Ministar kardinal

Ministar Grlić Radman, Mate Granić i kardinal Bozanić razgledali oštećenja nakon potresa
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u pratnji dr. Mate Granića bili su u petak 15. svibnja u obilasku zagrebačke katedrale i Nadbiskupskoga dvora te razgovarali sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u njegovu uredu Bogosloviji.
U razgovoru s novinarima nakon susreta kardinal Bozanić na pitanje o aktualnom stanju odgovorio je da svaki događaj i „sve što nam je dano treba prihvatiti kao izazov za našu sutrašnjicu”. Kao najhitnije potrebno istaknuo je zaustavljanje daljnjeg urušavanja katedrale, dvora, Nadbiskupskoga duhovnog stola i procjenjivanje štete da bi se moglo odlučiti kako nastaviti. Nije želio odgovoriti na pitanje o iznosu potrebnih sredstava ili vremenskom roku, no istaknuo je da žele svakoga dana učiniti sve što je moguće da bi svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata bila znak hoda prema naprijed.
Kardinal je izrazio zahvalnost ministru Grlić Radmanu na posjetu i podršci njegova ministarstva, a razgovarali su uglavnom o tome što bi sve trebalo učiniti. Također je rekao da se uskoro može očekivati postavljanje drugoga križa na toranj katedrale.
Ministar Grlić Radman, kojemu to nije bilo prvo razgledavanje oštećenja nakon potresa, istaknuo je da se svi zajedno moramo jako potruditi oko obnove prvostolnice koja nije samo zagrebačka nego je kulturni spomenik i baština spomeničke kulture hrvatskoga naroda i europskih kršćanskih vrijednosti. Kardinalu Bozaniću prenio je poruke solidarnosti Vlade koja će ustrajati na obnovi i pomoći u traženju partnera i institucija u Europi i svijetu koji će solidarno pomoći. Ministar je istaknuo da treba steći uvjete za konačnu procjenu štete jer se zapravo svaki dan događaju nova urušavanja, osobito u Nadbiskupskom dvoru; trebaju se što žurnije osigurati vitraji, oštećenja između lađe, zvonika, apside… stalno se otkrivaju neke nove situacije koje bi mogle voditi daljenjem urušavanju. Čini se sve da se osigura stručna pomoć kako u zemlji tako i u europskim okvirima, sve su zemlje izrazile solidarnost i spremne su pomoći, ali potrebna je konačna procjena štete.
Izvršena je evakuacija sakralnih objekata, i hitne intervencije, već postoji mogućnost okupljanja na misama po crkvama, uz poštovanje mjera nacionalnog stožera, rekao je ministar i također izrazio nadu da će se moći proslaviti svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata krajem svibnja. Ponovio je veliku podršku Vlade Zagrebačkoj nadbiskupiji.
Odgovarajući na pitanje o donošenju zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, ministar je posebno pozdravio riječi kardinala Bozanića da tu prioritet imaju obitelji. Upitan je i za podršku kardinalu Vinku Puljiću koju je jučer izrazio, ministar je između ostaloga istaknuo da svaka žrtva zaslužuje molitvu i sjećanje, i „ne možemo dopustiti da se Hrvati katolici, a osobito kardinal Puljić koji je simbol čovjeka koji je ostao u Sarajevu – bio na raspolaganju svima, poštovao sve vjere, sve religije – to se ne smije zaboraviti – sada bude izložen linču. Snažno podržavamo europsku perspektivu Bosne i Hercegovine ali ne možemo ostati po strani ako se krše vjerske slobode, istaknuo je ministar Grlić Radman.

IKA

Datum 15.5.2020.

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.