Screenshot 1

Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ u mjesecu, proslavljen je u utorak, 8. ožujka u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Brojni su vjernici sudjelovali na svih pet misnih slavlja, a središnje hodočasničko slavlje predvodio je preč. Mato Gašparović, ravnatelj Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i ekonom Bogoslovnog sjemeništa.

Aktualizirajući Evanđelje toga dana, u prigodnoj homiliji preč. Gašparović promišljao je što nam sve Isus poručuje kad nas potiče da molitvu Gospodnju – Oče naš. Posebno je istaknuo Isusovo upozorenje da ne molimo iz navike, nego iz srca. Naglasio je kako nas Isus u molitvi Očenaša poučava da Boga zovemo Ocem, želeći nam posvijestiti da nam je Bog blizu, da je njegovo ime sveto, da kad molimo Oče naš budemo svjesni da smo pozvani u zajedništvo jer smo jedna velika ljudska obitelj. Također je pojasnio da molimo Božju volju u svome životu, a ne da činimo po svome, da praštamo… „Danas smo ovdje došli moliti, odnosno naučiti moliti od Isusa, moliti zajedno s Marijom. Crkva nas po papi Franji poziva na solidarnost, na zajedništvo u molitvi, u zauzimanju za ono što je Božje. Danas smo na poseban način pozvani razumjeti potrebu zajedništva u zauzimanju za istinski i trajni mir, pravednost i slobodu promatrajući patnju ukrajinskog naroda“, rekao je propovjednik Gašparović.

Pojasnio je kako časteći Mariju svoje osjećaje i život priklanjamo i sjedinjujemo s Božjim osjećajima i Božjim pristupom stvorenju. „Marija je žena koja je živjela u dubokom zajedništvu s Bogom. Usred životnih kušnji, poteškoća i izazova koje čovjek doživljava u sebi i oko sebe, u Mariji promatramo milost Božju koja je veća od grijeha. Molimo i zahvaljujmo Bogu za sve žene i majke, supruge i majke roditeljice. Dopustimo se očarati Božjim prijateljstvom koje zrači po Mariji i iz Marije. Ona nam ostavlja primjer za nasljedovanje. Pod njezinom zaštitom tražimo utočište u nadi da ćemo baštiniti radost i slavu Božjega kraljevstva zajedno s njom i njezinom Sinom, raspetim i uskrslim“, poručio je uz ostalo preč. Gašparović.

U zagovor Nebeskoj Majci posebno je stavio šestoricu ovogodišnjih đakona; iz Đakovačko-osječke nadbiskupije: Nikolu Klemena, Stjepana Krešu, Bernarda Prelčeca, Antuna Nikolića i Florijana Zagorščaka te đakona Subotičke biskupije Dušana Balaževića, koji su toga dana služili na misnim slavljima. Vjernike je pozvao da mole za njih i za nova duhovna zvanja, tako potrebna Katoličkoj Crkvi.

Župnik Anđelko Cindori zahvalio je predvoditelju na pastirskoj poruci. Hodočasnike je pozvao i da se mole za mir u Ukrajini te za prijašnjeg župnika Ivana Lenića, kojemu je toga dana bio imendan. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom. Ostala misna slavlja predvodili su: župnik Cindori, vlč. Damir Stanić, župnik u Vinkovcima, vlč. Pavo Mikulčić, voditelj Nadbiskupijskog pastoralnog centa, a večernje vlč. Robert Almaši, župnik u Harkanovcima. Molilo se toga dana na razne nakane, a posebno za mir u Ukrajini. U tišini Gospina svetišta svećenici su tijekom dana vjernicima bili na raspolaganju za ispovijed. Marijanske pobožnosti ili križni put bili su prije svake mise.

Tekst i foto: dj-os.nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.