<a href=
Papa Franjo je poslao poruku sudionicima skupa koji se danas održao u Rimu pod naslovom „Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje“, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Europskoga parlamenta, Talijanskoga parlamenta i poštanske policije. Zaštita maloljetnika – napisao je Papa – treba biti prioritet u odgojnom djelovanju Crkve. Mladi traže obnovu u odnosu na te rane.
 

Obraćenje, formacija, prevencija. Papa Franjo upućuje na sustavno djelovanje koje svi koji danas imaju odgojne odgovornosti i rade u sredinama s maloljetnicima – u Crkvi, društvu i obiteljima – trebaju ostvariti kako bi iskorijenili kulturu smrti koju nosi svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti i zloporaba moći. Papa rabi jasne i odlučne riječi u poruci sudionicima skupa naslovljenoga „Prihvatiti i odgajati u sigurnim sredinama. Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje“, koji se održao danas u Rimu, u sjedištu Dikasterija za komunikaciju.

Neka zaštita maloljetnika bude sve konkretnije redovni prioritet u odgojnom djelovanju Crkve; neka bude promicanje otvorene, vjerodostojne i pouzdane službe, u odlučnoj suprotnosti s bilo kojim oblikom prevlasti, povrede intimnosti i sudioničke šutnje – poručio je papa Franjo sudionicima skupa na kojemu su sudjelovali – uživo i on line – predstavnici Europskoga parlamenta, Talijanskoga parlamenta i poštanske policije.

Taj projekt označava još jedan korak na putu suradnje među crkvenim i laičkim udrugama u borbi protiv zla koje je još danas postoji i ustraje, kao što je zlostavljanje djece. Skup je rezultat dvogodišnjega slušanja, istraživanja i formacije, u okviru projekta „Safe“, talijanske inicijative koju sufinancira Europska unija, a ostvarene zahvaljujući iskustvu Zajednice Ivan XXIII. koja se bavi nezaštićenom djecom i žrtvama zlostavljanja, u bliskoj suradnji sa psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, odvjetnicima i akademicima.

Riječ je o radu koji je započeo 'odozdo', kao izraz aktivnoga sudjelovanja Božjega naroda na putu osobnoga i zajedničkoga obraćenja – primijetio je Papa u poruci koju je potpisao 21. listopada, a koja je pročitana na početku konferencije. Put je to – dodao je – koji smo kao Crkva pozvani prijeći svi zajedno, potaknuti žalošću i stidom zato što nismo uvijek bili dobri čuvari, štiteći maloljetnike koji su nam povjeravani u našim odgojnim i društvenim aktivnostima.

Papa Franjo želi proces obraćenja koji pak hitno zahtijeva obnovljenu formaciju svih koji imaju odgojne odgovornosti i koji rade u sredinama s maloljetnicima, u Crkvi, u društvu, u obitelji. Samo će tako, sustavnim djelovanjem preventivnoga savezništva, biti moguće iskorijeniti kulturu smrti čiji je nositelj svaki oblik zlostavljanja: seksualno zlostavljanje, zloporaba savjesti, zloporaba moći.

Ako je zlostavljanje čin izdaje povjerenja, koji one koji ga podnesu osuđuje na smrt i stvara duboke pukotine u kontekstu u kojemu se događa, prevencija treba biti trajan proces promicanja uvijek obnovljene i sigurne pouzdanosti prema životu i budućnosti, s kojom bi maloljetnici trebali računati. To je zadaća koja se odnosi na odrasle, koji su pozvani otkriti poziv „majstora odgoja“ i truditi se biti mu vjerni. To konkretno znači – objasnio je Papa – podupirati izražavanje talenata onih koje pratimo; poštovati njihovo vrijeme, slobodu i dostojanstvo; suprotstavljati se svim sredstvima napastima zavođenja i navođenja, koji samo prividno mogu olakšati odnose s mladim naraštajima.

Upravo na mlade gleda papa Franjo, posebno na one uključene u taj projekt. Gleda ih – kako je napisao – s povjerenjem i nadom, jer upravo oni traže odlučnu obnovu pred ranama zlostavljanja utvrđenima kod njihovih vršnjaka. Oni su mladi apostoli mladih – istaknuo je Papa navodeći riječi Pavla VI.: 'Prinos mladih bit će dragocjen u prepoznavanju rizičnih stanja i u hrabrom pozivanju cijele zajednice na njezinu odgovornost u zaštiti maloljetnika, na preispitivanje načina uspostavljanja odnosa s malim naraštajima, kako bismo ih ponovno uvjerili u ljepotu susreta, razgovora, igre i sanjanja'.

Papa Franjo je stoga ponovno uputio apel odraslima koji su sudjelovali na tom putu s mladima, štoviše, poželio im je da i dalje budu vjerodostojni, odnosno odgovorni u skrbi i dosljedni u svjedočenju. Da budu promicatelji i čuvari obnovljenoga odgojnog saveza među generacijama i među raznim kontekstima razvoja maloljetnika, sposobni poticati među njima generativnu i zaštitnu povezanost, posebno u ovom slojevitom vremenu pandemije – istaknuo je Papa potičući laičke udruge da ustraju u tom djelu formacije za suodgovornost, dijalog i transparentnost.

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.