Papa Franjo

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio za političare, da u ovo vrijeme pandemije ostvare svoj poziv, koji je uzvišeni oblik ljubavi.

Nakon jučerašnje mise u rimskoj crkvi Duha Svetoga in Sassia, papa Franjo je danas nastavio s jutarnjim misama slavljenima u Domu svete Marte. Molimo danas za muškarce i žene koji imaju političko zvanje; politika je uzvišeni oblik ljubavi – istaknuo je na početku mise. Molimo za političke stranke u raznim zemljama, da u ovo vrijeme pandemije zajedno traže dobro zemlje, a ne dobro vlastite stranke.

U propovijedi se Papa najprije osvrnuo na evanđelje današnje liturgije (Iv 3, 1-8), u kojemu Isus kaže Nikodemu da „tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega“. Nikodem je bio farizej, ugledan Židov, koji je osjetio potrebu da ode Isusu. Išao je noću, jer se krivo gledalo one koji su išli razgovarati s Isusom – objasnio je Papa. Nisu svi farizeji bili loši – dodao je – Nikodem je bio pravedan farizej koji je osjećao nemir, jer je čitao proroke i znao je da su bili navijestili to što Isus čini.

„Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime“ – rekao je Nikodem i tu se zaustavio. Isus mu odgovori tajnovito, onako kako Nikodem nije očekivao: 'Tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega'. Nikodem se zbuni, ne razumije i doslovno protumači Isusov odgovor. Kako se može ponovno roditi netko tko je odrastao? – upitao je. Roditi se odozgor, roditi se od Duha; skok je koji Nikodem ne zna učiniti, jer Duh je nepredvidiv.

Zanimljiv je opis Duha koji daje Isus – primijetio je Papa. „Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha“, odnosno on je slobodan. Tko se prepusti vodstvu Duha poslušna je i slobodna osoba – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Biti kršćanin ne znači samo obdržavati zapovijedi; to treba činiti, ali ako se zaustaviš samo na tomu, nisi dobar kršćanin. Dobar je kršćanin onaj tko dopušta da Duh uđe u njega i da ga vodi tamo kamo on hoće.

Nanovo se roditi znači dopustiti da Duh uđe u mene i da me Duh vodi, a ne ja, i to sa slobodom Duha tako da nikada nećeš znati gdje ćeš završiti – rekao je Papa. Kršćanin se ne smije nikada zaustaviti samo na obdržavanju zapovijedi; treba ići dalje, prema tom ponovnom rođenju koje je rođenje u Duhu, a koje ti daje slobodu Duha.

To se dogodilo kršćanskoj zajednici iz prvoga čitanja, nakon što su se Ivan i Petar vratili s ispitivanja svećeničkih glavarā – rekao je Papa komentirajući prvo čitanje današnje liturgije, uzeto iz Djela apostolskih (Dj 4, 23-31). Nakon što su izvijestili svoju braću o tomu što im je rečeno, njihova se zajednica prestrašila. I što su učinili? Molili su. Neka im Duh kaže što trebaju činiti.

„Gospodine, promotri prijetnje njihove“, one skupine svećenikā, „i daj slugama svojim sa svom smjelošću navješćivati riječ tvoju“ – traže smjelost, hrabrost, da nemaju straha – „Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa“. Pred teškoćama, pred zatvorenim vratima, kada nisu znali kako ići dalje, otišli su Gospodinu i otvorili srce; došao je Duh i dao im ono što im je trebalo te su izišli hrabro navješćivati.

To znači nanovo se roditi; za to je potrebna molitva – objasnio je Papa te istaknuo – Molitva nam otvara vrata prema Duhu, i daje nam slobodu, smjelost, hrabrost Duha Svetoga. Neka nam Gospodin pomogne biti uvijek otvoreni Duhu, jer će nas On voditi naprijed u našem životu služenja Gospodinu – rekao je na kraju papa Franjo.

Datum 20.4.2020.

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.