Treća vazmena nedjelja u splitskoj prvostolnici

Euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U homiliji mons. Barišić naglasio je kako evanđeoski tekst donosi iskustvo koje možemo pronaći u našem svakodnevnom životu. „Govor je o dvojici Gospodinovih učenika. Jedan je imenovan – Kleofa, a drugi je anoniman. Za to postoji razlog. Ovaj anonimni učenik predstavlja sve nas koji se nazivamo učenici Gospodinovi“, nastavio je.
Objašnjavajući evanđeoski izričaj „razgovaraju i raspravljaju“ te susret učenika s Isusom, nadbiskup je pojasnio: „’Razgovarati’ znači mirno govoriti, ali ‘raspravljati’ znači kako je na njihovu putu bilo naglašenih tonova, sukoba i neslaganja. Oni bježe iz Jeruzalema jer nisu ispunjena njihova nadanja. Kada im se Isus približio i pitao ih: ‘Što to putem pretresate među sobom?’, oni se zaustavljaju. Ta njihova gesta zaustavljanja predstavlja čuđenje. Oni se čude ‘strancu’ koji ne zna što se dogodilo s Isusom. I onda mu govore o svemu što se dogodilo. Znaju sve, svaki detalj, ali su zapravo udaljeni od Njega. Idu snuždeni, umorni, oči su im zatvorene, a srce im je sporo. Oni govore Njemu o Njemu. Oni Njega tumače, a zapravo im je stranac. Imali su problem svojih iluzija, nisu razumjeli križ i raspeće. Onda im Isus počinje tumačiti samog sebe. Započinje od Mojsija i svih proroka. Tumači im što Pisma govore o Njemu pokazujući tako da je On ispunjenje svih obećanja“.
Istaknuo je i kako se u učeničkom pozivu Gospodinu: „Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!“ vidi da su se osjećali ugodno i lijepo dok im je On govorio. „Gospodin navraća kod njih i za večerom uzima kruh, zahvaljuje, lomi i daruje ga njima. U tom trenutku im se otvaraju oči. Oni Ga prepoznaju, a On iščeznu. Iako je iščeznuo, u ovoj dvojici učenika je prisutno uskrsnuće. Bili su umorni, razočarani i mrtvi, a nakon djelovanja Njegove riječi zagrijava im se ledeno srce, otvaraju oči i prosvjetljuje razum. Evanđelje govori kako su nakon toga ustali odmah i krenuli u Jeruzalem iako je bila noć. Ali, gdje je Gospodin tu nema noći, tu je svjetlo. Tu je svježina, nova snaga i uskrsnuće“, ustvrdio je nadbiskup.
Poručio je i kako iskustvo učenika „i mi doživljavamo svake nedjelje“, rekavši: „U prvom dijelu svete mise slušamo Božju riječ i ona zagrijava naša srca. Ona nas vodi prema euharistiji u kojoj dobivamo snagu za ustajanje i hodanje. A naš život je hodočašće na kojem je Krist put. U Djelima apostolskim prvi kršćani se nazivaju ‘oni od puta’. ‘Put’ i ‘hoditi’ je sinonim života. U evanđeljima Gospodin često kaže: ‘Ustani i hodi!’, ‘Oživi i hodi!’, ‘Idi, vjera te tvoja spasila!’, ‘Slijedi me!’. I danas smo u psalmu čuli: ‘Pokaži mi, Gospodine, stazu života!’. Draga braćo i sestre, mi na kraju svake mise kažemo: ‘Idite u miru!’. Idite ojačani Riječju i euharistijom, popudbinom, hranom života. Nas misa kroz Božju riječ i kruh života izvodi iz poteškoća tame, osvježava nas kako bismo stajali na nogama i hodali. Taj hod treba biti zajednički, s drugim, u svjetlu Kristova uskrsnuća“.
U koncelebraciji mise bili su katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić. Izravni prijenos euharistijskoga slavlja bio je na Laudato TV, TV Jadranu i putem društvenih mreža.

Datum 26.4.2020.

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:15 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – pravedan

  Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

VG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.