cres2

Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije organizirao je u razdoblju od 26. kolovoza do 1. rujna u samostanu sv. Frane na otoku Cresu, duhovno rekreacijski kamp kojemu su prisustvovali mladi iz svih krajeva Hrvatske.

Voditeljica kampa bila je sestra Mirjam Jerković, članica družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Rijeci i zamjenica povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije koja je, u suradnji sa sestrom Marijom Filoteom, studentskim kapelanom fra Ivanom Dominikom Iličićem i pet mladih animatora, približila sudionicima kampa Blaženu Djevicu Mariju istaknuvši njezine vrline kojima je zavrijedila postati uzorom vjernika. Na kampu se svakodnevno slavila sv. Misa, organiziralo euharistijsko klanjanje, molitve Gospine krunice i jutarnje molitve časoslova. Animatori su mladima svaki dan predstavili jedno Gospino svetište – središte ukazanja, stavljajući pozornost na upute za ispunjeniji i radosniji život koje Gospa šalje iz Fatime, Lurda, Guadalupe i Međugorja svim ljudima svijeta.

Na put upoznavanja Djevice sudionici kampa zaplovili su zazivom Duha Svetoga te promatrajući Mariju kao Majku Kristovu i kao Ženu. Ona je postala novi Kovčeg Saveza i zahvaljujući njoj možemo u svakom trenutku, posebno u svetohraništu, vidjeti, osjetiti i svjedočiti Božju prisutnost među nama. Također, Marija kao žena slika je cijele Crkve, Zaručnice koju Krist ljubi i daje život za nju, odakle izvire unutarnja logika odgovora na pitanje zašto žena ne može biti svećenik. Ovu kao i svaku sljedeću vrlinu Zvijezde Mora, detaljno smo proučili u samostalnom i grupnom radu pomoću kojih smo obogaćivali vlastiti život i živote bližnjih, poručili su mladi. Duhovnu ‘plovidbu’ nastavili su gledajući u Službenicu Gospodnju, onu koja je spremna vršiti i izvršiti Božju volju u potpunosti. Na prvom mjestu Bog želi posvetiti svakog čovjeka  kroz apostolski rad koji se sastoji od svakodnevnih sitnica. Za lakše putovanje izdvojili smo pet kamenova koji nas paraliziraju u vršenju volje Božje: potreba apsolutne sigurnosti, strah otkrivanja i spoznaje Božje volje, potpuna bezvoljnost, strah od žrtve i strah od promašaja, posvjedočili su mladi. „Zaogrnuti Majčinim plaštem lakše ispunjavamo volju Očevu koja nam omogućuje uživati stalnu Kristovu prisutnost te našim pristankom rađanje novog Neba na Zemlji. Barku smo nakratko zaustavili i u tišini promatrali Božju dobrotu, ljubav i milosrđe koje nam bijaše iskazano sakramentom Pomirenja i Njegove žive prisutnosti u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ohrabreni živom Riječju koja je govorila našim srcima, doplovili smo do Majke Crkve i progovorili od dobru i zlu koje je prisutno u Crkvi. Zaključivši kako dobro i sveto uvijek pobjeđuje, a zlo je često umetnuto i proizlazi iz ljudskih slabosti i rana, odlučili smo ne šutjeti o njemu, pokušati ga zaustaviti što ranije i zaštititi ranjene, a one koji ga čine razumjeti i u ljubavi im pomoći osloboditi ga se.“

Mladi su na kampu promišljali o Mariji kao onoj koja zagovara čitavu Crkvu u svim potrebama pred svojim Sinom. Duhovno krstarenje priveli su kraju Marijinom poniznošću. Ona je savršen primjer kako zadržati čistu ljubav, ne navezati se ni na što i ni na koga. Marija nas sve upućuje na Boga i veličanjem Njemu daruje sve pohvale i milosti koje prima na Zemlji. Poniznost je istina o sebi, Bogu i drugima, da bismo je postali svjesni potrebno je neprestano rasti, padati i podizati se, posvjedočili su sudionici kampa.

Raskošni duhovni program nije spriječio uživanje u ljetnim radostima, disciplinu kućanskih poslova i otkrivanje novih bisera, od kojih vrijedi istaknuti samostan sestara benediktinki. Također, nisu izostale večernje zabave uz igre i pjesme koje su još trajnije i čvršće izgradile zajedništvo mladih. (D.LJ.)

 

Riječka nadbiskupija

Radio Marija

09:00 Caritas – srce i ruke Crkve – ur. i vod.: Stjepan Moškatelo
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.