori. Zatim su čuli i od druge dvojice učenika koji su išli u Emaus kako im se pridružio uskrsli Gospodin, kako im je tumačio pisma i kako je njima srce gorjelo dok im je dozivao u pamet sve ono što je Pismo o njemu navijestilo, a da bi onda sjeli za stol i da bi ga tu prepoznali u lomljenju kruha. Međutim ni njihovom svjedočanstvu, kaže evanđelista, nisu povjerovali. Tek kada je Isus došao među njih i kada im se pokazao živ, oni su povjerovali, a on ih je prekorio zašto su bili tako male vjere. Na kraju poslao ih je: pođite po svom svijetu, navješćujte Evanđelje svakom stvorenju. To je upravo to Evanđelje, ta Radosna vijest da je Isus naš Gospodin uskrsnuo. To je velika novost koja treba zahvatiti svako srce“.

Biskup je rekao i kako je Marija koju u ovom svetištu častimo već 800 godina, Majka Milosrđa. „Tu se okuplja naš narod i dolazi Majci moleći njezin zagovor da u našim patnjama i slabostima, u našim bolestima i lutanjima ona bude nama kompas i zagovornica koja će nas voditi Kristu Spasitelju. Da i mi doživimo tu promjenu u svom srcu, da ne budemo klonuli zato što nas često pritišće život kroz koji prolazimo te da ne gubimo nadu. Ljudi sa strahom i strepnjom gledaju u budućnost, ali mi se ipak s Marijom radujemo i želimo naći u njoj primjer i utjehu da i mi povjerujemo u Isusovo uskrsnuće da to i za nas bude Radosna vijest koja nam daje snage“, poručio je biskup.

U nastavku podsjetio je i kako sutra Crkva slavi i Nedjelju Božjeg milosrđa koju je proglasio sveti papa Ivan Pavao II. „ On je poslušao svetu Faustinu Kowalsku koja je imala viđenja i zadaću da širi pobožnost prema Milosrdnom Isusu. Ta se pobožnost svodi na to da se u Gospodina trebamo pouzdati. Isuse u tebe se uzdam... To je geslo koje je imao i naš blaženi Alojzije Stepinac i doista u koga ćemo se pouzdati kada nam je teško, ako ne u Gospodina? Mi trebamo vjerovati da je njegova snaga jača od oružja i da je njegova radost jača od svih naših tuga bolesti i trpljenja, mada nas život želi razuvjeriti da pođemo i mi nekako putem depresije i tjeskobe i da se prepustimo očajavanju i gubljenju nade u ova teška vremena. Marija je taj naš primjer koja je izdržala stajati pod križem Isusovim i dočekati uskrsno jutro“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i fra Robert koji je zahvalio biskupu na predvođenju slavlja te svim hodočasnicima na dolasku. Hodočašće je završilo klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u poslijepodnevnim satima.

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.