Biskup Uzinić

Večernju molitvu ispred oltara Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak, 27. travnja 2020., predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Uz molitvu radosnih otajstava krunice za zvanja, predstavljen je i prvi dio poruke pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja.
Na početku molitvenog susreta pročitao je odlomak iz „Ispovijesti vjere naroda Božjeg“ sv. Pavla VI., koja se svake večeri u dijelovima moleći razmatra. Na redu je bila ispovijest o nepogrešivosti pape kada naučava ex catedra te zbora biskupa kada s njim čine vrhovno učiteljstvo.

Uz molitvu radosnih otajstava krunice za zvanja, predstavljen je i prvi dio poruke pape Franje za 57. svjetski dan molitve za zvanja koji se slavi na Nedjelju Dobrog pastira. Biskup se također osvrnuo na ulomak iz evanđelja dana (Iv 6 , 22-29) koji se mogao razmatrati i tijekom molitve krunice.

U Kafarnaumu je Isus započeo svoju besjedu o kruhu života kojeg mnogi tada nisu razumjeli pa su ga napustili, a mnogi ni danas ne razumiju samo na drugačiji način, rekao je, uz ostalo, biskup te dodao: „Uvijek se na kraju sve svede na malo stado, ali ne bojmo se“.

Za razliku od Ivana koji je samo usputno spomenuo Isusovo hodanje po vodi, evanđelist Matej ovaj prelazak od Isusovog umnažanja kruha u pustinji preko Genezaretskog jezera do Kafarnauma pretvorio je u priču što je poslužilo i papi Franji za njegovu ovogodišnju poruku.

Biskup je pozvao vjernike na promišljanje ne samo o općem pozivu nego i o pozivu unutar općeg poziva, jer Bog svakog zove i sa svakim ima posebno poslanje, te predstavio početak Poruke.

Na 160. obljetnicu smrti Arškog župnika prošle godine, Papa je bio uputio Pismo svećenicima koji svakodnevno posvećuju svoj život služenju Božjem narodu kao odgovor na Gospodinov poziv. U tom pismu istaknuo je četiri ključne riječi: bol, zahvalnost, hrabrost i hvala, a u ovom pismu je to povezao s cijelom Crkvom.

Uz opisivanje i tumačenje temeljne slike prijelaza učenika s Isusom u lađi preko Genezaretskog jezera kao slike ovozemaljskog čovjekovog putovanja u lađi života, Papa je napisao:

„Isto se događa u srcu učenikâ koji, pozvani slijediti Učitelja iz Nazareta, moraju se odlučiti prijeći na drugu obalu hrabro se odlučujući napustiti vlastite sigurnosti i krenuti putom nasljedovanja Gospodina. Ta pustolovina nije laka: spušta se noć, puše protivan vjetar, lađu udaraju valovi, strah od neuspjeha i osjećaj da nisu dorasli tom pozivu prijeti da ih nadvlada.

U Evanđelju se, međutim, kaže da na tom izazovnom putovanju nismo sami. Gotovo poput svitanja zore u srcu noći, Gospodin hoda po nemirnim vodama i dolazi učenicima; poziva Petra da mu dođe ususret na valovima, spašava ga kad ga vidi da tone i na kraju ulazi u lađu i zapovijeda vjetru da se umiri“.

Prošnje Presvetoj Bogorodici kardinala Matea Zuppia od 22. travnja 2020., koje svojim promišljanjem dotiču trenutak koje čovječanstvo proživljava, prvi put su izmoljene u dubrovačkoj katedrali. Večernja molitva završila je dvjema molitvama, Molitvom Gospi od Porata i Molitvom za sinodu Dubrovačke biskupije.

S biskupom su u katedrali molili generalni vikar don Hrvoje Katušić, katedralni župnik don Marin Lučić te katedralni vikar i kancelar don David Marjanović. Pjevanje liturgijskih pjesama animirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.

Večernja molitva u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku nastavlja se svake večeri u prijenosu uživo s početkom u 20 sati, a može se pratiti i putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije.

Datum 28.4.2020.

Radio Marija

21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.