Katedrala križ

Na sjeverni zvonik zagrebačke katedrale na Kaptolu u srijedu 13. svibnja postavljen je jedan od križeva koje je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u četvrtak 7. svibnja poručivši tada da križeve "kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika, kao ‘glasnike’ novoga hoda u obnovi naše prvostolnice."
Nekoliko minuta prije podne završila je uspješno višesatna akcija postavljanja prvog privremenog križa, a drugi križ na južnome zvoniku postavit će se, prema očekivanju, za dva dana.
Postavljanje križeva bilo je odgođeno prošlog četvrtka zbog jakog vjetra.
Kako su danas uvjeti bili povoljni za postavljanje križeva – uz nikakav vjetar barem do zadnjih trenutaka postavljanja i ugodno osunčani početak dana – s akcijom se odlučilo krenuti ujutro.
Glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić odmah je po izlasku iz dizaličarske košare, zajedno s voditeljem alpinista Zoranom Malnarom, došao pred novinare i objasnio kako je sve to skupa proteklo.
“Danas smo postavili križ na svoje mjesto. Dolje smo, na dnu križa, zategli kuglu težine jedne tone i osamsto kila, tako da je on učvršćen. Još nam predstoje sitni unutarnji detalji oko jedne stabilizacije. Križ je s dva geodetska instrumenta stavljen u vertikalu – s dvije strane pod 90 stupnjeva – i sve je praktički gotovo”, rekao je Foretić uz nadopunu kako je još potrebno izvršiti i neke unutarnje radove.
“I mi smo sa sjevernim križem time završili te krećemo na južni zvonik. Tamo imamo još nekakve komade kamena demontirati, koji prijete padanjem, i onda ćemo iza toga, vjerujem, ako nas vrijeme posluži, odmah za dva dana, otprilike, dizati i južni križ.”
Biti gore na vrhu zvonika je vrlo neugodan osjećaj – priznaje Foretić – jer kada se započne kretati dizalica ne znate je li se to pomiče ona ili zvonik.
Postavljanje i stabiliziranje križa trajalo je oko tri sata, rekao je, uz očekivanje da će postavljanje drugoga križa teći puno brže jer sada imaju iskustvo postavljanja prvoga i znaju što bi sve moglo predstavljati mogući problem.
Alpinist Malnar kaže da je njihova svakidašnjica penjanje po katedrali, kao i da je sve ovoga puta bilo ipak puno jednostavnije, i manje zahtjevno, nego primjerice skidanje oštećenog tornja. U akciji postavljanja križa dvojica alpinista radila su s vanjske strane zvonika, a dvojica s unutarnje pa se potonje nije moglo vidjeti, kaže Malnar iznoseći i osobni dojam da su strah od visina davno izgubili.
„Samo penjanje je fizički dosta zahtjevno. Što se tiče drugog morate se koncentrirati na posao i paziti da ništa ne smije pasti dolje, tako da je zapravo ta fizička strana posla tek jedan mali dio.“
Konstrukcija križa s kapom, podsjećamo, teška je 780 kilograma.
“Radi se o čeliku koji je obojan lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon „ruku” je 2 metra i 40 centimetara. Da bi križevi bili u vertikali, na licu mjesta će biti i dvojica geodeta koji će pomagati u vertikalizaciji križeva”, objasnio je još ranije glavni projektant obnove katedrale.
“Križevi su izrađeni tako da budu otporni na vjetar i potres. Osim vjerske imaju i praktičnu ulogu jer između ostalog dodatno učvršćuju tornjeve”, dodao je arhitekt Foretić.
Blagoslivljajući križeve u četvrtak 7. svibnja kardinal Josip Bozanić među ostalim je rekao kako u budućnosti “želimo podignuti križeve koji su vlastiti ovoj građevini, ovomu domu naše Crkve zagrebačke te iznimnomu znamenu grada Zagreba i domovine Hrvatske. Do toga će vremena ovi križevi biti zamjena, koja će nas još snažnije upućivati na istinu o zemaljskoj privremenosti i prolaznosti te uzdizati našu dušu k Bogu.”

IKA

Datum 13.5.2020.

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.