cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 7


Papa Franjo posjetio je Vatikansku apostolsku knjižnicu kako bi otvorio novi stalni izložbeni prostor te je pozvao Crkvu neka svjedoči o važnosti ljepote i kulture.
Apostolska je knjižnica prvi put otvorena za javnost otvaranjem prostorijom namijenjenom za privremene izložbe umjetnosti. Papa Franjo je 5. studenog u popodnevnim satima službeno otvorio novi prostor, koji su pri financiranju pomogli nasljednici američkog poduzetnika i filantropa Kirka Kerkoriana.

Sveti Otac obratio se prisutnima, ističući kako Crkva mora svjedočiti važnost ljepote i kulture. Ljepota nije prolazna iluzija izgleda ili ukrasa, već se rađa iz korijena dobrote, istine i pravde koji su njeni sinonimi, kazao je. Ljudskoj je osobi potreban i kruh i kultura, ona koja dotiče dušu i koja čovjeka dobodi do našeg najdubljeg dostojanstva. Papa je isto tako potaknuo djelatnike Apostolske knjižnice neka održe korijene živima dok rade na prijevodu kršćanske povijesti na nove jezike.

Za vrijeme posjeta Papa se zadržao kod izložbe talijanskog umjetnika Pietra Ruffa, koja nosi naziv "Svatko: Čovječanstvo na putu“, a promišljanje je na temelju enciklike Fratelli tutti. Izložba nudi putovanje kroz povijesne artefakte knjižnice, koja uključuje karte među kojima je 6 metara dug karta Nila iz 17. stoljeća koju je izradio Evliya Çelebi, a sastoji se od utopijskih i alegorijskih karata koje je izradio sam Ruffo.

Izložba, objašnjava don Giacomo Cardinali, koji je zadužen za novi izložbeni prostor, istražuje “negeografsku kartografiju”. Kroz povijest čovječanstva, poručuje, ljudi su koristili reprezentativnu moć karte ne samo da opisuju objektivnost Zemlje, već i našu vlastitu unutrašnjost, ideale, putovanja, otkrića i uvjerenja.

Sam je umjetnik, Pietro Ruffo, o izložbi rekao kako će ona posjetitelju pokazati alegorijske, teološke, satirične i sentimentalne karte, kao i karte želja i protesta, ljudskih snova i očaja.

Papa je u svom govoru istaknuo da su čovječanstvu potrebne “nove karte” kako bi otkrilo bratstvo, društveno prijateljstvo i opće dobro. Zatvoreni način razmišljanja je sterilan i pun neizvjesnosti, rekao je Papa. Trebamo novu ljepotu koja nije uobičajeni odraz moći nekolicine odabranih, već je hrabar mozaik različitosti svih ljudi.

Privremena izložba bit će otvorena za javnost do 25. veljače 2022., svakog utorka i srijede od 16 do 18 sati. Ulaznice se mogu kupiti na web stranici Apostolske knjižnice.

Arhivist knjižnice, kardinal José Tolentino de Mendonça, rekao je kako je novi izložbeni prostor namijenjen promicanju kulture susreta. Očekuje se da će tako velika knjižnica pomoći u ostvarenju onoga što je papa Franjo proročki nazvao 'kulturom susreta', rekao je kardinal. To je mjesto gdje se susreću knjige s čitateljima kako bi se ocrtali novi putovi, gdje se sačuvano znanje sjećanja može susresti s pitanjima koje nam postavlja suvremeni život, a povijest susreće sadašnjost, otvarajući nove perspektive ne samo onoga što smo bili, već i onoga što možemo postati.

(Vatican news - ps)

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.