1 MG 0696

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 4. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Biblija u praktičnoj i pastoralnoj primjeni“ održao je doc. dr. sc. Anđelo Maly s KBF-a u Zagrebu.

U svom izlaganju dr. Maly je na praktičan način i u konkretnim primjerima progovorio okupljenima kako je moguće i potrebno Sveto pismo ukorijeniti u svoju svakodnevnicu. Započevši s govorom o tome koliko je značajna Biblija u životu same Crkve upozorio je kako ona ne smije biti nikad odvojena od svećenikovog osobnog života, nego se kroz taj osobni život ona utjelovljuje u život Crkve u kojem su upravo svećenici pozvani naviještati Božju Riječ. Zatim je i posebno naglasio nekoliko elemenata i upotrebu Svetog pisma na toj praktičnoj razini. Prvotno u liturgiji koja je neizostavan i bitan čimbenik samog odnosa s Božjoj Riječi, zatim je naglasio važnost leticio divina i meditacije, te napomenuo upotrebu Biblije u ekumenizmu. Ipak kao o dva najznačajnija elementa progovorio je o upotrebi Biblije u pastoralnom služenju i osobnom čitanju Svetog Pisma.

U nastavku, predavač je potaknuo kolege svećenike na gajenje zajedničarskog odnosa sa Svetim pismom u pastoralu služenja, upozorivši kako je jedno od drugog neodvojivo. Dao je i nekoliko primjera, poput onog da se Sveto pismo u cijelosti pročita unutar godine dana te kako moliti sa Svetim pismom na način da ta molitva postane dio trajnog studioznog života. U posljednjem dijelu dao je i nekoliko praktičnih primjera samog biblijskog pastorala u kojima je rekao da je Bibliju potrebno utjeloviti u biblijsku katehezu u susretu sa župnom zajednicom i obiteljima, te kroz propovijedanje koje je izvanredno mjesto za navještaj Božje Riječi. Na kraju dotaknuo se i biblijskih grupa te ponudio načine i metode kroz koje je moguće širiti Božju Riječ i s Biblijom pristupiti određenim skupinama vjernika. Maly je naglasio i kako je iznimno važno da Božja Riječ uđe u svaku obitelj te je pozvao svećenike da zajedno s vjernicima u obiteljima čitaju Sveto pismo, jer će tako ono kroz obiteljsku molitvu postati još više življe i djelotvornije.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je navijestio nadolazeće događaje u biskupiji te se posebno osvrnuo na Sinodalni hod koji je pred nama. Predstavio je koordinatora tog puta dr. Ivana Petrovića te župnicima predložio okviran hodogram tijekom kojeg će se na župnim pastoralnim vijećima, a zatim i na biskupijskoj razini razgovarati i donijeti konkretni prijedlozi bitni za mjesnu i sveopću Crkvu. Biskup je i pozvao sve okupljene na proslavu 12. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije koja će se održati 4. prosinca u Pastoralnom centru katedralne župe te na đakonsko ređenje 18. prosinca u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

Radio Marija

23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Oči u oči – tema: „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji!“ (Mt 28,18); ur. i vod.: Božo Barun

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.