cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844 4 4

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 29. kolovoza 2021.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje današnje liturgije prikazuje neke pismoznance i farizeje koji su začuđeni Isusovim stavom. Sablažnjavaju se jer njegovi učenici uzimaju hranu bez prethodnog tradicionalnog obrednog pranja. Misle u sebi: „Ovakav način ponašanja suprotan je vjerskoj praksi“ (usp. Mk 7, 2-5).

I mi bismo se mogli zapitati: „Zašto Isus i njegovi učenici zanemaruju te predaje?“ U suštini, to nisu loše stvari, već dobre obredne navike, jednostavna pranja prije blagovanja. Zašto Isus ne pazi na to? Zato što mu je važno vratiti vjeru u središte. Vidimo to neprestano u Evanđelju: to vraćanje vjere u središte. I spriječiti opasnost koja vrijedi za te pismoznance jednako kao i na nas: obdržavati vanjske formalnosti stavljajući srž vjere u drugi plan. I mi mnogo puta „uljepšavamo“ dušu lažnim sjajem. Vanjska formalnost a ne srž vjere: to je opasnost. To je opasnost religioznosti vanjštine: izvana izgledati dobro zanemarujući čišćenje srca. Uvijek postoji napast „dovesti Boga u red“ nekom vanjskom pobožnošću, ali Isus se ne zadovoljava takvim štovanjem. Isus ne želi vanjštinu, želi vjeru koja dolazi do srca.

Naime, odmah potom poziva mnoštvo da bi im rekao veliku istinu: „Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti“ (r. 15). „Iznutra, iz srca“ (r. 21) rađaju se loše stvari. Te su riječi revolucionarne jer se po tadašnjem shvaćanju smatralo da određena hrana ili vanjski kontakti čine nešto nečistim. Isus stubokom mijenja perspektivu: ne šteti ono što dolazi izvana, već ono što se rađa u nutrini, iznutra.

Draga braćo i sestre, to se i nas tiče. Često mislimo da zlo dolazi prije svega izvana: iz ponašanja drugih, od onih koji misle loše o nama, iz društva. Koliko puta krivimo druge, društvo, svijet za sve što nam se događa! Uvijek su krivi „drugi“: krivi su ljudi, oni koji vladaju, nesreća i tako redom. Čini se da problemi uvijek dolaze izvana. I trošimo vrijeme na okrivljavanje; ali, trošiti vrijeme na okrivljavanje drugih gubljenje je vremena. Postajemo ljuti, kiseli i držimo Boga daleko od srca. Kao oni ljudi iz Evanđelja, koji se žale, sablažnjavaju se, raspravljaju i ne prihvaćaju Isusa. Ne može se biti istinski religiozan u jadikovanju: jadikovanje truje srce, vodi te do srdžbe, ogorčenosti i tuge, do žalosti srca, koja zatvara vrata Bogu.

Zamolimo danas Gospodina da nas oslobodi okrivljavanja drugih – kao djeca: „To nisam bio ja! Bio je to netko drugi…“. Zamolimo u molitvi milost da ne traćimo svoje vrijeme zagađujući svijet kukanjem, jer to nije kršćanski. Isus nas poziva da gledamo život i svijet polazeći od našega srca. Ako pogledamo unutra, pronaći ćemo gotovo sve što mrzimo izvana. I ako iskreno molimo Boga da nam očisti srce, tada ćemo početi svijet činiti čišćim. Jer postoji nepogrješiv način da se pobijedi zlo: početi ga pobjeđivati u sebi. Prvi oci Crkve, monasi, kad bi ih pitali: „Koji je put do svetosti? Od čega trebam početi? ”, prvi korak, govorili su, bio je optužiti samoga sebe: optuži samoga sebe. Optuživati sebe same. Koliki su od nas, tijekom dana, u nekom trenutku dana ili tjedna, sposobni sami sebe optužiti u srcu? „Da, ovaj mi je učinio ovo, onaj drugi ono… onaj opet neko divljaštvo…“. Ali ja? Ja činim isto, ili to činim ovako… To je mudrost: naučiti optuživati sebe. Pokušajte to učiniti, bit će to dobro za vas. Za mene je to dobro, kad to uspijem učiniti, ali dobro je, svima će biti dobro.

Neka nam Djevica Marija, koja je promijenila povijest čistoćom svoga srca, pomogne očistiti i naša, nadvladavajući prije svega porok okrivljavanja drugih i kukanja nad svim i svačim.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre,

s velikom zabrinutošću pratim prilike u Afganistanu i sudjelujem u patnji onih koji oplakuju one koji su izgubili živote u samoubilačkim napadima koji su se dogodili prošlog četvrtka, kao i onih koji traže pomoć i zaštitu. Pokojne povjeravam milosrđu Svemogućega Boga i zahvaljujem onima koji rade na tome da pomognu tom tako izmučenom stanovništvu, posebno ženama i djeci. Molim sve da i dalje pomažu potrebitima i mole se da dijalog i solidarnost dovedu do uspostave mirnog i bratskog suživota i pruže nadu za budućnost te zemlje. U povijesnim trenucima kao što je ovaj ne možemo ostati ravnodušni, povijest Crkve nas tome uči. Kao kršćane ova nas situacija obvezuje. Zato apeliram na sve da intenziviraju svoje molitve te da poste. Molitva i post, molitva i pokora. Ovo je vrijeme za to. Ozbiljan sam: intenzivirajte molitvu i postite, moleći od Gospoda milosrđe i oproštenje.

Izražavam svoju blizinu stanovništva venezuelske države Méride, pogođene posljednjih dana poplavama i klizištima. Molim se za stradale i njihove obitelji te za one koji pate zbog te nepogode.

Upućujem srdačan pozdrav članovima Pokreta Laudato si’. Hvala vam na predanom zalaganju za naš zajednički dom, posebno povodom Svjetskog dana molitve za stvoreni svijet i predstojećeg Vremena svega stvorenoga. Vapaj Zemlje i vapaj siromaha postat će sve ozbiljniji i alarmantniji te će zahtijevati odlučne i hitne mjere kako bi se ova kriza pretvorila u priliku.

 

Radio Marija

00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.