P3690504U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu zaziva Duha Svetoga za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u ponedjeljak, 6. rujna u sjemenišnoj kapeli.

Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj Škole don Josip Dukić, na poseban način prvaše, zaželjevši im da se što prije uklope u školski program i školu dožive svojom školom. „Kolikogod bili puni pitanja i neizvjesnosti radi pandemije, vjerujem da ste upravo radi nastave na daljinu postali svjesni da ništa ne može zamijeniti razredno okruženje i izravan kontakt s drugima, svjesni da su nam drugi blagoslov i radost“, kazao je don Josip sjetivši se sa sjetom preminule vjeroučiteljice s. Stele. Poželio je dobrodošlicu novoj vjeroučiteljici Zrinki Plenković, novom ravnatelju Sjemeništa don Vedranu Toriću i novom duhovniku don Ivanu Bezini. Na kraju svoga pozdravnog govora istaknuo je katoličku oznaku Škole, što znači da je u središtu duhovne formacije Isus Krist i Blažena Djevica Marija.

Nadbiskupijska klasična gimnazija ima svoju najdužu tradiciju škola u Splitu. Ovo je 321. početak nove školske godine u ovoj gimnaziji, koja je osnovana 1700. a u koju su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. „Ova naša Škola je majka i izvor svih srednjih škola u gradu Splitu. S posebnom radošću i povjerenjem želimo započeti novu školsku i vjeronaučnu godinu. Neka Gospodin nađe prostora u našem srcu i u našim planovima“, naglasio je mons. Barišić pozdravivši nazočne školarce i djelatnike škole.

U svojoj je propovijedi splitsko-makarski nadbiskup protumačio biblijska čitanja. Osvrnuo se na Pavlov govor u poslanici Kološanima: „Čeznem da vas sretnem lice u lice“, istaknuvši da je Pavao s kršćanskom zajednicom u Kolosima komunicirao putem pisma kako bi ih ohrabrio ali je čeznuo za izravnim susretom. Tumačeći Pavlove riječi. „Radujem se dok trpim za vas“ naglasio je da nema pravog uspjeha bez truda, rada, žrtve i odricanja. Govoreći o Pavlovim riječima: „…u svome tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu“, potaknuo je nazočne na promišljanje koliko je svatko osobno prepoznatljiv kao kršćanin, kao produžena ruka djelatne ljubavi Isusa Krista. „Školu možemo svojim radom unaprijediti ili unazaditi. Trebamo biti svjesni da smo članovi zajednice i da je Krist prisutan u svakome od nas. Zapitajmo se što u meni nedostaje da budem Kristov? Opasno je ako ostanemo na površini“ – kazao je nadbiskup dodavši da im svi nastavni predmeti mogu pomoći unaprijediti njihov intelektualni i duhovni razvitak kako bi bili na korist sebi, obitelji, crkvenoj i društvenoj zajednici. U tom je svjetlu naglasio da Gospodin želi da rastemo u znanju i mudrosti, informaciji i formaciji te da budemo otvoreni Drugome i prisutni za druge. „Isus je imao opisne ocjene. Evanđelje kaže da je rastao u dobi, mudrosti i milosti. Za Njega je važan svaki čovjek, osobito onaj koji je radi različitih razloga na margini društva“, istaknuo je nadbiskup Barišić čestitavši nekadašnjem učeniku ove gimnazije Ivanu Mikuliću na osvajanju paraolimpijske srebrne medalje za hrvatski taekwondo. Pozvao je učenike i učenice da budu cjepivo protiv različitih virusa u našem društvu kao što su: oholost, zavist, ogovaranje i lijenost.

U novu je školsku godinu upisan 182 đaka (122 učenice i 60 učenika) u sva četiri razreda gimnazije, od kojih je 5 sjemeništaraca Splitsko-makarske nadbiskupije, kandidat Dominikanske provincije i jedna kandidatica Školskih sestara franjevki. U školi je zaposleno 30 djelatnika. Za vrijeme mise pjevao je gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

 

Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.