Nadbiskup Barisic

Draga braćo svećenici i redovnici, sestre redovnice, braćo i sestre Kristovi vjernici! Sve vas srdačno pozdravljam u okolnostima suzdržane ruke i ograničene blizine: Milost i mir Kristov sa svima vama!

Pred nama je ovogodišnja proslava našega svetog Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske, nekoć Salonitanske, nadbiskupije. Ponosno ističemo „našega“ svetog Dujma, jer nismo mi izabrali njega, nego – u svom opredjeljenju za Krista Gospodina – on je nas izabrao. Njegovo štovanje nije nama došlo „sa strane“ jer on je ovdje živio te vjernost Bogu i ljubav prema čovjeku posvjedočio svojim mučeništvom. Ako je „krv mučenika sjeme novih kršćana“, mi smo potomci svetoga Dujma. S njime smo povezani genetski, fizički (prostorno) i vjernički (duhovno). Duboka je i trajna povezanost svetog Dujma i grada Splita, tj. nas njegovih štovatelja. On je naša memorija za sve generacije ovoga Grada i naše mjesne Crkve. Zato su Splićani, uvijek s pouzdanjem, zazivali svoga vjernoga zaštitnika u svim opasnostima: rata, kuge i gladi. Utječemo mu se i mi danas, u opasnosti epidemije koronavirusa, koja je zahvatila ne samo našu sredinu, nego i čitav svijet. Molimo ga da hrabri i prati one koji donose političke odluke, zatim naše liječnike, medicinsko osoblje, ljekarnike, volontere, djelatnike u trgovinama i sve one koji skrbe o našem općem dobru. Osobito ga molimo za bolesne i njihove obitelji te im izražavam svoju blizinu, a svim preminulima neka Gospodin, po Dujmovu zagovoru, udijeli puninu radosti vječnoga života.

Dragi vjernici! Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazimo, ove godine neće biti svečane tradicionalne procesije i euharistijskog slavlja na Rivi. Međutim, na sam blagdan, u četvrtak 7. svibnja, iz Dujmove katedrale moći ćete iz svojih domova – kućnih crkvi pratiti svetu misu u 10 sati koju će prenositi HRT, kao i Laudato TV, TV Jadran, Radio Marija i društvene mreže. Po drevnoj tradiciji proslavi Svetkovine prethodi Devetnica, koja započinje u utorak 28. travnja. Svaki dan će se slaviti sveta misa u 18.30 sati i pjevati pohvale svetom Dujmu. Uoči samoga blagdana, 6. svibnja, molit ćemo svečanu Večernju iz časoslova. Prijenos Devetnice moći ćete pratiti na Laudato TV-u i društvenim mrežama. U nedjelju 3. svibnja, sveta misa je u 9 sati.

Naš sveti zaštitnik, biskup i mučenik Dujam, u svojoj Saloni iz vremena virusa progona kršćana ima veliko iskustvo povezanosti života doma – Crkve u malom – s Kristom i njegovom Crkvom. Neka njegov primjer posvijesti i nama da je obitelj uistinu Crkva u malom te neka njegov zagovor prati sve naše obitelji.

Drage obitelji! Želio bih da što prije mognete osjetiti i ponovno doživjeti radost istinskog susreta s Gospodinom iskazanu u riječima psalmista: „Obradovah se kad mi rekoše: ′Hajdemo u dom Gospodnji!′“ (Ps 122, 1). A koje li radosti moći ponovno pristupiti i primiti Gospodina u svetoj pričesti!

Draga braćo svećenici! Okolnosti u kojima živimo mogu nam pomoći da još jasnije razumijemo sebe, svoj poziv i poslanje: od naroda za narod! I dok slavimo euharistijska slavlja „pro populo“, ali bez naroda, braća i sestre postaju još prisutniji u našem srcu i molitvama. Istovremeno, bolno je, ali na svoj način i milosno, naći se sam u tišini crkve pred Gospodinom. U susretu s njim dublje otkrivamo svoj poziv vjernosti Bogu i služenja braći i sestrama u ljubavi. Neka sv. Dujam, biskup i mučenik, nama – njegovim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernom puku Splitsko-makarske nadbiskupije – u koju je ugradio i svoj život, bude trajno nadahnuće u svjedočenju Radosne vijesti ljudima našega vremena u svim zgodama i nezgodama života.

Poštovane Splićanke i Splićani, predstavnici kulturnih, društvenih i športskih udruga! Izostat će ove godine bogat program koji svatko od vas redovito priprema u čast našega Zaštitnika. Međutim, budite sigurni kako neće izostati ljubav i zaštita svetoga Dujma za sve nas!

Sveti Dujme, osnaži naše svećeničko i crkveno, obiteljsko i društveno zajedništvo! Blagoslovi našu osobnu i zajedničku odgovornost za tvoj Grad i našu mjesnu Crkvu!

Draga braćo i sestre, dok vam čestitam svetkovinu i Dan Grada, iskreno vas pozdravljam i na dobro vam došla ovogodišnja Sudamja!

Vaš brat i nadbiskup Marin Barišić

Datum 27.4.2020.

Radio Marija

10:30 Virovitice, grade moj - tema: Kazalište Virovitica; gost: Tomislav Pintarić, ravnatelj; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.