U suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, 3. studenog održana je stručno-metodička priprema pripravnika za odgojno-obrazovni rad i polaganje stručnog ispita.

https://cdn-ika.hkm.hr

 

Taj metropolijski stručni skup (za vjeroučitelje s područja Zagrebačke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije) na koji se prijavilo 40 vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora započeo je pozdravom koji je u ime organizatora uputila prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, koja je predstavila i ostale organizatore – više savjetnike u Agenciji za odgoj i obrazovanje mr. sc. Gordanu Barudžija i gosp. Dalibora Adžića, koji su kasnije i dali teorijski okvir stručnom skupu, te gđu Anitu Vranić, tajnicu Nacionalnog katehetskog ureda HBK. Vjeroučitelji su se ujedno pomolili za nedavno preminule kolege iz Zagrebačke nadbiskupije i Varaždinske biskupije.

Pripravnički staž vjeroučitelja i stručni ispit naslov je predavanja koje je održao Dalibor Adžić, prof., viši savjetnik. On je iskustveno govorio o procesu pripravničkog staža vjeroučitelja, općenito i s vjeroučiteljskim posebnostima, te o samom polaganju stručnih ispita i konkretnim očekivanjima od pripravnika u pisanom i usmenom dijelu ispita te na oglednom satu. Mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica, održala je predavanje Dnevnik stažiranja – što, kako i zašto? Dnevnik stažiranja pripravnik donosi na stručni ispit kako bi komisija dobila uvid u jednogodišnje aktivnosti koje prate rad vjeroučitelja pripravnika.

Nakon kratke pauze i osvježenja održane su dvije konkretne radionice, posebno za pripravnike i posebno za njihove mentore. Katarina Pučar, prof. savjetnik, radila je s pripravnicima na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave. To planiranje ne odnosi se samo na pisanje pripreme, nego je važno razvijati određene strategije i kreativnost u snalaženju te uvijek predvidjeti i alternativni put do željenog cilja, osobito u nastavi s učenicima. Ukazala je na metode i strategije rada te sadržaje i aktivnosti koje vjeroučitelji početnici i pripravnici trebaju imati u vidu pri planiranju nastave. Prikazan je jedan osmišljeni sat za nastavu vjeronauka u 6. razredu osnovne škole uz nekoliko elemenata iznenađenja, kako se to zna dogoditi u stvarnom životu, da bi se pripravnici mogli unaprijed pripremiti i snaći u nepredvidivim situacijama kad nešto pođe po krivu.

S mentorima je radila dr. sc. Kata Lamešić, prof. savjetnik, a pripremila je temu Različite perspektive pri mentoriranju pripravnika, pri čemu je terorijski pojasnila što mentorstvo podrazumijeva, ali i s čime ga ne treba miješati. Predstavila je važnost profesionalnih kompetencija i iskustva te specifičnih znanja, vještina i osobina koje mentoru trebaju za mentoriranje. Objasnila je i na konkretnim primjerima što to znači u pojedinom slučaju. Pojašnjene su faze mentoriranja, pojedini izazovi i mogući odgovori na te izazove. Mentori su uz vježbu osvješćivali svoje jake strane u profesionalnom radu i izazovu mentoriranja pripravnika za stručni ispit – svoje eventualne slabosti, prilike i jake strane rada.

Radio Marija

10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković
11:00 Radio knjižara - nova izdanja Kršćanske sadašnjosti predstavlja Tihana Pšenko Miloš

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.