SV Antun

U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega, svakog 14. u mjesecu slavi se misa u krčkoj katedrali, a predvodi je jedna od redovničkih zajednica s prostora Krčke biskupije te onih zajednica koje su bile povezane sa slugom Božjim.
Tako je u četvrtak 14. svibnja misu u ispunjenoj katedrali predvodio gvardijan košljunskoga samostana fra Diego Deklić, OFM. Fra Diego je u propovijedi na temelju Božje riječi toga dana i blagdana sv. Matije apostola osvijetlio otajstvo apostolskog poslanja Crkve i življenja temeljne Isusove želje: „da vaša radost bude potpuna“ (Iv 15,11). To je ono što Bog želi za nas. Da osjetimo ono potpuno ispunjenje srca za kojim čezne svaki čovjek.
Kako postići puninu radosti? Radost koja nije za kratko vrijeme. Kroz tu Isusovu želju mi iščitavamo razlog zašto se Isus rodio kao čovjek i zašto je ustanovio Crkvu, a to je da postignemo potpunu radost u Bogu, istaknuo je propovjednik.
Govoreći o apostolskoj službi, fra Diego je naglasio: „Apostoli su bili uvjerenja kako apostolska služba ne smije iščeznuti kako koji apostol umre ili dade svoj život kao mučenik, nego se ta služba mora trajno nastavljati u nasljednicim apostola – prvi nasljednik je upravo sv. Matija. Ako povučemo paralelu sa slugom Božjim biskupom Mahnićem jasno vidimo, a to nas Crkva i uči, da su biskupi oni koji su nasljednici sv. apostola. Nisu oni iščeznuli i danas ih ima. Biskup Mahnić bio je jedan od njih.“
Govoreći o svecu dana, pojasnio je: „Ime Matija u prijevodu znači Dar Božji. Matija je bio dar zajednici jedanaestorice, dar Crkvi. Svaki Isusov učenik koji je vjeran dar je Isusovoj Crkvi pa je tako i sluga Božji biskup Mahnić bio pravi dar Krčkoj biskupiji. Mnogi su se pitali kako jedan Slovenac ima veze s Krčkom biskupijom, ali je i na njega, kao i u slučaju sv. Matije, pala kocka. Bio je izabran i poslan ovamo, premda ga, po ljudskim nekim kriterijima, možda nikada ne bismo izabrali za ovo mjesto. Ali, Gospodin ga je izabrao i Gospodin ga je postavio. I vidimo da se u njegovom životu baš ostvarilo to: bio je pravi Božji dar ovoj Crkvi, ovoj biskupiji ali i šire, cijeloj našoj Domovini.
Onaj tko svaki dan živi s Isusom Kristom, koji ga svakog dana sluša, tko se hrani njegovim tijelom, tko živi po njegovim zapovijedima, taj je svjedok, taj je apostol. Valja nam živjeti blizinu s Isusom na koju nas je pozvao: ‘Ostanite u meni!’“ „Ako želimo biti svjedoci Isusovi poput sv. Matije, poput sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, valja nam dakle poznavati Isusa, živjeti blizinu s Isusom. Biti s njime povezani. Kako? Kao prijatelji. Isus će reći: Vi ste prijatelji moji. Isus jest prijatelj prema nama, ali želi da to isto i mi budemo prema njemu.“
Na kraju mise postulator vlč. Saša Ilijić posvjedočio je kako su se kroz vrijeme restrikcija zbog virusa COVID-19 na grobu sluge Božjega okupljali u tihoj molitvi štovatelji, a zahvaljujući prijenosima uživo iz krčke katedrale, zainteresiranost za život i djelo sluge Božjega prešla je granice Krčke biskupije i naše Domovine.
Nakon mise na grobu sluge Božjega uslijedila je molitva za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

IKA

Datum 15.5.2020.

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.