Tordinci 1

TORDINCI (TU) – U župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je i dostojanstveno 25. listopada 2021. obilježena 30. obljetnica stradanja i progonstva mještana sela Tordinci. Obilježavanje tužne obljetnice započelo je polaganjem vijenaca ispred župne crkve te prigodnim programom.

Okupljene na obljetnici pozdravio je načelnik Općine Tordinci Davor Adžić. Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja i civila, komemoraciji je nazočio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH dr. Jasmin Milić, biskup Crkve Božje u RH Crkvene općine Antin-Tordinci Matej Lazar Kovačević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Vlade RH, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i ministra obrane, Stipo Rimac i brigadir Petar Matanović, generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik, predsjednik Demokratske zajednice Mađara RH, saborski zastupnik Robert Jankovics, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, Vijećnici Općinskog vijeća Općine Tordinci te ostali predstavnici županijskih, gradskih i općinskih podružnica udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruge civilnog i društvenog života Općine Tordinci i predstavnici medija.

 Tordinci 2

Misa zadušnica
Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Tordincima predvodio je nadbiskup Đuro Hranić, uz koncelebraciju župnog upravitelja vlč. Josipa Erjavca, vlč. Stjepana Krekmana, župnika u Ivankovu i vlč. Domagoja Lackovića, tajnika u Nadbiskupskom ordinarijatu.

„Iz grča proživljenoga zla i nevolje, iz težine okupacije stradanja i smrti, pitamo se kako su neki ljudi uopće mogli povjerovati da će nešto postići zlom i ubijanjem? Kako razumski protumačiti svu nerazumnost zla koje se dogodilo na području ove župne zajednice: od Ćelija – prvog spaljenog sela u Domovinskom ratu, preko svih zala u Antinu i Korođu do onoga što se dogodilo ovdje u Tordincima?“ – riječi su kojima je svoju homiliju započeo nadbiskup Hranić. Nastavio je: „No, emotivno negativan pristup stradanjima koja su se dogodila prije 30 godina, popraćen osjećajima mržnje i osvete, nije primjeren našem današnjem okupljanju, niti onome što nas uči Evanđelje. Ne može se mržnjom pobijediti mržnju, niti osvetom zlo! Mržnja je mrak iz kojeg se ne vidi cjelovita istina i ne prosuđuje točno ono što se zbilo. Osveta je nemoć izazvana zlom!“

Tordinci 3 

Tumačeći čitanje iz Knjige tužaljki, istaknuo je kako ljudskom i vjerničkom solidarnošću treba pristupati žrtvama zla te im svjedočiti Božju solidarnost i ljubav. „To i nas na ovoj komemoraciji potiče da ne usmjerujemo pozornost na zlotvore, nego najprije na žive žrtve – na vas majke i očeve, supruge i djecu poginulih, na preživjele branitelje i druge stradalnike“, rekao je nadbiskup, tumačeći kako je moguće, uz Božju pomoć, poput Isusa oprostiti i tako umrijeti zlu, izdići se iznad zla, postati slobodan od njegov diktata, ne vratiti jednakom mjerom i tako prekinuti lanac zla. „Naši nas poginuli pozivaju da zbog njihova dostojanstva, praštanjem i pamćenjem očuvanim od mržnje i osvete, sačuvamo spomen na njihovu žrtvu. Tako se sjedinjujemo s ljubavlju, s Bogom i sa žrtvom i umiranjem naših poginulih za Domovinu, u korist istinske hrvatske slobode“, rekao je nadbiskup.

Tordinci 4

Okupljenim vjernicima nadbiskup je nadalje rekao kako su danas ovdje s osjećajima dubokog poštovanja i iskrene zahvalnosti, kako bi svrnuli pogled na sve poginule branitelje te obnovili sjećanje na činjenicu da se usporedo sa zlom i patnjom ovdje dogodila ljubav, očitovana u njihovoj spremnosti na žrtvu i smrti radi obrane svoga kraja. „Kad čovjek položi svoj život iz ljubavi prema domovini, za slobodu i dostojanstvo svoje obitelji, na svoj se način sjedinjuje s činom Isusove smrti na križu. Dok je zlo povezano s mržnjom razaralo i ubijalo, ljubav povezana sa žrtvom i umiranjem donosila je slobodu.“

Na kraju homilije nadbiskup je ukazao na brojne neznane ljudske sudbine u ratnom vrtlogu, na bol koju nanose skrivanja i umanjivanja počinjenih zločina, podcjenjivanje herojstva branitelja, a napose na nemogućnost da se dostojno pokopaju svi koji se vode nestalima, naglašavajući kako Božjem sudu i njegovu pravorijeku ništa ne može izmaknuti.

Tordinci 5

Na kraju misnog slavlja vlč. Erjavac zahvalio je okupljenima, a posebnu zahvalu izrekao nadbiskupu Hraniću te istaknuo da župniku i vjernicima puno znači što je podijelio sjećanje i patnju domaćih ljudi. Sve okupljene pozvao je da prenose sjećanje o stradanju koje se dogodilo prije 30 godina na nove generacije te da ne dopuste da ova žrtva i ova zemlja natopljena krvlju ode u zaborav. Zahvalnost je izrazio i članovima Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo, na čelu s voditeljem Daliborom Košutićem koji su animirali polaganje vijenaca, a potom i misno slavlje, zajedno sa župnim zborom.

Stradanje prije 30 godina
Najveći napad na selo Tordinici odigrao se 25. listopada 1991. godine, u sklopu napada na Vinkovce i okolicu. Naime, Tordinci su od 30. rujna, nakon pada susjednog sela Antina, bili u potpunom okruženju. Na selo je palo nekoliko tisuća granata, uništeno je dvjestotinjak kuća, a samo je na crkvu ispaljeno oko stotinu granata. Nakon mjesec dana odolijevanja napadima, u rano jutro 25. listopada JNA i srpski pobunjenici pješaštvom i tenkovima iz više smjerova započeli su napad na Tordince. Hrvatski su branitelji napad dočekali spremni te su na samom početku uništili 3 transportera i 6 tenkova, da bi se poslijepodne povukli uslijed nedostatka protuoklopnog naoružanja. U narednih nekoliko dana Tordinci su ipak pali u ruke agresora.

Unatoč oružanoj nadmoći, srpska je strana u ovoj bitki pretrpjela velike gubitke pa su iz osvete ubili civile iz Antina koji su dotad bili u zarobljeništvu. U Tordincima je ubijeno 22 civila, a isti su dan napadnuti Jarmina i Nuštar, koji su uspješno obranjeni. Ubijeni su civili iz Tordinaca i okolnih sela pokopani u veliku zajedničku grobnicu pored crkve, a kako bi se prikrio zločin, 1994. godine iskapali su posmrtne ostatke i premještali ih u više manjih grobnica. Pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici pokopano 208 žrtava, a unatoč iskapanjima, za veliki se broj žrtava još uvijek se ne zna gdje su pokopani.

 

Tekst i foto: Tatjana Adžić/Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

 

 

 

 

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2027
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.