Treća vazmena nedjelja u splitskoj prvostolnici

Euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U homiliji mons. Barišić naglasio je kako evanđeoski tekst donosi iskustvo koje možemo pronaći u našem svakodnevnom životu. „Govor je o dvojici Gospodinovih učenika. Jedan je imenovan – Kleofa, a drugi je anoniman. Za to postoji razlog. Ovaj anonimni učenik predstavlja sve nas koji se nazivamo učenici Gospodinovi“, nastavio je.
Objašnjavajući evanđeoski izričaj „razgovaraju i raspravljaju“ te susret učenika s Isusom, nadbiskup je pojasnio: „’Razgovarati’ znači mirno govoriti, ali ‘raspravljati’ znači kako je na njihovu putu bilo naglašenih tonova, sukoba i neslaganja. Oni bježe iz Jeruzalema jer nisu ispunjena njihova nadanja. Kada im se Isus približio i pitao ih: ‘Što to putem pretresate među sobom?’, oni se zaustavljaju. Ta njihova gesta zaustavljanja predstavlja čuđenje. Oni se čude ‘strancu’ koji ne zna što se dogodilo s Isusom. I onda mu govore o svemu što se dogodilo. Znaju sve, svaki detalj, ali su zapravo udaljeni od Njega. Idu snuždeni, umorni, oči su im zatvorene, a srce im je sporo. Oni govore Njemu o Njemu. Oni Njega tumače, a zapravo im je stranac. Imali su problem svojih iluzija, nisu razumjeli križ i raspeće. Onda im Isus počinje tumačiti samog sebe. Započinje od Mojsija i svih proroka. Tumači im što Pisma govore o Njemu pokazujući tako da je On ispunjenje svih obećanja“.
Istaknuo je i kako se u učeničkom pozivu Gospodinu: „Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!“ vidi da su se osjećali ugodno i lijepo dok im je On govorio. „Gospodin navraća kod njih i za večerom uzima kruh, zahvaljuje, lomi i daruje ga njima. U tom trenutku im se otvaraju oči. Oni Ga prepoznaju, a On iščeznu. Iako je iščeznuo, u ovoj dvojici učenika je prisutno uskrsnuće. Bili su umorni, razočarani i mrtvi, a nakon djelovanja Njegove riječi zagrijava im se ledeno srce, otvaraju oči i prosvjetljuje razum. Evanđelje govori kako su nakon toga ustali odmah i krenuli u Jeruzalem iako je bila noć. Ali, gdje je Gospodin tu nema noći, tu je svjetlo. Tu je svježina, nova snaga i uskrsnuće“, ustvrdio je nadbiskup.
Poručio je i kako iskustvo učenika „i mi doživljavamo svake nedjelje“, rekavši: „U prvom dijelu svete mise slušamo Božju riječ i ona zagrijava naša srca. Ona nas vodi prema euharistiji u kojoj dobivamo snagu za ustajanje i hodanje. A naš život je hodočašće na kojem je Krist put. U Djelima apostolskim prvi kršćani se nazivaju ‘oni od puta’. ‘Put’ i ‘hoditi’ je sinonim života. U evanđeljima Gospodin često kaže: ‘Ustani i hodi!’, ‘Oživi i hodi!’, ‘Idi, vjera te tvoja spasila!’, ‘Slijedi me!’. I danas smo u psalmu čuli: ‘Pokaži mi, Gospodine, stazu života!’. Draga braćo i sestre, mi na kraju svake mise kažemo: ‘Idite u miru!’. Idite ojačani Riječju i euharistijom, popudbinom, hranom života. Nas misa kroz Božju riječ i kruh života izvodi iz poteškoća tame, osvježava nas kako bismo stajali na nogama i hodali. Taj hod treba biti zajednički, s drugim, u svjetlu Kristova uskrsnuća“.
U koncelebraciji mise bili su katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić. Izravni prijenos euharistijskoga slavlja bio je na Laudato TV, TV Jadranu i putem društvenih mreža.

Datum 26.4.2020.

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.